Οι ΗΠΑ ενισχύουν συνεχώς την Ουκρανία με πολεμικό υλικό, όλο και πιο σύγχρονο και “βαρύ” από πλευράς δυνατοτήτων. Όμως, σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters, του Colin Kahl, υφυπουργού Αμύνης για θέματα αμυντικής πολιτικής, δεν είναι ακόμη πρόθυμες να ικανοποιήσουν το αίτημα του Κιέβου για άρματα μάχης M1 Abrams, λόγω της πολυπλοκότητας, του κόστους και της δυσκολίας εκπαίδευσης.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εγκρίνει βοήθεια ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου “πακέτου” όπλων ύψους 3,5 δις, που περιλαμβάνει οχήματα Stryker, TOMA Bradley, πυραύλους εδάφους-αέρος και πυρομαχικά. Η Γερμανία από την πλευρά της πιέζει τις ΗΠΑ να στείλουν τα δικά τους άρματα μάχης Abrams προκειμένου να εγκρίνουν κι αυτές την αποστολή αρμάτων Leopard, είτε από την ίδια, είτε από τρίτες χώρες. Για το θέμα αυτό -που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις εντός Δύσης για το ποια χώρα θα “ξεκλειδώσει” την μαζική αποστολή αρμάτων στο Κίεβο- θα υπάρξει και συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν στο Βερολίνο με τον νέο Γερμανό ομόλογο του, Μπόρις Πιστόριους.
Χώρες που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία: Κρίσιμη συνάντηση σήμερα στη Γερμανία
Ο Kahl σημείωσε πάντως την απόφαση της Βρετανίας να αποστείλει 14 άρματα Challenger 2 στην Ουκρανία, ενώ δεν επιβεβαίωσε τυχόν γερμανικούς όρους σχετικά με τα Leopard, λέγοντας: “Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί ότι θα βρεθεί μόνος του στην προμήθεια αυτή”. Ο Αμερικανός αξιωματούχος συνέχισε τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα λάβει τελικά τη δική της απόφαση (χωρίς δηλαδή περαιτέρω αμερικανική πίεση), ενώ επαίνεσε τη μέχρι τώρα αμυντική συμβολή της Γερμανίας στην Ουκρανία.
Κρυφτούλι Γερμανίας με ΗΠΑ: Στείλτε εσείς άρματα στην Ουκρανία, μετά εμείς
Ο ίδιος περιέγραψε το μέτωπο στην Ουκρανία σήμερα που έχει γίνει πολύ στατικό, θυμίζοντας μάχες Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την πρόοδο κάθε μέρα εκατέρωθεν, να μετριέται σε κατάληψη… οικοδομικών τετραγώνων.
Θεωρητικά η προμήθεια από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες νέων ΤΟΜΑ και άλλων όπλων, αλλά και η παροχή της απαραίτητης εκπαίδευσης, θα επιτρέψει στην Ουκρανία να “σπάσει” αυτές τις στατικές ρωσικές άμυνες και οχυρώσεις, και να συνεχίσει τις στρατιωτικές νίκες που είχε επιτύχει στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Πάντως οι Αμερικανοί επιμένουν στην πολυπλοκότητα των αρμάτων τύπου Μ1Α1 και Μ1Α2, και πιστεύουν πως οι ουκρανικές δυνάμεις δεν μπορούν να τα βάλουν άμεσα σε υπηρεσία. Ειδικά ο στροβιλοκινητήρας του Abrams, απαιτεί σοβαρές υποδομές συντήρησης, και είναι δύσκολη η επισκευή μακριά από τις βάσεις υποστήριξης του.
Αντίθετα, τα Leopard 1 & 2, αλλά και τα Challenger, έχουν “κλασικούς” ντιζελοκινητήρες, ενώ η επισκευή τους, αλλά κυρίως η συντήρηση, μπορεί να γίνεται πιο εύκολα από τους Ουκρανούς. Επίσης, οι ΗΠΑ θεωρούν πως δεν πρέπει να “βομβαρδιστούν” οι Ουκρανοί με πολλούς διαφορετικούς τύπους αρμάτων, και πιστεύουν πως το καλύτερο είναι οι όποιες ενισχύσεις σε αρματικό δυναμικό, να προέλθουν από τα ευρωπαϊκά αποθέματα Leopard 2 (και Leopard 1 αν χρειαστεί).
