14.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΕξοπλισμός των ελληνικών Mirage 2000-5Mk2 με Exocet AM39 άμεσα

Εξοπλισμός των ελληνικών Mirage 2000-5Mk2 με Exocet AM39 άμεσα

- Advertisement -

Η προμήθεια των γαλλικών μαχητικών 4,5 γενιάς Rafale F3R ήταν μια από τις καλύτερες εκπλήξεις που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Εξαιρετική ιδέα, που όχι μόνο έγινε πράξη, αλλά τη βλέπουμε υλοποιημένη μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον Rafale για την Ελλάδα: Ευσεβείς -γαλλικοί- πόθοι ή ουσιαστική πιθανότητα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα Rafale F3R είναι ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο στην περιοχή, και η συνεισφορά τους στην αεροπορική υπεροπλία της χώρας μεγάλη. Για την ποσότητα των 24 τώρα: Αντικαθιστούν 17 Mirage 2000EG/BG οπότε έχουμε σαφώς αύξηση και αριθμών και ποιότητας. Έτσι η 332 Μοίρα στην Τανάγρα γίνεται η ισχυρότερη της ΠΑ με τα Rafale με MICA, Meteor, Exocet AM39 και φυσικά SCALP EG και η 114 ΠΜ αντίστοιχα η ισχυρότερη του Κλάδου, με Mirage 2000-5Mk2 & Rafale F3R.

Αλλά είναι αρκετά τα Rafale ή πρέπει να τα κάνουμε π.χ. 48 και περισσότερα; Ο προγραμματισμός θέλει να αγοράζει η ΠΑ τουλάχιστον 20 F-35 (έως και 40+), 14 ελικόπτερα SAR/CSAR, 4-8 μεταγωγικά αεροσκάφη, αλλά και μεγάλο αριθμό έξυπνων όπλων (θεωρούμε σαν “κλεισμένη” υπόθεση την αναβάθμιση των F-16C/D Block 50). Οπότε μάλλον δεν υπάρχουν κονδύλια για περισσότερα Rafale άμεσα, αν και σε βάθος χρόνου θεωρούμε αδύνατον να μην παραγγελθούν άλλα 20-24, μαζί με αναβάθμιση των σημερινών στο πρότυπο F4.

ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Γιατί η ΠΑ πέτυχε με τα Rafale εκεί που δεν τα κατάφερε το ΠΝ με τις FDI HN

Προς το παρόν αν θέλουμε τα 24 Rafale να κάνουν ένα ή δύο τύπους αποστολών είναι αρκετά. Αν όμως τα φορτώσουμε με κάθε ανάγκη που έχει η Πολεμική Αεροπορία τότε προφανώς και δεν φτάνουν. Ας δούμε όμως τι αποστολές μπορεί να εκτελέσουν:

  1. Τακτική αναχαίτιση
  2. Τακτική κρούση με όπλα ακριβείας και ατρακτίδια σκόπευσης (για παράδειγμα με βόμβες κατευθυνόμενες με laser)
  3. Αεροπορική υπεροχή με προηγμένα όπλα σε μεγάλες αποστάσεις, δηλαδή με Meteor
  4. Στρατηγική κρούση με μεταφορά SCALP EG και μάλιστα δυο σε κάθε αεροσκάφος
  5. Ναυτική κρούση (TASMO) με εξαπόλυση πυραύλων ΑΜ.39

Αν και το Rafale δεν σταματά εκεί, αυτές είναι οι βασικές αποστολές που μπορεί να αναλάβει. Πάντως σε ελληνική χρήση δεν θα του ανατεθεί η 2η, περί τακτικής κρούσης. Έτσι, στην παραγγελία του δεν συμπεριλήφθησαν τελικά ατρακτίδια στοχοποίησης DAMOCLES ή όπλα με κατεύθυνση laser. Αν και το γαλλικό οπλοστάσιο έχει τέτοια, ο μικρός αριθμός των Rafale δεν θα επέτρεπε την ανάληψη και τέτοιου είδους αποστολών. Θα εκτελέσουν ίσως και μερικές αποστολές εξαπόλυσης SCALP EG, καθώς είναι η καλύτερη πλατφόρμα που διαθέτουμε για τα συγκεκριμένα όπλα. Αλλά κάπου εκεί πρέπει να σταματήσει η… κατάχρησή τους.

