Στις 10 Μαΐου, στην αμυντική έκθεση DEFEA 2023 είχαμε την ευκαιρία να διοργανώσουμε το δικό μας σεμινάριο με θέμα την «Ελληνο-Γαλλική Αμυντική Συνεργασία». Το σεμινάριο, ή webinar όπως πλέον αποκαλείται γιατί μεταδιδόταν ταυτόχρονα διαδικτυακά, είχε σημαντική επιτυχία (ας μας επιτραπεί να «ευλογήσουμε τα γένια μας») τόσο γιατί το παρακολούθησαν πολλοί στην έκθεση, όσο και γιατί είχε μεγάλο αριθμό θεάσεων στην διαδικτυακή του, live, αναμετάδοση. Όσοι δεν κατορθώσατε να το παρακολουθήσετε μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω link, στο κανάλι μας στο YouTube, μαζί με πολύ νέο υλικό.
Τι παρουσιάστηκε στο σεμινάριο; Αρχικά είχαμε χαιρετισμό από τον Συνταγματάρχη Olivier Madiot, τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα ο οποίος αναφέρθηκε στην διαχρονική σχέση των δύο χωρών μας, και την «συμπάθεια» που διαπνέει την κοινή μας πορεία.
Στη συνέχεια, ο εκδότης της «ΠΤΗΣΗΣ», Φαίδων Καραϊωσηφίδης, παρουσίασε την ιστορία των Γαλλικών όπλων στην Ελλάδα όπως και την επιρροή των Γαλλικών αντιλήψεων στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Από τον Κάρολο Φαβιέρο, τον πρώτο επικεφαλής του Ελληνικού Τακτικού Στρατού, στη δημιουργία της Σχολής Ευελπίδων με γαλλικά πρότυπα, στην υιοθέτηση γαλλικών κανονισμών, στον Ναύαρχο Λεζέν που προσέφερε σημαντικά στην αναδιοργάνωση του Πολεμικού Ναυτικού, στα πολλά γαλλικά όπλα που συνόδευσαν όλες τις πολεμικές περιπέτειες της χώρας μας από το 1821 έως σήμερα. Από τα πρώτα διπλάνα Farman, τα πρώτα υποβρύχια, “Δελφίν” και “Ξιφίας”, σε πυροβολικό, τυφέκια, στολές, πολυβόλα, πυραυλακάτους, μαχητικά, φρεγάτες, η γαλλική επιλογή ήταν σημαντική και καίρια στο πέρασμα των χρόνων.
Μετά το ιστορικό μέρος, είχαμε τις εξής παρουσιάσεις:
Ο κ. Stefano Bertuzzi, από την MBDA μίλησε για τα ναυτικά όπλα της εταιρίας, τον Exocet, ο οποίος υπηρετεί κάπου 50 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό και παραμένει στην πρωτοπορία των αντιπλοϊκών βλημάτων, όπως και τον αντιαεροπορικό πύραυλο Aster 30, ο οποίος θα ενταχθεί στο οπλοστάσιο μας με τις φρεγάτες FDI HN.
Ο κ. Μichel Dupont, επίσης από την MBDA, παρουσίασε τα αεροπορικά όπλα, δηλαδή τους ΜICA, MICA VL και Meteor, όπως και τον υποστρατηγικό SCALP. Τα 3 πρώτα όπλα, ως αέρος-αέρος, αλληλοσυμπληρώνονται σε εμβέλειας, με τον MICA για κοντινές αποστάσεις, τον MICA NG για μεσαίες και τον Meteor για αεροπορική κυριαρχία πέρα από τον ορίζοντα. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο MICA NG θα είναι έτοιμος σε «5-7 χρόνια», και έχει ήδη παραγγελθεί από την Γαλλική Αεροπορία.
Από την Thales, o κ. Fernando Ruiz, μίλησε για την οικογένεια σόναρ CAPTAS (επίσης θα εξοπλίσουν τις FDI HN) και παρουσίασε ένα πλήρες σενάριο εντοπισμού υποβρυχίου με συνεργασία του CAPTAS και του οργανικού ελικοπτέρου της φρεγάτας το οποίο ποντίζει ηχοσημαντήρες, χρησιμοποιεί το δικό του σόναρ για να «ωθήσει» το υποβρύχιο προς την πλήρη αποκάλυψη του. Ο κ. Ruiz επέμενε πως τα συρόμενα μεταβλητού βάθους σόναρ (VDS) είναι «εκεί που πρέπει να ξοδέψει κανείς τα λεφτά του» καθώς αυτά προσφέρουν την αποκάλυψη των υποβρυχίων και σε μεγάλη απόσταση, έως 60 χιλιόμετρα, πριν δηλαδή το υποβρύχιο μπορεί να βάλλει εναντίον του διώκτη του.
Τέλος, ο κ. Stephane Fremont, από τη Νaval Group, που τώρα «χτίζει» τις φρεγάτες μας, ενημέρωσε για την ταχεία εξέλιξη της ναυπήγησης και τη συνεργασία με ελληνικές εταιρίες για μεταφορά έργου τοπικά. Σε συζήτηση που είχαμε μας είπε πως ήδη έχουν ξεπεραστεί τα 40 εκατ. ευρώ σε αξία με ελληνικές εταιρίες και συνεχίζεται η σύναψη συμφωνιών που θα διαρκέσει και τα επόμενα χρόνια, ώστε να ενταχθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα των ναυπηγείων.
Από την πλευρά μας ευχαριστούμε όλους τους καλεσμένους μας, που εμπιστεύθηκαν για ακόμη μια φορά την «ΠΤΗΣΗ», φυσικά τους παρευρισκόμενους, και τους πολλούς αναγνώστες που προμηθεύθηκαν μέσω της ιστοσελίδας μας, προσκλήσεις για την DEFEA (ικανοποιήσαμε όλες τις αιτήσεις, με εξαίρεση 2-3 που μας εστάλησαν την ημέρα έναρξης, όπου πλέον δεν ήταν τεχνικά δυνατό η έκδοση τους).
Και βέβαια τους πάρα πολλούς που πέρασαν από το περίπτερο μας για να συζητήσουν μαζί μας, να μας προσφέρουν τις παρατηρήσεις τους, ένα καλό λόγο και την ευχή να «τα λέμε για πολλές ακόμη δεκαετίες».