Ενδιαφέρον για «μικρούς» πυρηνικούς αντιδραστήρες αμερικανικής κατασκευής έχει εκφράσει η Τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg. Την είδηση έδωσε ο Justin Friedman, σύμβουλος ανταγωνιστικότητας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ο οποίος είναι στην Άγκυρα και κάνει τις συνομιλίες.
Η Τουρκία μπορεί να αγοράσει έως και 35 μικρούς αντιδραστήρες είπε ο Friedman, ώστε σταδιακά να μειώσει την εξάρτηση της από τον άνθρακα. Οι συγκεκριμένοι αντιπροσωπεύουν μια νέα τάση στο χώρο της πυρηνικής ενέργειας, όπου αντί για γιγάντια και πανάκριβα πυρηνικά εργοστάσια, προκρίνονται πολύ μικρότεροι αντιδραστήρες της τάξης των 100-200 MW, οι οποίοι μπορεί να τροφοδοτήσουν μια μεσαία πόλη, ή να εγκατασταθούν συνδυαστικά σε σειρά, για τροφοδοσία μεγάλων αστικών κέντρων, βιομηχανικών ζωνών κ.ο.κ.
Το ενδιαφέρον είναι πως η Τουρκία ήδη κατασκευάζει ένα τεράστιο πυρηνικό εργοστάσιο με 4 αντιδραστήρες στο Άκουγιου συνολικής ισχύoς 4.400 ΜW, με ρωσική τεχνολογία και χρηματοδότηση, ενώ συζητά και δεύτερο στην Σινώπη. Αν στο ενεργειακό μίγμα της προσθέσει και μικρούς αμερικανικούς αντιδραστήρες τότε θα έχει καταφέρει την πρωτιά να διαθέτει πυρηνική τεχνολογία από δύο υπερδυνάμεις. Μικρούς αντιδραστήρες τέτοιου τύπου στις ΗΠΑ κατασκευάζουν οι εταιρίες NuScale και GE Hitachi, ενώ υπό ανάπτυξη έχουν οι General Atomics, Martingale, TerraPower, Westinghouse, UC Berkeley κ.α.
Και βέβαια είναι κρίσιμο εδώ να αξιολογηθεί αν η τουρκική αυτή πρόθεση -απέχουμε πολύ από την υλοποίηση της- αν εντάσσεται σε ένα τουρκικό σχέδιο επαναπροσέγγισης των ΗΠΑ μέσω εμπορικών συμφωνιών υψηλής τεχνολογίας, ώστε να «ανοίξει» ο δρόμος και για ακόμη μεγαλύτερη μεταφορά τεχνογνωσίας.
Ειναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουμε και εμεις τις μελέτες σκοπίμοτητας και ωφέλους για τους SMRs.
Το αεριο μπορεί να βοηθήσει στο ενεργειακό μίγμα όταν όμως το παραγεις εσυ, αλλίως κινδυνευεις να την πάθεις οπως η Ευρώπη.
Σιγά σιγά θα μετατραπεί σε… νέο Ιράν αλλά εντός ΝΑΤΟ και μάλιστα δίπλα μας.
Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί τα σχέδια τους ως προς τους πραγματικούς σκοπούς αυτού του σχεδιασμού.
Μόνο η ενέργεια είναι;
Επικίνδυνα παιχνίδια σε χέρια επικίνδυνων και σχιζοφρενών επεκτατικών επιδιώξεων.
Σιγά μην ενδιαφέρεται η Τουρκία να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα. Να συνδέσει τα οικονομικά της συμφέροντα με τις ΗΠΑ επιθυμεί και να αποκτήσει πρόσβαση σε πυρηνική τεχνολογία για να κάνει όπλα.
Στόχος της Τουρκίας είναι να αποκτήσει πυρηνικά. Από εκεί και πέρα μπράβο της. Ας κάτσει η Ευρώπη να τραβάει καλώδια από χώρες που τις διοικούν δικτάτορες. Ευτυχώς άρχισαν λίγο να ξυπνάνε κάποιοι και να αποκαλύπτεται ο σκοτεινός ρόλος των ΜΚΟ. Ελπίζω να αλλάξει πολιτική και να πάει φουλ πυρηνικά. Βέβαια η Ελλάδα είναι χαμένη από χέρι με τους πολιτικούς που έχουμε αλλά όλο και κάποιο καλώδιο από Αλβανία, Βουλγρία για να μας δώσει ρεύμα θα βρεθεί.
Κοροϊδευομαστε νομίζω.
Η τεχνολογία των μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων είναι πολύ παλιά. Πριν από περίπου 15 χρόνια, μαζί με λίγους Αμερικανούς συναδέλφους, είχαμε κάνει και υποβάλει μελέτη για χρησιμοποίηση μικρών αντιδραστήρων που είχαν αφαιρεθεί από παροπλισμένα πυρηνικά υποβρύχια. Τελικά φαίνεται ότι από οικονομικής πλευράς και με ορισμένες δυσκολίες στις συνδέσεις μεταξύ τους, ούτε οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ούτε τοπικές εταιρίες δήμων και μικρών πόλεων ενδιαφέρθηκαν περαιτέρω. Ακόμη ποιο παλιά ιδέα ήταν καναδέζικης τεχνολογίας μικροί, και σχεδόν χωρίς επίβλεψη ειδικών, αντιδραστήρες που τις έλεγαν Slowpoke. Με άλλα λόγια, η τεχνολογία και η ιδέα ουτε καινούργια είναι ούτε η τεχνολογία φοβερή αλλά για πολλούς λόγους μέχρι τώρα δεν έχει πιάσει.
Ένα τεράστιο πυρηνικό τέρας μεγαλώνει στην γειτονιά μας… αλλά εμείς ψυχραιμία.
Μας απειλούν να πάρουν τα νησιά του Αιγαίου, ολόκληρη την Κύπρο και την Θράκη .. αλλά εμείς πάλι το έχουμε ρίξει στην ψυχραιμία.
Έως πότε δηλαδή θα κρατάμε ψυχραιμία; Μέχρι να γίνει στάχτη η Ελλάδα;
Η Τουρκία πλέον είναι έθνος με βασική προτεραιότητα και ρόλο την βαριά βιομηχανία .Φυσιολογικό να φτιάξει πυρηνικά εργοστάσια .Το θέμα για εμάς είναι εάν φτιάχνονται και χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και συνθήκες.
Σε επίπεδο τεχνολογίας στο ενεργειακό για την Ελλάδα είναι πολύ πιο σημαντικό να ασχοληθεί με την ενεργειακή μετάβαση και όχι με τους smr αντιδραστήρες
Διπλωματικά παιχνίδια , ούτε δεδομένη ,ούτε απέναντι ούτε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι αν μπορούσαμε να διδαχθούμε κάτι !!!
A rapidly industrializing country of about 90 million will of course need more energy.
Energy reactors have nothing to do with nuclear weapons (for now).
Will Turkey want to have nuclear weapons in the future? In my opinion, Yes.