EXOCET MM40 BLOCK 3c: Το έτερο υπερόπλο των FDI HN και οι μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει στο ΠΝ

Υπάρχει συχνά μια παρανόηση, ότι αν μια χώρα έχει π.χ. 100 μαχητικά, τότε σε καιρό επιχειρήσεων θα επιχειρούν και τα 100. Αυτό δεν είναι εφικτό από καμία αεροπορική δύναμη στον πλανήτη και ποτέ δεν ήταν. Για παράδειγμα, η ίδια η Γαλλική Αεροπορία έχει διαθεσιμότητες στα Rafale της (με την κατασκευάστρια Dassault εντός… χώρας) της τάξης του 55% περίπου.

Έτσι ακόμη κι αν “ζοριστούμε” εμείς σε καιρό επιχειρήσεων, από τα 24 Rafale θα ήταν απίστευτη επιτυχία αν έχουμε επιχειρησιακά τα 18 ή 20. Και με σύμβαση υποστήριξης σε πλήρη λειτουργία, αντίστοιχα νούμερα διαθεσιμοτήτων (περίπου 55%) επιτυγχάνουν τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2. Και εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η τεράστια έλλειψη προσωπικού που μαστίζει όχι μόνο την ΠΑ, αλλά και τις άλλες αεροπορίες στη Δύση. Ας υποθέσουμε όμως, πως εν καιρώ πολέμου έχουμε με μαγικό τρόπο, διαθέσιμα και τα 24 Rafale F3R. Φτάνουν για πολλούς τύπους αποστολών; Σαφώς και όχι.

‘Ετσι η κρισιμότερη δράση τους παραμένει η δυνατότητα πλήγματος σε μεγάλες αποστάσεις με πυραύλους Meteor. O συγκεκριμένος έχει διαβαθμισμένη ακτίνα δράσης, που διαφέρει ανάλογα με το είδος του στόχου. Εναντίον όμως αργοκίνητων και χωρίς δυνατότητα ελιγμών στόχων, όπως ένα τουρκικό ιπτάμενο ραντάρ E-7T ή ένα ιπτάμενο τάνκερ KC-135R, ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα, ίσως και πολύ μεγαλύτερη.

Meteor: Η Πολεμική Αεροπορία δηλώνει πως… προσφέρεται για κάθε ενδιαφερόμενο

Αυτό σημαίνει πως η τουρκική αεροπορία θα αναγκαστεί να μεταφέρει τα σημαντικά asset της πολύ πίσω από το μέτωπο του Αιγαίου, ακόμη και στο “ύψος” της Άγκυρας, για να τα προστατεύσει από τους Meteor. Και μπορεί να μας κόστισαν μερικά δις η αγορά των Rafale, των Meteor και η FOS που τα συνοδεύει, αλλά πόσο κοστίζουν και κυρίως αξίζουν σε επιχειρήσεις 6 ιπτάμενα ραντάρ και 6 ιπτάμενα τάνκερς; Και πόσο θα “πλήρωνε” σε απώλειες η Πολεμική μας Αεροπορία αν έστελνε για την καταστροφή των ίδιων στόχων πολλά F-16V οπλισμένα με ΑΙΜ-120;

