Με πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες η μεταφορά των (πρώην) κυπριακών ελικοπτέρων Mi-35P στη Σερβία. Τα 11 ελικόπτερα αγοράστηκαν από τη βαλκανική χώρα, η οποία ήδη χρησιμοποιεί τον τύπο στην 714 Μοίρα Επιθετικών Ελικοπτέρων του Στρατού της.
Η Κύπρος θα τα αντικαταστήσει με 6 ελαφρά επιθετικά ελικόπτερα Airbus H145Μ (με οψιόν για ακόμη 6) καθώς κάνει μια σταδιακή προσπάθεια ανανέωσης των οπλικών συστημάτων της και απεξάρτησης από ρωσικής κατασκευής συστήματα, για τα οποία η υποστήριξη έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη.
Και προβλέπεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, όσο το ενδεχόμενο σταδιακής εξομάλυνσης των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση τα επόμενα 2-3 χρόνια απομακρύνεται όλο και περισσότερο.
Νομίζω τα ελικόπτερα που επέλεξε η Κύπρος, με πυραύλος Spike ER2 με εμβέλεια που προσεγγίζει τα 16 χλμ., με πλήρη δυνατότητα νυκτερινού αγώνα, χαμηλό κόστος χρήσης και συντήρησης, αποτελούν πολύ καλή επιλογή.
Να δω τι λύση θα βρούμε για τα υπόλοιπα ρωσικά οπλικά συστήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Δινεις οτι δεν χρειαζεσαι πλεον ή οτι δεν υποστηριζεται πλεον κτλ, και παιρνεις-αντικαθιστας με τα χρηματα οτι καλυτερο επιχειρησιακα χρειαζεσαι στο εφεξης.
Να υποθεσω οτι οι αδελφοι Κυπριοι πριν επιλεξουν τα 6 H145M (προς αντικατασυαση των 11 Mi35) εκαναν ενδελεχη αναλυση των αναγκων τους. Μακαρι να παρουν και τα επιπλεον 6.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ήθελα, αν γνωρίζει κάποιος τους εκτιμώμενους χρόνους παράδοσης των νέων ελικοπτέρων H145M, να τους αναφέρει σε επόμενο σχόλιο. Αν η Κύπρος επέλεξε να μείνει ουσιαστικά χωρίς ελικόπτερο που θα μπορούσε να υποστηρίξει έστω και αυτές τις ελάχιστες δυνατότητες προσβολής αρμάτων της ΤΟΥΡΔΥΚ (ουσιαστικά της Τουρκίας) για σημαντικό διάστημα μέχρι την παραλαβή των αντίστοιχων ευρωπαϊκών ελικοπτέρων ή κάποιας άλλης λύσης, πρόκειται για ακόμη μια αρνητική καταγραφή στην εξοπλιστική ιστορία της. Εκτός αν είναι τόσο βέβαιοι στην Μεγαλόνησο, ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα τουρκικών επιθετικών κινήσεων στο μέλλον… Λόγοι ανύπαρκτης υποστήριξης από τη ρωσική πλευρά αποτελούν προφανώς υπαρκτή δικαιολογία για την κυπριακή πλευρά, αλλά δεν θα ήταν σωφρωνέστερο να αναμείνει τις πρώτες παραλαβές και ύστερα να πουλήσει τα ελικόπτερα; Γιατί αν στηρίζεται στα χρήματα της πώλησης για την αγορά των νέων ελικοπτέρων, τότε είναι ακόμη χειρότερα τα δεδομένα.
Καλή κίνηση από τους Κύπριους, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν με τίποτα την κλασσική “τσιγγουνιά” της Κύπρου όσων αφορά τους αμυντικούς εξοπλισμούς.
Μόνο 6 προς αντικατάσταση 11 (αλλού γράφουν για 12) είναι λίγα. Επίσης, τα H145Μ είναι Militarized version του H145. Δεν είναι εύκολη η σύγκριση μεταξύ ενός γνήσιου επιθετικού ελικόπτερου με ένα “στρατικοποιημένο light utility ελικόπτερο”. Πόσο μάλλον όταν 1 νέο, καλείται να καλύψει δύο παλιά. Ας ελπίσουμε πως θα ενεργοποιήσουν την option για +6 άμεσα.
