Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντώνται σήμερα στη Τζακάρτα στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής ανατολικής Ασίας, μια σπάνια ευκαιρία για τα αντίπαλα κράτη να έχουν διπλωματικές επαφές.
Η σύνοδος των 18 χωρών, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, φέρνει γύρω από το ίδιο τραπέζι υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον, μία ημέρα αφού ο Λι δήλωσε ότι οι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να περιορίσουν τις διαφορές τους προκειμένου να αποφευχθεί ένας «νέος Ψυχρός Πόλεμος».
Οι επαφές μεταξύ των αξιωματούχων των δύο μεγαλύτερων παγκόσμιων οικονομιών παρακολουθούνται στενά, υπό το φόντο των διμερών εντάσεων σε διάφορα θέματα, από την Ταϊβάν ως τις σχέσεις τους με τη Μόσχα και την αντιπαλότητά τους στον Ειρηνικό Ωκεανό.
«Για να διατηρήσουμε τις διαφορές αυτές υπό έλεγχο, αυτό που είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να μην επιλέξουμε στρατόπεδο, να αντιτεθούμε στην αντιπαράθεση μεταξύ συνασπισμών και να αποτρέψουμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε στη σύνοδο κορυφής Asean+3 χθες, Τετάρτη, ο Κινέζος πρωθυπουργός.
Η Χάρις είχε ξεχωριστές συναντήσεις με ηγέτες της νοτιοανατολικής Ασίας με θέμα «τη σημασία να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο στη Νότια Σινική Θάλασσα», σύμφωνα με ανακοίνωση.
Η σημερινή σύνοδος θα είναι επίσης η πρώτη ευκαιρία να συναντηθούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, σχεδόν δύο μήνες μετά την προηγούμενη σύνοδο της ASEAN τον Ιούλιο στη Τζακάρτα, στη διάρκεια της οποίας οι Δυτικοί είχαν εγκαλέσει τον Λαβρόφ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σήμερα στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχουν επίσης ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο Ιάπωνας ομόλογός του Φούμιο Κισίντα, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ- γιολ, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο Αυστραλός ομόλογός του Άντονι Αλμπανέζι, όπως και οι ηγέτες της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
«Φόρουμ συζητήσεων»
Αν και στη σύνοδο ανατολικής Ασίας συμμετέχουν ηγέτες από τις μεγαλύτερες χώρες παγκοσμίως, η ικανότητά της να επιλύει περιφερειακά και διεθνή ζητήματα είναι περιορισμένη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων «αποτελεί ένδειξη της ικανότητας της ASEAN να συνασπίζει, όμως τελευταία μπορούμε να πούμε ότι η σύνοδος ανατολικής Ασίας έχει ‘διαρραγεί’. Έχει μετατραπεί σε φόρουμ συζητήσεων», εκτίμησε ο Άαρον Κόνελι του think tank IISS Σιγκαπούρης.
Παράλληλα οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία για να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους και να ασκήσουν πίεση στο μπλοκ της ASEAN.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός ταξίδεψε χθες, Τετάρτη, με τρένο υψηλής ταχύτητας, σε δοκιμαστική ακόμη φάση, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει το Πεκίνο και συνδέει τη Τζακάρτα με την πόλη Μπανούνγκ στην Ιάβα, συνοδευόμενος από Ινδονήσιο αξιωματούχο.
Η Χάρις είχε συναντήσεις με τον Ινδονήσιο πρόεδρο Τζόκο Ουιντόντο και τον Φιλιππινέζο ομόλογό του Φερντινάντ Μάρκος.
«Η αντιπρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ προς τις Φιλιππίνες και υπογράμμισε τον ρόλο που διαδραματίζει η αμερικανοφιλιππινέζικη συμμαχία στη διασφάλιση της ελευθερίας και της ευημερίας της περιοχής Ινδικού- Ειρηνικού», σύμφωνα με ανακοίνωση.
Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα ομιλία στη σύνοδο ανατολικής Ασίας.
ΦΩΤΟ: EPA/YASUYOSHI CHIBA