“Όχυρό Μόσχα”. Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση στην οροφή του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας ενός αντιαεροπορικού οχήματος Pantsir-S1, το οποίο το ανέβασαν με γερανό! Με αναφορές να λένε πως αντίστοιχα θωρακίζονται και άλλα κτήρια στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας. Αν δεν μας απατά η μνήμη τέτοιες πρόχειρες θέσεις αντιαεροπορικών μέσα στη Μόσχα έχουν να εμφανιστούν από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου.
Το γιατί είναι εύκολο να εξηγηθεί. H Ουκρανική πλευρά έχει καταφέρει ήδη να επιφέρει πλήγματα σε αποστάσεις έως και 650 χιλιόμετρα εντός της ρωσικής ενδοχώρας, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα και πυραύλους cruise. Όπως για παράδειγμα την παράλληλη προσβολή δύο αεροπορικών βάσεων στρατηγικών βομβαρδιστικών, των Engels και Dyagilev, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Τελικά ουκρανικά τα μη επανδρωμένα που χτύπησαν τις 2 βάσεις βομβαρδιστικών στη Ρωσία
Aρα δεν προκαλεί απορία η προσπάθεια αντιμετώπισης από παρόμοιες απειλές, μιας και η Μόσχα απέχει περίπου την ίδια απόσταση σε ευθεία από την Ουκρανία, υπολογίζοντας ως αφετηρία το Χάρκοβο.
Η επιλογή του Pantsir πρέπει να γίνεται για την ικανότητα του να καταρρίπτει χαμηλά ιπτάμενα βλήματα cruise και μη επανδρωμένα. Στόχους δηλαδή με τελείως διαφορετικά πτητικά χαρακτηριστικά από τους δυτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, για τους οποίους η Μόσχα διαθέτει εδώ και πολλές δεκαετίες μια “διάσημη” αντιβαλλιστική άμυνα στην περίμετρο της.
Θα πρέπει βέβαια να συνυπολογιστεί και η πιθανότητα να υπάρξει στο προσεχές μέλλον σημαντικό κύμα αντιδράσεων κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της κυβέρνησης συνολικά, για τη διαφαινόμενη αποτυχία της εισβολής στην Ουκρανία, οπότε τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα, να λαμβάνονται για προστασία από ”εγχώριες” απειλές.