Η μίμηση είναι και πράξη θαυμασμού λέει μια γνωστή ατάκα. Δεν είμαστε σίγουροι αν υπάρχει η φράση και στα κινεζικά αλλά δεν έχει και πολύ σημασία. Το κρίσιμο είναι πως στην τεράστια αυτή χώρα δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να απορροφήσουν, μιμηθούν, εξελίξουν, αναπαράγουν οποιαδήποτε τεχνολογία και πρακτική μπορεί να τους πάει μπροστά. Και φυσικά ο διαστημικός τους τομέας δεν θα έμενε πίσω. Έτσι μια τοπική εταιρία, η iSpace, θέλει να γίνει η κινεζική SpaceX, καθώς παρουσίασε ένα δικό της πυραυλικό φορέα, τον Hyperbola-2Y ο οποίος μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί μιας και μετά την εξαπόλυση του, επιστρέφει στη Γη και προσγειώνεται κάθετα, σε σταθερά σκέλη. Καθόλου τυχαία όπως ακριβώς οι πύραυλοι Falcon 9 της SpaceX.
Η πρώτη δοκιμή του νέου πυραύλου έγινε στις 2 Νοεμβρίου, σε μια πτήση που διήρκεσε 51 δευτερόλεπτα με πλήρη κύκλο απογείωσης-προσγείωσης. Το όχημα είναι ύψους 17 μέτρων και διαμέτρου 3,35 (μικρό δηλαδή σχετικά) αλλά κατάφερε να φτάσει σε ύψος 178 μέτρων.
Ο Hyperbola-2 είναι προφανώς όχημα δοκιμών καθώς στόχος είναι η ανάπτυξη του επόμενου μοντέλου, του Hyperbola-3 μήκους 69 μέτρων, που θα έχει ικανότητα ανύψωσης σε χαμηλή γήινη τροχιά κάπου 13 τόνων, ή 8,5 τόνων εφόσον επαναχρησιμοποιείται.
Η iSpace ελπίζει να έχει έτοιμο τον Hyperbola-3 το 2025-26, ενώ έως το 2030 θέλει να μπορεί να κάνει έως και 25 εκτοξεύσεις ανά έτος. Θα υπάρχει μάλιστα και βαριά έκδοση του, ως -3Β, με ικανότητα ανύψωσης φορτίου 15 τόνων.
Αν και μιλάμε για μίμηση να πούμε πως η κινεζική διαστημική προσπάθεια δεν περιορίζεται εκεί αλλά έχει καταφέρει να παράγει μεγάλο όγκο δικής της τεχνογνωσίας και εμπειρίας. Και ήδη πέρα από τις κρατικές εταιρίες και ινστιτούτα ερευνών εμφανίζονται και ιδιωτικές εταιρίες όπως η iSpace, αλλά και η Galactic Energy που πειραματίζονται με φορείς και φορτία και με επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους, έχοντας άφθονο και καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Έτσι διευρύνουν το διεθνή ανταγωνισμό που χάρη και στην SpaceX του Elon Musk, έχει ρίξει κατά πολύ το κόστος της διαστημικής μεταφοράς, από ότι τα προσέφεραν NASA, Arianspace και Roscosmos, οι γίγαντες δηλαδή του χώρου.