Το αναμενόμενο -μεν- αλλά δύσκολο να αντιμετωπιστεί ζήτημα της πολεμικής φθοράς αντιμετωπίζουν και τα γαλλικά αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar που έχουν σταλεί από το Παρίσι στην Ουκρανία.
Το παραδέχθηκε κατά την επίσκεψη του στο Κίεβο, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Sebastien Lecornu, όπως καταγράφει η εφημερίδα Le Figaro. Από τα 18 που εστάλησαν το ένα είναι ήδη αχρηστευμένο, ενώ τα περισσότερα από τα υπόλοιπα αντιμετωπίζουν ζημιές τόσο στο όχημα-φορέα όσο και στο μηχανισμό του πυροβόλου, και επισκευάζονται, αλλά πλησιάζει και η αντικατάσταση κάννης λόγω συνεχούς χρήσης. Η Γαλλία από την άλλη δείχνει απρόθυμη να στείλει εξτρά πυροβόλα από τα δικά της αποθέματα, αντίθετα προτρέπει την κατασκευάστρια Nexter να επιταχύνει την παραγωγή της για νέα τα οποία θα πάνε στο Κίεβο.
Το ζήτημα της επισκευής των όπλων στο πεδίο της μάχης είναι κρίσιμο για την Ουκρανία, καθώς παραλαμβάνει σημαντικό όγκο δυτικών συστημάτων, αλλά αυτά είναι τόσο ποικίλα και σύνθετα που είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθεί η σχετική τεχνογνωσία επισκευής, να εκπαιδευθεί προσωπικό και να βρεθούν ανταλλακτικά, κάτι που έχει φανεί π.χ. και στα γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000. Η λύση της μεταφοράς των όπλων ξανά στο εξωτερικό για επισκευή είναι βέβαια ότι χειρότερο. Ο Lecornu για τους παραπάνω λόγους απέκλεισε και την μεταφορά αρμάτων μάχης Leclerc στην Ουκρανία, καθώς το σύστημα είναι πολύ πολύπλοκο ενώ οι Ουκρανοί χρειάζονται άμεσα ενίσχυση.
Τα γερμανικά πυροβόλα PzH 2000 δεν «αντέχουν» στην ένταση του πολέμου στην Ουκρανία;
Αν και τα παραπάνω είναι όπως είπαμε αναμενόμενα, είναι και ενδεικτικά του πόσοι παράγοντες εμπλέκονται στην πολεμική απόδοση μόλις μια σύγκρουση ξεπεράσει τις πρώτες μέρες της. Όταν δηλαδή αρχίζουν να μπαίνουν στην «εξίσωση» φθορές, αποθέματα πυρομαχικών, επάρκεια ανταλλακτικών, δυνατότητες επισκευής στο πεδίο, διαθεσιμότητες κ.ο.κ., εκεί δηλαδή που πρωταγωνιστικό ρόλο παίρνουν οι μονάδες υποστήριξης.