Ενδιαφέρον για «μικρούς» πυρηνικούς αντιδραστήρες αμερικανικής κατασκευής έχει εκφράσει η Τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg. Την είδηση έδωσε ο Justin Friedman, σύμβουλος ανταγωνιστικότητας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ο οποίος είναι στην Άγκυρα και κάνει τις συνομιλίες.
Η Τουρκία μπορεί να αγοράσει έως και 35 μικρούς αντιδραστήρες είπε ο Friedman, ώστε σταδιακά να μειώσει την εξάρτηση της από τον άνθρακα. Οι συγκεκριμένοι αντιπροσωπεύουν μια νέα τάση στο χώρο της πυρηνικής ενέργειας, όπου αντί για γιγάντια και πανάκριβα πυρηνικά εργοστάσια, προκρίνονται πολύ μικρότεροι αντιδραστήρες της τάξης των 100-200 MW, οι οποίοι μπορεί να τροφοδοτήσουν μια μεσαία πόλη, ή να εγκατασταθούν συνδυαστικά σε σειρά, για τροφοδοσία μεγάλων αστικών κέντρων, βιομηχανικών ζωνών κ.ο.κ.
Το ενδιαφέρον είναι πως η Τουρκία ήδη κατασκευάζει ένα τεράστιο πυρηνικό εργοστάσιο με 4 αντιδραστήρες στο Άκουγιου συνολικής ισχύoς 4.400 ΜW, με ρωσική τεχνολογία και χρηματοδότηση, ενώ συζητά και δεύτερο στην Σινώπη. Αν στο ενεργειακό μίγμα της προσθέσει και μικρούς αμερικανικούς αντιδραστήρες τότε θα έχει καταφέρει την πρωτιά να διαθέτει πυρηνική τεχνολογία από δύο υπερδυνάμεις. Μικρούς αντιδραστήρες τέτοιου τύπου στις ΗΠΑ κατασκευάζουν οι εταιρίες NuScale και GE Hitachi, ενώ υπό ανάπτυξη έχουν οι General Atomics, Martingale, TerraPower, Westinghouse, UC Berkeley κ.α.
Και βέβαια είναι κρίσιμο εδώ να αξιολογηθεί αν η τουρκική αυτή πρόθεση -απέχουμε πολύ από την υλοποίηση της- αν εντάσσεται σε ένα τουρκικό σχέδιο επαναπροσέγγισης των ΗΠΑ μέσω εμπορικών συμφωνιών υψηλής τεχνολογίας, ώστε να «ανοίξει» ο δρόμος και για ακόμη μεγαλύτερη μεταφορά τεχνογνωσίας.