Κρυφτούλι Γερμανίας με ΗΠΑ: Στείλτε εσείς άρματα στην Ουκρανία, μετά εμείς
Υπενθυμίζουμε πως χτες μόλις, υπουργοί της Ουκρανίας, απεύθυναν έκκληση σε ευρωπαϊκά κράτη, να τους δώσουν Leopard. Ανάμεσα στα κράτη που απευθύνθηκαν είναι και η Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος χρήστης αρμάτων Leopard παγκοσμίως! Βέβαια, αν εξαιρέσουμε τα 170 υπερσύγχρονα Leopard 2HEL, τα υπόλοιπα 183 Leopard 2A4 και τα 501 Leopard 1A5, έχουν αρκετά χρόνια σε υπηρεσία, και χρήζουν άμεσου και ριζικού εκσυγχρονισμού. Αλλά είναι προφανές πως οι Ουκρανοί “καλοβλέπουν” το ελληνικό απόθεμα, καθώς κοιτούν μόνο τους αριθμούς που έχουμε, κι όχι την τουρκική απειλή που εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Ουκρανοί υπουργοί Άμυνας-Εξωτερικών: Καλούμε και την Ελλάδα να προσφέρει Leopard 2
Αν οι ΗΠΑ, προτείνουν μια “κυκλική ανταλλαγή” για κάποια από τα ελληνικά Leopard 1A5 & 2A4, τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς σαν Ελλάδα; Αν δηλαδή, προτείνουν την άμεση αποστολή π.χ. 50 Leopard 2A4 & 50 Leopard 1A5 στην Ουκρανία, κι αντικατάστασή τους με M1A1/2 Abrams από τα αμερικανικά αποθέματα, είμαστε έτοιμοι να το δεχτούμε; Ή αν ζητήσουν τα 183 μη εκσυγχρονισμένα Leopard 2A4, και μας τα αντικαταστήσουν με άλλα τόσα M1A2 Abrams, τρέχουσας έκδοσης, είμαστε έτοιμοι να τα πάρουμε; Ξέρουμε πως κάποιοι θα σκεφτούν “αν δώσουμε τα παλαιότερα Leopard 1A5 κι ας πάρουμε Μ1Α1/2”. Αυτό όμως δεν θα γίνει, οι Ουκρανοί χρειάζονται άρμα με ισχυρό πυροβόλο 120 χιλιοστών, που να μπορεί να νικήσει τα Τ-80/Τ-90 από μεγάλες αποστάσεις.

Πάντως σε μια -υποθετική πάντα- τέτοια ανταλλαγή που θα έφερνε στην Ελλάδα Abrams έναντι Leopard 2A4, ίσως να μας εξοικονομούσε γύρω στο 1 δις ευρώ που χρειάζεται για την αναβάθμιση των τελευταίων. Ποσό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για αγορά ΤΟΜΑ ή κάποιου άλλου συστήματος που χρειάζεται ο Ελληνικός Στρατός. Από την άλλη δεν μπορούμε να μην τονίσουμε πως στην ίδια υπόθεση, ο Ελληνικός Στρατός θα πρέπει να βάλει σε υπηρεσία έναν εντελώς νέο -και πολύ διαφορετικό από τα υπάρχοντα – άρμα μάχης στο οπλοστάσιο του. Με ότι σημαίνει αυτό σε κόστος, για τη λογιστική του υποστήριξη αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού. Έτσι μια τέτοια συζήτηση, αν ξεκινήσει, απαιτεί από την Ελλάδα ιδιαίτερη περίσκεψη, όπως και σημαντικές δεσμεύσεις που θα διασφαλίζουν την αμυντική μας αποτροπή.