Το Νορβηγικό Ναυτικό σκέφτεται να προχωρήσει στην απόκτηση έξι καινούργιων φρεγατών για να αντικαταστήσει τις τέσσερις διαθέσιμες κλάσης Fridtjof Nansen, η αναβάθμιση των οποίων κρίνεται ακριβή.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα VG, το δυνητικό πρόγραμμα αναφέρεται σε έκθεση για τη μελλοντική οροφή του νορβηγικού στόλου, όπου τονίζεται η ανάγκη να αναπτύσσεται ταυτόχρονα μεγαλύτερος αριθμός φρεγατών σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Το Νορβηγικό Ναυτικό παραδέχεται την ύπαρξη διεργασιών αναφορικά με τη μελλοντική σύνθεσή του, αλλά αρνείται να σχολιάσει λεπτομέρειες.
Οι τέσσερις Fridtjof Nansen κατασκευάστηκαν από την ισπανική Navantia και τέθηκαν σε υπηρεσία από το 2006 ως το 2009. Έχουν μήκος 134 μέτρα και εκτόπισμα 5.290 τόνους. Διαθέτουν πλήρωμα 120 ατόμων. Έχουν σύστημα AEGIS και ραντάρ AN/SPY-1F και φέρουν κύριο πυροβόλο 76 χιλιοστών, ένα οκταπλό εκτοξευτή Mk41 για 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους (με χώρο για περισσότερους εκτοξευτές), 8 πυραύλους κατά πλοίων NSM και ελαφρές τορπίλες. Συνολικά αποκτήθηκαν πέντε φρεγάτες, αλλά μία χάθηκε το 2018 σε σύγκρουση με εμπορικό πλοίο.
Τι έφταιγε για την βύθιση της νορβηγικής φρεγάτας – τα πρώτα ευρήματα της έρευνας
Ετσι κανει ο κοσμος. Οχι οπως εμεις ….
Ευκαιρία;
‘’ οι “παλιές” της είναι το πολύ 15 ετών! ‘’
Ότι πρέπει να τις πάρουμε εμείς.
Όλοι για εμάς δουλεύουν.
Αλλα ηθη ,αλλα εθιμα.Εκει οι ανθρωποι βλεπουν διαφορετικα το μελλον .Δεν το εννουν με την λογικη “παμε και οπου βγει”.Θα δουν τις αναγκες τους εγκαιρα, θα μελετησουν τις λυσεις που τους ταιριαζουν οχι με την πλατη στον τοιχο, αλλα με ηρεμια και προγραμματισμο, και οταν πια ερθει η ωρα της αντικαταστασης, σιγουρα μετα το 2030,θα ξεκινησουν να αντικαθιστουν πλοια με 30-35 χρονια στην πλατη τους ηδη τοτε…..στην χωρα του παραλογου βεβαια ολα αυτα φαινονται παραδοξα…λογικο.
Τις αγοράζουμε τώρα όλες έχουμε χρήμα με ουρά… αλλά δεν ξέρω μήπως πειράζει κανέναν… επειδή είναι γύρω στις 5.000 τόνους…
Τις λιγουρευεστε?
Ενδιαφέρον, φαίνεται πως έχουμε μια αναπάντεχη καλή ευκαιρία μπροστά μας, βέβαια δεν γνωρίζουμε ακόμη κόστη πώλησης τους. Σε περίπτωση που τις ενσωματώσουμε στον στόλο μας, το μόνο που τους απουσιάζει είναι η περαιτέρω ενίσχυση του οπλισμού τους και μια ελαφριά αναβάθμιση Επέκτασης Μέσης Ζωής για να ενισχύσουμε την ισχύ και την επιβιωσιμότητα τους. Το μοναδικό μεγάλο μειονέκτημα είναι, το ευρέως γνωστό σύστημα AEGIS και το ραντάρ AN/SPY-1F που φέρουν, σε περίπτωση που τις αποκτήσουμε, θα έχουμε και τρίτο σύστημα διαχείρισης μάχης, αυξάνοντας έτσι, την πολυτυπία και κατά επέκταση το κόστος συντήρησης. Φυσικά, το ίδιο ισχύει με τις κορβέτες FCX-30 HN, πάλι θα είχαμε τρίτο πλεονάζον σύστημα όπως, το Kronos Grand Naval. Η διαφορά σε καθαρό επιχειρησιακό επίπεδο είναι, τα ιταλικά πλοία θα είναι νέας κατασκευής και τεχνολογίας ενώ, οι νορβηγικές με τις κατάλληλες αναβαθμίσεις, σε δύναμη πυρός και αποτρεπτικότητας και είναι σχετικά νεαρής ηλικίας. Αναμένουμε, νέες εξελίξεις για το θέμα, πιστεύω πως πρέπει να ασχοληθούμε αν αξίζει η όλη προσπάθεια της απόκτησης τους.
