Η ειρηνευτική αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι «δεν είναι βιώσιμη» αν δεν αυξηθείη δύναμή της, τονίζει προσχέδιο έκθεσης του Γενικού Γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το προσχέδιο αναφέρεται ακόμη στο ενδεχόμενο απόσυρσης των δυνάμεων του ΟΗΕ αν δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν την εντολή τους.
Η MINUSMA συγκροτήθηκε το 2013, για να βοηθήσει να σταθεροποιηθεί το κράτος του Σαχέλ που απειλείτο με κατάρρευση εξαιτίας της επεκτεινόμενης δράσης τζιχαντιστών, για να προστατεύει τους αμάχους, να συμβάλει στην αποκατάσταση της ειρήνης, να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όμως έκτοτε, η κατάσταση ασφαλείας δεν έχει σταματήσει να επιδεινώνεται.
«Η MINUSMA είναι επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης εκεί όπου δεν υπάρχει ειρήνη για να διατηρηθεί», συνόψισε ο Αντόνιο Γκουτέρες στο κείμενο, που επιδόθηκε στα κράτη μέλη του ΣΑ και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα.
Η αποστολή, που δεν έχει πια την υποστήριξη ξένων στρατιωτικών αποστολών, ειδικά αυτής της Γαλλίας, που απέσυρε τα τελευταία στρατεύματά της τον Αύγουστο, «κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί», αλλά «έχει ξεπεράσει τα όριά της», υπογράμμισε.
Η έκθεση, που τού ζητήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Ιούνιο, όταν η εντολή της MINUSMA ανανεώθηκε για έναν χρόνο, προειδοποιεί ακόμη ότι «η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη» και εξετάζει τρεις επιλογές για να διορθωθούν τα πράγματα.
Η πρώτη προβλέπει να διατεθούν στην αποστολή τα μέσα που θα της επιτρέψουν να εκτελέσει πλήρως την αποστολή της, να αυξηθούν οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί που τη συγκροτούν κατά 2.000 ως 3.680.
Στα μέσα του Δεκεμβρίου, η MINUSMA διέθετε 12.388 στρατιωτικούς (ενώ η εντολή της προέβλεπε πως θα είχε 13.289) και 1.598 αστυνομικούς (ενώ προβλεπόταν να διαθέτει 1.920).
Όμως αυτή η επιλογή προϋποθέτει σειρά εκπληρωμένων «παραμέτρων»: την πρόοδο στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης, έπειτα από δυο στρατιωτικά πραξικοπήματα, την επάνοδο πολιτών στην εξουσία τον Μάρτιο του 2024, καθώς επίσης την παραχώρηση πλήρους ελευθερίας κινήσεων στους κυανόκρανους – ο ΟΗΕ καταγγέλλει ολοένα πιο έντονα τελευταία τους περιορισμούς που τους έχουν επιβληθεί από τη στρατιωτική χούντα.
Γίνεται επίσης αναφορά στην αντίθετη επιλογή, στην περίπτωση που οι «παράμετροι» αυτές δεν εκπληρωθούν: με άλλα λόγια, στην «απόσυρση των ένστολων» και στη μεταμόρφωση της στρατιωτικής και αστυνομικής αποστολής σε «ειδική πολιτική αποστολή», με παρουσία αποκλειστικά και μόνο στην πρωτεύουσα Μπαμακό.
Μεταξύ αυτών των δύο άκρων, το κείμενο αναφέρεται και σε μια τρίτη επιλογή, την διατήρηση του αριθμού των κυανόκρανων στο σημερινό επίπεδο μεν, αλλά με τροποποίηση της εντολής τους, που θα σημάνει το κλείσιμο κάποιων στρατοπέδων ή τη μείωση της παρουσίας τους στο κεντρικό τμήμα της χώρας.