Επίσης, οι Meteor δεν θα έχουν στόχους μόνο τα “βαριά” assets, αλλά και εχθρικά F-16 που θα προσπαθούν να πλήξουν στόχους στα ελληνικά νησιά ή θα προσπαθούν να κάνουν CAP πάνω από μια περιοχή απόβασης. Και μόνο ο ήχος του επερχόμενου Meteor στο RWR ενός τουρκικού αεροσκάφους, θα κάνει τους σχηματισμούς να ανακρούουν πρύμνα πολύ νωρίς, επιτρέποντας στα ελληνικά F-16V με AIM-120C7 και τα Mirage 2000-5Mk2 με MICA να βάλλουν τα όπλα τους, καθώς οι πιλότοι από “απέναντι” θα έχουν ήδη να ασχοληθούν με τους επερχόμενους Meteor. Οπότε τα Rafale είναι ιδανικά -πάντα στην ελληνική περίπτωση- για αποστολές αέρος-αέρος, για αναχαιτίσεις, αλλά και για να παίζουν το ρόλο εναέριου συντονιστή επιχειρήσεων, χάρη στις εξαιρετικές δυνατότητες fusion πληροφοριών που έχουν, το ίσχυρο ραντάρ αλλά και τη μεγάλη αυτονομία/δυνατότητα παραμονής στον αέρα.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: AM39 Exocet στα ελληνικά Rafale, η ναυτική κρούση θα συνεχίσει να έχει “γαλλικό άρωμα” στο Αιγαίο

Που θέλουμε να καταλήξουμε; Τα Rafale, ακόμη και αν ήταν 36 ή 48 δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα. Η χρήση τους πρέπει να είναι προσεκτική, κι όχι να τρέχουν να καλύψουν κάθε κενό στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Έτσι, αν και η ΠΑ τα έχει καθορίσει ως φορείς των αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet AM.39, εντούτοις πρέπει να αναγνωρίσουμε πως ούτε και για αυτό το ρόλο επαρκούν.

Το να διατεθούν τα Rafale για εξαπόλυση Exocet AM.39 είναι φυσικά μια λύση. Εν ανάγκη, θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε ομάδες κρούσης μαζί με ελληνικά F-16V που θα φέρουν AGM-84L Harpoon II. Ταυτόχρονη άφιξη ΑΜ.39 αλλά και AGM-84L σε έναν εχθρικό στόχο θα κάνει μάλλον αδύνατη την αναχαίτισή τους.

Γαλλική Αεροπορία: εξετάζει έκδοση του Rafale για καταστολή/καταστροφή αεράμυνας;

Αυτό όμως που πρέπει να γίνει είναι τα Rafale να “μεταφέρουν” κάποιες από τις αποστολές τους στα Mirage 2000-5Mk2 της 331 Μοίρας. Καθώς τα τελευταία είναι ήδη χρήστες του πυραύλου cruise SCALP EG, σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν στη αξιοποίηση του αποθέματος. To Rafale βέβαια είναι ο ιδανικός φορέας των SCALP EG, καθώς μπορεί να έχει φόρτο 2 τέτοια, και μάλιστα για μεγαλύτερες αποστάσεις.

Τα όπλα που δεν μπορούν να φέρουν τα Mirage 2000-5Mk2 είναι οι Meteor, αλλά και οι AM39 Exocet. O AM.39 που θα έχει σε λίγο στο απόθεμά της η ΠΑ δεν θα έχει και μεγάλη σχέση με τους υπάρχοντες ΑΜ.39 που έφεραν τα αποσυρθέντα Mirage 2000EGM/BGM. Είναι η νέα ψηφιακή “γενιά” του όπλου, και από όσο έχουμε καταλάβει, η ΠΑ έχει επιλέξει να αναβαθμίσει το απόθεμα, κάνοντάς το συμβατό με τα Rafale F3R της 332 Μοίρας. Μήπως όμως έφτασε η στιγμή να πιστοποιηθεί το όπλο και στα Mirage 2000-5Mk2; Μήπως η 331 πρέπει να αναλάβει τη ναυτική κρούση από την 332;

To απόλυτο Rafale, φορτωμένο με όπλα από την MBDA!