Δωσε κι εμενα μπαρμπαααααα !
έχουν ECM;
Μακριά
Ναι μην ξεχνάμε ότι βγάλανε και γύρω στα 131 δις δολλάρια απο εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 2023. Εμείς τι βγάλαμε το 2022 για να περιμένουμε και το 2023 και να αναπληρώσουμε όλες τις S και τις Combattante?
Επειδή οι περισσότεροι εδώ νομίζεται ότι πωλούνται πλοία 15 χρόνων αυτό είναι λάθος. Οι άνθρωποι ξεκινούν μελέτη. Αυτό μπορεί να σημαίνει και 5 χρόνια για σύνταξη προδιαγραφών . Επίσης να γίνει διαγωνισμός. Επίσης θέλουν αύξηση του στόλου. Αν πάνε στα 6 πλοία θα πρέπει να έρθουν τα πρώτα 2 και στην συνέχεια με την είσοδο του τρίτου σε υπηρεσία θα γίνουν τα πλοία διαθέσιμα . Αν πάνε σε 10 μπορεί να έρθουν τα 6 και μετά να δώσουν άλλη παραγγελία και τότε θα γίνουν διαθέσιμα. Πάντως μην τα περιμένετε πριν περάσουν το ελάχιστο 15 χρόνια. Από εκεί και πέρα το άρθρο λέει ότι αυτά τα πλοία είναι ιδιαίτερα δύσκολα σε εκσυγχρονισμό. Γι αυτό σκέφτονται να τα αντικαταστήσουν. Θα θέλει το ΠΝ πλοία 30 ετών χωρίς κανένα εκσυγχρονισμό? Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι ότι σε πλοοί ε κλειστά συστήματα ο εκσυγχρονισμός είναι πολύ δύσκολος. Αυτό σημαίνει ότι και οι FDI δεν θα επιδέχονται κανέναν εκσυγχρονισμό μέσης ζωής. Αν και το ΠΝ και γενικότερα ο στρατός μας έχουν συνηθίσει να απαξιώνουν τις επενδύσεις και να διατηρούν 50 χρονών συστήματα χωρίς εκσυγχρονισμό.
Ναι μην ξεχνάμε ότι περιμένουν έσοδα γύρω στα 131 δις δολλάρια απο εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 2023. Εμείς τι βγάλαμε το 2022 για να περιμένουμε και το 2023 και να αναπληρώσουμε όλες τις S και τις Combattante?
https://www.reuters.com/business/energy/norway-hikes-tax-oil-industry-by-nok-2-bln-2023-2022-10-06/
(Παρακαλώ σβήστε το προηγούμενο σχόλιο μου)
Δυο πραγματάκια.
1) Οποίος έχει πολύ πιπέρι, ρίχνει και στα λάχανα.
2) ‘Όποτε θέλετε, ερχόμαστε με το ντάτσουν μας και σας αδειάζουμε την αποθήκη.
Σε σοβαρές χώρες έτσι πάνε αυτά. Σχεδιάζεις τον αντικαταστάτη όσο ο υπάρχων είναι λειτουργικός και στα καλά του. Κάνεις έναν εκσυγχρονισμό στα 20 χρόνια και στα 30 το παροπλίζεις.
Δεν τις θέλουμε. Μετά απο 30 χρόνια ωριμάζει το σκαρι
Να σημειώσουμε ότι τα πλοία φέρουν 32 ESSM. Όχι SM-2. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι Aegis χωρίς SM-2 δεν έχει νόημα. Προφανώς το Νορβηγικό ναυτικό διαφωνεί. Θα μου πείτε αφού θα τις αποσύρουν. Ναι, γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημά τους αυτονών δεν είναι τα λεφτά αλλά η λειψανδρία.
νεοι οριζοντες…
τα κλεινεις εχθες!
βαζεις εανα RAM και τελος.
Αν θες το κατι παραπανω και καταφερεις πολυ καλη τιμη, αντι για κτοξευτη ram βαζεις δευτερο mk41 με 32 ram missiles,μεταφερεισ πισω το 76αρι και βαζεις ενα υπεροχο 127αρι vulcano μπροστα.
32ram 32essm(II;;;) double ended(76+127) κλπ
Δινεις και στην LM το MLU των μεκο για ομοιοτυπια(combatss21 κλπ) και ειναι ολοι ευτυχυσμενοι…. νομιζω και το ΠΝ.
