Ενώ το πρότυπο F4 στα μαχητικά Rafale πλέον είναι πραγματικότητα (θυμίζουμε η Ελλάδα έχει προμηθευθεί τα δικά της αεροσκάφη στο προηγούμενο 3FR), στη Γαλλία ήδη προγραμματίζεται και το μεθεπόμενο, το F5, ενδεικτικό του πόσο αναμένουν να εξελιχθεί το μαχητικό τους στις επόμενες δεκαετίες.
- Όπως αναφέρει το γαλλικό περιοδικό Air Cosmos (σε καταγραφή του OpexNews) το Rafale F5 -αρκετά χρόνια βέβαια από σήμερα- σχεδιάζεται να φέρει δορυφορική κεραία με πάνελ νιτριδίου του γαλλίου ώστε να «απολαμβάνει» και την ανάλογη επισκόπηση πεδίου που θα του προσφέρουν κατασκοπευτικοί δορυφόροι, σε μια υψηλού επιπέδου συνεργατική δράση με άλλα φίλια στοιχεία (αεροσκάφη, πλοία, μη επανδρωμένα κ.λπ.). H επικοινωνία θα επιτρέπει στο αεροσκάφος να αντιμετωπίζει ή να προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει απειλές που θα είναι εκτός των αισθητήρων του.
- Προφανώς το F5 προορίζεται να ακολουθήσει και τη διεθνή τάση περί «συνοδών αεροσκαφών», μη επανδρωμένων, με «2 έως 4» να μπορούν να το ακολουθούν σε πολλαπλούς ρόλους.
- Άλλη αλλαγή θα είναι στο ραντάρ, το οποίο θα βγει σε τελείως διαφορετική έκδοση, ως RBE-2XG, με πολλαπλάσια απόδοση και ικανότητα ηλεκτρονικού πολέμου μέσα από νέο πάνελ υψηλής ισχύος, ενώ θα λειτουργεί κυρίως στην μπάντα Χ αλλά και στην Ku και την Κ. Σε μια πολυφασική εκπομπή που θα μπορεί να ανιχνεύει αλλά και να παρεμβάλλει εχθρικά ραντάρ, όχι μόνο αεροσκαφών αλλά και πυραύλων. Εξέλιξη σημαντική θα έχει και το σύστημα αυτοπροστασίας SPECTRA με μεγαλύτερη ικανότητα ανάλυσης απειλών.
- Άλλος αισθητήρας για το αεροσκάφος θα μπορούσε να είναι ένα LIDAR, δηλαδή ένα «ραντάρ» με ακτίνα laser που σαρώνοντας το έδαφος θα δημιουργεί τρισδιάστατη απεικόνιση του, με ικανότητα εντοπισμού στόχων.
- Εξέλιξη προβλέπεται και στο ατρακτίδιο Talios με ακόμη πιο ευαίσθητη κάμερα υπερύθρων με ικανότητα παθητικού εντοπισμού έως και 200 χιλιόμετρα (!) τόσο εναέριων όσο και «θερμών» επίγειων και θαλάσσιων στόχων. Και να μεταδίδει στοιχεία σε πυραύλους MICA NG για βολές άνω των 100 χιλιομέτρων, χωρίς χρήση ραντάρ.
- Νέα όπλο για το αεροσκάφος αναμένεται να είναι και η εξέλιξη του SCALP, ως NCM που αναμένεται να έχει μεγάλη εμβέλεια, έως και 1.000 χιλιόμετρα, όπως και ο υπερηχητικός αντιπλοϊκός πύραυλος SPEAR 5 (FMC) που τώρα αναπτύσσεται.
Τα παραπάνω που συνοδεύονται βέβαια από μεγάλες απαιτήσεις τόσο σε παραγωγή ενέργειας όσο και πάρα πολύ αυξημένες ικανότητες επεξεργασίας δεδομένων, δείχνουν πως το Rafale του μέλλοντος «μετακινείται» προς μια διαφορετική φιλοσοφία χρήσης. Όχι τόσο όσο καθαρόαιμο μαχητικό αλλά περισσότερο ως φορέας αισθητήρων και τηλεπικοινωνιών και ανάλυσης δεδομένων, που θα του επιτρέπουν πολύ πιο απομακρυσμένη ανίχνευση και κρούση. Κάτι που το βλέπουμε να συζητείται και για τα μαχητικά 6ης γενιάς, σε ένα σημαντικό άλμα δυνατοτήτων σε σχέση με το σήμερα. Θυμίζουμε πάντα πως αυτά «έρχονται» αλλά όχι σε ακόμη γνωστό χρόνο, οπότε είναι νωρίς να ξεκινήσει η συζήτηση «πόσο κάνει»…
Rafale F5, nEUROn, F-35, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ανακάτωμα με την Ελλάδα μέσα