Πολλοί αναγνώστες μας θα θυμούνται το διήγημα “ΑΙΓΑΙΟ: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ” του Μίλτου Αντωνιάδη που δημοσιεύσαμε (ελπίζουμε το βιβλίο να στολίζει τις βιβλιοθήκες σας). Εκεί, τα Mirage 2000-5Mk2 αναλαμβάνουν την αποστολή της ναυτικής κρούσης. Και είναι το πιο λογικό που μπορεί να γίνει, τα αεροσκάφη με το αποδοτικό ραντάρ RDY-2 να αναλάβουν αυτού του είδους τις αποστολές, αφήνοντας τα Rafale απερίσπαστα στην αεροπορική κυριαρχία.

Η ΠΑ έχει μια μακρά και σοβαρή συνεργασία με τη Dassault, αλλά και τις MBDA & Thales. Θεωρούμε πως με ένα πολύ λογικό ποσό μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στα 24 ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 ώστε να μπορούν να εξαπολύουν AM39 Exocet. O Exocet είναι ήδη πιστοποιημένος στον τύπο, συνεπώς δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα. Όσο πάντως και να στοιχίσει, αξίζει καθώς θα σηκωθεί το βάρος από τις πλάτες των λιγοστών και υπερπολύτιμων Rafale F3R. Με λίγα λόγια, ελπίζουμε να δούμε άμεσα σαν υποπρόγραμμα της ΠΑ μια τέτοια πιστοποίηση που να επιτρέπει την ανάληψη περισσότερων ρόλων από τα “δελταπτέρυγα” της, που έχουν ακόμη πολλά να προσφέρουν και για πολλά χρόνια.

Ελληνικά Rafale: Η επίλεκτη δύναμη στρατηγικής κρούσης της ΠΑ

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

82 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
82 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Καλή Χρονιά – χαρούμενο το 2025!

Με τις ευχαριστίες μας για την υποστήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια και την υπόσχεση να συνεχίσουμε όσο μπορούμε. 

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι εξελίξεις στο πρόγραμμα ηλεκτρονικού πολέμου για τα F-16V της...

29
Η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε διαρκείς συζητήσεις για τη σημαντική βελτίωση των μαχητικών αεροσκαφών F-16V, με την εισαγωγή ενός νέου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου. Η...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Ιανουαρίου 1905: Η παράδοση του Πορτ Άρθουρ,...

0
Μετά από πολιορκία πέντε μηνών, στη διάρκεια του μεγάλου αλλά σύντομου Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου, ο Ρώσος στρατηγός Στέσσελ αποφασίζει να παραδώσει τον σημαντικό ναύσταθμο του...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ακόμη 76 τεθωρακισμένα Freccia παράγγειλε η Ιταλία

Αν και συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Lynx, από τη γερμανική Rheinmetall (πακέτο με άρματα μάχης Panther KF51) η ιταλική κυβέρνηση...

Τουρκία: Ταυτόχρονη έναρξη ναυπήγησης αντιτορπιλικού TF-2000, “εθνικού υποβρυχίου” και αεροπλανοφόρου – βίντεο

Η πρώτη του χρόνου είναι παραδοσιακά χρόνος έναρξης ή τουλάχιστον ανακοινώσεων εκκίνησης εξοπλιστικών προγραμμάτων για τη γειτονική χώρα, όσων έχουν «ωριμάσει» και εγκριθεί (συνήθως)...

Τελικά είναι η Σερβία ο “άγνωστος πελάτης” των ρουκετοβόλων PULS

Μια "άγνωστη" πώληση -ως προς τον αγοραστή- εκτοξευτών ρουκετών PULS της ισραηλινής Elbit Systems ξεκαθαρίζει, καθώς η εφημερίδα Haaretz γράφει πως πρόκειται για τη...