Οι υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους και του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα συμφωνία για την προμήθεια του μεγάλου βεληνεκούς συστήματος αντιβαλλιστικών πυραύλων Arrow-3. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, ύψους σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Με τη συμφωνία για το Arrow-3 το Ισραήλ συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλειά μας στην Γερμανία, στην ασφάλειά μας στην Ευρώπη. Είναι ιστορική ημέρα», δήλωσε ο κ. Πιστόριους και πρόσθεσε ότι στόχος του Βερολίνου είναι το σύστημα να ενσωματωθεί στην ΝΑΤΟϊκή ασπίδα «ώστε να μπορούν οι γείτονές μας να χρησιμοποιούν αυτή την προστασία».
«Από την αποκατάσταση των σχέσεών μας, η Γερμανία έχει συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια του Ισραήλ. Σήμερα κάνουμε με υπερηφάνεια το ίδιο για τη Γερμανία – έναν στρατηγικό εταίρο, έναν ευρωπαίο ηγέτη. Μόλις 80 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το Ισραήλ και η Γερμανία ενώνουν σήμερα τα χέρια οικοδομώντας ένα ασφαλέστερο μέλλον και για τα δύο έθνη», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός. Οι γονείς του κ. Γκαλάντ επιβίωσαν του Ολοκαυτώματος και ο ίδιος τόνισε ότι «η συμφωνία αποτελεί συγκινητικό γεγονός για κάθε Εβραίο».
Το Ισραήλ, πρόσθεσε, έχει τόσο εξελιγμένα αμυντικά συστήματα επειδή από την ίδρυσή του έπρεπε να διατηρεί ποιοτικό πλεονέκτημα, προκειμένου να επιβιώσει. «Σήμερα το Ισραήλ είναι έτοιμο να επεκτείνει την ασφάλεια και την βιομηχανική συνεργασία του με περισσότερους διεθνείς εταίρους (…) Το Ισραήλ, η Γερμανία και άλλοι πιθανοί εταίροι αντιμετωπίζουμε κοινές απειλές», δήλωσε ο κ. Γκαλάντ, αναφερόμενος στο Ιράν. «Τα ιρανικά drones που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτώσουν αθώους άμαχους σε όλον τον κόσμο είναι μόνο μια πρόγευση του τι θα δει ο κόσμος εάν εκπνεύσει τον επόμενο μήνα το εμπάργκο», συνέχισε.
To Arrow 3 ξεχωρίζει για τη δυνατότητα του να κάνει εξωατμοσφαιρική αναχαίτιση (σε ύψος έως και 100 χιλιομέτρων) βαλλιστικών πυραύλων και σε μεγάλη απόσταση, υποστηριζόμενο από πολύ ισχυρά ραντάρ εντοπισμού στόχων. Μια κρίσιμη δυνατότητα για δημιουργία πολυστρωματικής αεράμυνας, καλύπτοντας το “άνω τμήμα” της, διατηρώντας βέβαια τη δυνατότητα αναχαίτισης και άλλων στόχων. Από τη γερμανική πλευρά τονίζεται ότι το σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί το αργότερο έως το τέλος του 2025.
Με την παραγγελία του Arrow 3 η Γερμανία θα μπορεί να παρατάξει στην αεράμυνα της, συστήματα IRIS-T για αναχαίτιση σε μέσες εμβέλειες, αντίστοιχα Patriot για μεγαλύτερες στα 100+ χιλιόμετρα και τις ισραηλινές συστοιχίες να συμπληρώνουν, για αποστάσεις άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Η “επίλυση” αυτή θα επηρεάσει και άλλες χώρες που αναζητούν παρόμοιες δυνατότητες σε μια Ευρώπη που έχει ξεσπάσει εξοπλιστική “φρενίτιδα”, με το Ισραήλ να… εισχωρεί με ποικιλία συστημάτων.
Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