Κανονικά θα έπρεπε και εμείς να κοιτάμε τι ρωσικά συστήματα μπορούμε να πουλήσουμε στην Σερβία η άλλες φιλορωσικες χώρες αλλά θα περιμένουμε η να τα πετάξουμε η να τα δώσουμε δωρεάν στην Ουκρανία για να είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας αλλά την λάθος πλευρά της ανοησιας.
Καλησπέρα
Το ότι το Η145Μ δεν είναι αμιγώς επιθετικό ελικόπτερο είναι δεδομένο. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ένα από τα κύρια κριτήρια αγοράς πολεμικού υλικού από την Κύπρο είναι η σταθερότητα / αξιοπιστία του προμηθευτή.
Τι επιλογές είχε η Κύπρος λοιπόν, με βάση το ποιές χώρες παράγουν σήμερα πολεμικά ελικόπτερα:
– Ρώσικο υλικό αδύνατον εφόσον ακολουθούμε την πολιτική της ΕΕ για κυρώσεις κτλ.
– Ελικόπτερα από ΗΠΑ δύσκολο, ειδικά όσο υπάρχει ο όρος ετήσιας ανανέωσης της άρσης του εμπάργκο όπλων. Βλέποντας το τι πράττει η διπλωματία των ΗΠΑ για την Τουρκία, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε την αγορά κρίσιμου υλικού.
– Ασιατικά δεν βλέπουμε
Ε τι μένει; η Γαλλία.
Όσο αφορά τον αριθμό των ελικοπτέρων, πιστεύω ότι τα 6 είναι λίγα και τα 12 αρκετά εάν αναλογιστεί κάποιος ότι υπηρετούν και τα Gazelle καθώς επίσης δεν γνωρίζουμε εαν θα υπάρξει αλλαγή δόγματος με υοθέτηση μη επαδρωμένων, μιας και πλέον κάτι κατασκευάζουμε τοπικά. Μπορεί να παίξει και εξυγχρονισμός των Gazelle για να ρίχνουν Spike, εάν και εφόσον αποφασίσουμε να υοθετήσουμε την οικογένοια σαν το κατ΄εξοχήν κατευθυνόμενο βλήμα της ΕΦ.
Το πλέον δύσκολο να αντικατασταθεί είναι τα συστήματα αεράμυνας. Κακά τα ψέματα, λόγω εγγύτητας με την Τουρκία και μη σοβαρού βάθους, απαιτούνται συστήματα με αυξημένη κινητικότητα. Ίσως κάτι θα μπορούσαμε να κάνουμε σε συνεργασία με το Ισραήλ, όπως με τα Τ/Θ, αν και τα πρόσφατα γεγονότα στην Γάζα δείχνουν τη δυσκολία του να συνεργάζεσαι με χώρα που κινδυνεύει σοβαρά και η ίδια.
οι αδελφοι μας στην κυπρο ειναι πολυ σπαγγοι. χωρια που νομιζουν οτι ειναι ελβετια. οι μισθοι δε στον θεο. για αμυνα ομως 0
Αληθεια , δεν μας προβληματιζει η νιρβανα των Κυπριων στους εξοπλισμους ? Δινουν μολις το 1,5% του ΑΕΠ τους.(και αν…) . Υποτιθεται οτι θα επρεπε να ειναι μεσα στις 10 πρωτες χωρες παγκοσμιως σε ποσοστο αμυντικων δαπανων. Υποτιθεται οτι το 40% σχεδον της χωρας τους ειναι κατεχομενο. Μηπως δεν ειναι ετσι? Μηπως οι Ελλαδιτες κοιμομαστε τον υπνο του δικαιου ? Μηπως αυτο το εχουν καταλαβει και οι δικοι μας στρατιωτικοι και πολιτικοι ?
Με δυο λογια , φραγκα εισεπραξαν απο πωληση , αλλα νεα ελικοπτερα γιοκ. Χαλαρα, διπλα στην Ελβετια ειμαστε αλλωστε.