5 Fridtjof Nansen
4 ΜΕΚΟ UP
3 FDI
12 FRIGATES
Δύο παρατηρήσεις:
1) Είναι ολοφάνερο πλέον πως η εποχή του εφησυχασμού για τη Δύση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Βλέπουμε Ναυτικά που είχαν συρρικνωθεί σε μονοψήφιο (ή μετά βίας διψήφιο) αριθμό κυρίων μονάδων να δραστηριοποιούνται για νέες ναυπηγήσεις. Επιπλέον όλοι κοιτούν για πλοία υψηλών απαιτήσεων από επιχειρησιακής άποψης.
Πρόσφατα βγήκε η μελέτη για το Γερμανικό ΠΝ μετά το 2035, και προβλέπει 12 μεγάλες μονάδες (6 Type 127 + 6 Type 126), και εδώ όταν λέμε «μεγάλες» εννοούμε άνω των 10000τν. Κάτι που θα ήταν επιστημονική φαντασία πριν μια δεκαετία. Οι Αυστραλοί μελετούν με την Navantia για ναυπήγηση επιπλέον πλοίων μιας βελτιωμένης έκδοσης του Hobart, και την παράλληλη αγορά αριθμού Alfa 3000. Οι Ιταλοί ξεχνάνε τα περί υπο-εξοπλισμένων πλοίων και συνεχίζουν δυναμικά το πρόγραμμα των PPA + νέων μεγάλων αντιτορπιλικών.
Ερωτηματικό αποτελεί, στα της Ευρώπης, τι θα κάνει η Γαλλία. Είναι όλο και πιθανότερο το πρόγραμμα των FDI να μην προχωρήσει όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, αλλά να το αντικαταστήσουν με κάποιο μεγαλύτερου εκτοπίσματος και ικανότερο πλοίο. Αυτή είναι μια παράμετρος που πρέπει και θα μας απασχολήσει στα επόμενα χρόνια.
2) Γίνεται συζήτηση για τις αναβαθμίσεις πλοίων και αν και κατά πόσο συμφέρουν. Εδώ έχουμε δύο «φιλοσοφίες». Η μία είναι της Γερμανίας (και της Νορβηγίας, εν προκειμένω), που λέει ότι δεν έχει νόημα να αναβαθμίζεις πλοία όταν σκοπός είναι η δραστική επαύξηση των δυνατοτήτων τους. Γι’αυτό το λόγο μελετούν την αντικατάσταση των Κ-130 από νεότευκτα πλοία και όχι τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων. Ωστόσο οι ίδιοι οι Γερμανοί έχουν σαπίσει στους εκσυγχρονισμούς όλες τις φρεγάτες τους, καθώς εκεί ο στόχος ήταν απλά η διατήρηση τους σε επαρκές επίπεδο απόδοσης. Παρόμοια περίπτωση και οι Αυστραλοί.
Αν οι Νορβηγοί θέλουν να αποκτήσουν νεότερη έκδοση του SPY, ικανότερο sonar και βελτιωμένα όπλα και αισθητήρες, τελικά δεν είναι μεγάλη η διαφορά, προκειμένου να έχεις πλοία του κουτιού (και με βελτιώσεις στη χρήση που μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανείς σε εμάς) και όχι 20+ ετών αναβαθμισμένα.
Προφανώς όλα τα παραπάνω εξαρτώνται και από την οικονομική δύναμη μιας χώρας καθώς και αν διαθέτει ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία.
Τα παραπάνω αναφορικά με τις συζητήσεις περί εκσυγχρονισμού ή μη των δικών μας MEKO. Καμία σχέση τα μεγέθη βέβαια, αλλά η φιλοσοφία (θα έπρεπε να) είναι η ίδια.
USD 1.2T η αξια του Νορβηγικου Κρατικου Fund (https://www.nbim.no/)
Οποιαδηποτε ομοιοτητα με την χωρα που χρειαζεται ΕΥ τεχνογνωσια για να μην συγκρουονται τα τρενα σε διπλη γραμμη, ειναι συμπτωματικη.
Σε περίπτωση που κάποιος σκεφτεί ότι είναι ευκαιρία για το ΠΝ, να του θυμίσω τις FFG-7AU. Στο βωμό του να χαλάσουν το Γαλλικό πάρτι, αφέθηκαν με αστείες δικαιολογίες. Και αυτά τα σκάφη, είναι πολύ πιθανό να μην τα δούμε καν, γιατί πολύ απλά ενοχλούν συγκεκριμένα συμφέροντα.