Πολυπλόκαμη είναι όπως φαίνεται η τουρκική «διείσδυση» στα… βαθιά της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Όπως αναφέρουν οι New York Times έγινε έρευνα από το FBI στο σπίτι της Brianna Suggs, η οποία ήταν υπεύθυνη για την συγκέντρωση δωρεών για την προεκλογική καμπάνια του σημερινού δημάρχου της Νέας Υόρκης, Eric Adams.
Ο συγκεκριμένος είναι γνωστός τοπικός πολιτικός, παλαιός αστυνομικός, ο οποίος μετά εκλέχθηκε στην βουλή της πολιτείας, ενώ το 2021 κέρδισε και τις εκλογές για δήμαρχος της Νέας Υόρκης, θέση με σημαντική εξουσία. Ο Adams όμως διατηρεί και ειδικές σχέσεις με την Τουρκία, την οποία έχει επισκεφθεί πολλές φορές, ενώ έχει υποστηρίξει διάφορες εκπαιδευτικές δομές τουρκικών συμφερόντων στις ΗΠΑ.
Η έρευνα που έγινε στο σπίτι της συνεργάτιδας του, αναζητά στοιχεία για το αν εταιρίες της Νέας Υόρκης τουρκικών συμφερόντων έκαναν δωρεές στην προεκλογική του καμπάνια του 2021 όπου πρωτοεκλέχθηκε δήμαρχος (αναφέρεται μια κατασκευαστική εταιρία στο Μπρούκλιν) και μετά πήραν ανταλλάγματα. Υπό έρευνα είναι και αν στην καμπάνια του έγιναν δωρεές από πρόσωπα που στην πραγματικότητα εκπροσωπούσαν άλλα συμφέροντα, άρα αν υπήρξαν συνεισφορές από ξένες κυβερνήσεις (την Τουρκική) και αν στοιχειοθετείται κατηγορία συνωμοσίας για όλα τα παραπάνω.
Ο Adams έχει καταγγελθεί και στο παρελθόν πως έκανε ταξίδια στο εξωτερικό, χρηματοδοτούμενα από ξένες κυβερνήσεις με προβληματικό ιστορικό σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγκεκριμένα την Κίνα, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Π.χ. το 2015 η Τουρκία κάλυψε τις δαπάνες για ένα ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και μετά για μετακίνηση του για να δει από κοντά ένα στρατόπεδο Σύριων προσφύγων. Τότε ο Adams ήταν πρόεδρος του Brooklyn της Νέας Υόρκης (μια από τις 5 μεγάλες περιφερειακές ενότητες της τεράστιας πόλης, ουσιαστικά ο τοπικός «δήμαρχος» της).
Ο ίδιος είχε προωθήσει «αδελφοποίηση» του Brooklyn με το Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, όπως και με την Yiwu, μια πόλη περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων στην ανατολική Κίνα, και εδώ με την ενίσχυση των εκεί κυβερνήσεων. Ως αιτιολογία για αυτές τις κινήσεις ο Adams προέβαλε πως η πολυεθνική σύνθεση του Brooklyn και της Νέας Υόρκης γενικότερα, επιβάλλει την σύσφιξη των σχέσεων των δημοτικών αρχών με τις «μητρικές χώρες των συμπολιτών μας».
Επιστρέφοντας στην έρευνα του FBI, αυτή προς το παρόν δεν έχει θίξει απευθείας τον ίδιο τον δήμαρχο, αλλά τους συνεργάτες του στην διαχείριση της προεκλογικής του καμπάνιας. Αν όμως απαγγελθούν κατηγορίες, το σκάνδαλο είναι προφανές πως θα τον «αγγίξει» απευθείας, θίγοντας μαζί και το Δημοκρατικό κόμμα, το οποίο τον στηρίζει στην Νέα Υόρκη.
Στο ερώτημα γιατί η Τουρκία να προσπαθήσει να προσεταιριστεί ένα δήμαρχο των ΗΠΑ η απάντηση δεν είναι πολύ δύσκολη. Αρχικά ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης έχει πολύ μεγάλη πολιτική επιρροή που ξεπερνά τα όρια της πόλης και της πολιτείας. Ειδικά για το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ, η πόλη είναι βασικό προπύργιο τους σε όλες τις εκλογές, εθνικές, πολιτειακές και τοπικές, οπότε ο εκάστοτε δήμαρχος είναι κρίσιμος παράγοντας για την διασφάλιση αυτής της παράδοσης, αν ανήκει βέβαια στο ίδιο κόμμα. Γενικότερα στη Νέα Υόρκη είναι η έδρα του ΟΗΕ, πολλών διεθνών οργανισμών, πολλών προξενείων, φυσικά ένα τεράστιο οικονομικό κέντρο και το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου. Έτσι όλες οι μεγάλες χώρες θέλουν εκεί να έχουν «φίλους», επιρροή, επαφή με ισχυρούς κύκλους χρήματος και πολιτικής δράσης (το αμερικανικό «βαθύ κράτος» δηλαδή).
Η Τουρκία για να τα αξιοποιήσει όλα αυτά, έχει κάνει μεγάλη επένδυση δημοσίων σχέσεων και επαφών στην Νέα Υόρκη, με πιο εμφανή την πρόσφατη κατασκευή του «Τουρκικού Οίκου». Ενός ουρανοξύστη στο Μανχάταν δηλαδή, απέναντι από το κτήριο του ΟΗΕ, όπου εκεί εδρεύει η διπλωματική αποστολή της Άγκυρας στον Οργανισμό, το τουρκικό προξενείο, όπως και διάφορες υπηρεσίες διεθνών σχέσεων, πολιτιστικών οργανώσεων κ.λπ. Τον «Οίκο» εγκαινίασε ο ίδιος ο Ερντογάν το 2021, σε μια κίνηση συμβολισμού πως η Τουρκία ανήκει πλέον στο κλάμπ των “ισχυρών χωρών του πλανήτη”.