Η Ρουμανία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα ξεκινήσει στο έδαφός της, με τη συμβολή συμμάχων της, εκπαίδευση πιλότων, συμπεριλαμβανομένων και Ουκρανών, σε αμερικανικής κατασκευής μαχητικών F-16.
«Μαζί με άλλους συμμάχους και την κατασκευάστρια [εταιρεία] των μαχητικών, θα δημιουργηθεί περιφερειακός κόμβος στη Ρουμανία για την εκπαίδευση πιλότων σε αυτά», ανέφερε το ρουμανικό ανώτερο συμβούλιο εθνικής άμυνας σε ανακοίνωσή του.
«Ρουμάνοι πιλότοι αμερικανικών F-16 θα εκπαιδεύονται στο κέντρο, το οποίο θα ανοίξει κατόπιν σε πιλότους συμμαχικών χωρών και εταίρων του NATO, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Και άλλες χώρες έχουν εκφράσει την πρόθεση να βοηθήσουν την Ουκρανία να εκπαιδεύσει πιλότους της στα F-16 αφού δοθεί πράσινο φως από τις ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ δήλωνε στα τέλη Μαΐου ότι η Πολωνία έχει αρχίσει ήδη να τους εκπαιδεύει και ότι αρκετές χώρες είναι διατεθειμένες να προμηθεύσουν στην ουκρανική πολεμική αεροπορία τέτοια μαχητικά.
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ελπίζει ότι θα μπορέσει να αρχίσει εκπαίδευση των ουκρανών πιλότων στα F-16 εντός του καλοκαιριού, δήλωσε τον περασμένο μήνα η υπουργός Άμυνας Κάισα Όλογκρεν.
Η Δανία ετοιμάζεται επίσης να αρχίσει εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στο έδαφός της.
Η Ρουμανία απέσυρε τον Μάιο τα καταδιωκτικά MiG-21 LanceR που διέθετε, κληρονομιά της εποχής που ανήκε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, αν και εδώ και καιρό έχει εντάξει επίσης στην Αεροπορία της αμερικανικής κατασκευής F-16, προερχόμενα από πορτογαλικά αποθέματα, ενώ πιό πρόσφατα αγόρασε από την Νορβηγία και 32 επιπλέον F-16AM/BM. ς μαχητικά F-35, τελευταίας τεχνολογίας, αλλά θα χρειαστούν χρόνια προκειμένου να προχωρήσει το ιδιαίτερα δαπανηρό αυτό σχέδιο.
Στο τεύχος μας που κυκλοφορεί (ΕΔΩ) περιλαμβάνεται και ένα άρθρο για την ιστορία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των MiG-21 LanceR.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