Η τουρκική αμυντική εταιρία Baykar, κατασκευάστρια των Bayraktar και άλλων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) σχεδιάζει να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής της στην Ουκρανία σε δύο χρόνια, δήλωσε την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλός της.
Η τουρκική εταιρία έγινε διάσημη από την επιτυχία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της τόσο στην αναχαίτιση των ρωσικών δυνάμεων, αλλά και από τη δράση τους στην Λιβύη, τη Συρία και την Αρμενία, στο πόλεμό της κατά του Αζερμπαϊτζάν.
Τα ΜΕΑ που προμήθευσε η Baykar στην Ουκρανία ήταν καθοριστικής σημασίας στην άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στα ρωσικά θωρακισμένα και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής.
Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ουκρανία, που υπογράφτηκε ακριβώς πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, η Baykar συμφώνησε να κατασκευάσει το δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής της στην Ουκρανία.
Ο διευθύνων σύμβουλος Χαλούκ Μπαϊρακτάρ δήλωσε την Πέμπτη στο Ρόιτερς πως τα σχέδια προχωρούν παρά ορισμένα εμπόδια που δημιούργησε η ρωσική εισβολή. «Το σχέδιό μας προχωρά», δήλωσε στο περιθώριο της αμυντικής έκθεσης SAHA στην Κωνσταντινούπολη.
«Τώρα έχουμε το αρχιτεκτονικό σχέδιο. Η λεπτομερής σχεδιαστική φάση έχει τελειώσει. Και θα προχωρήσουμε με την κατασκευή… μέσα σε δύο χρόνια θα θέλαμε να το τελειώσουμε».
Η Ουκρανία κατέχει εξέχουσα θέση στην εφοδιαστική αλυσίδα της Baykar, ιδιαίτερα με το νέο Με Επανδρωμένο Αερόχημα μάχης Akinci, δικινητήριο και πολύ υψηλότερων επιδόσεων, όσο και και το μη επανδρωμένο μαχητικό Kizilelma, που είναι υπό ανάπτυξη. Αμφότερα χρησιμοποιούν ουκρανικούς κινητήρες των Motor Sich και Ivchenko-Progress.
Η ανάπτυξη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB2 αναδείχθηκε σε καθοριστικό παράγοντα σε συγκρούσεις από τη Συρία μέχρι το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία τοποθετώντας την Baykar υπό το φως των προβολέων παγκοσμίως και μετατρέποντάς την σε μια μεγάλη βιομηχανική και εξαγωγική εταιρία.
Το TB2 πωλείται σε 24 χώρες περιλαμβανομένης της Πολωνίας, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, ενώ η εταιρία έχει υπογράψει συμφωνίες με πέντε χώρες για την εξαγωγή του πολύ μεγαλύτερου αδελφού του, του Akinci.
Οι παραγγελίες αναμένεται να φθάσουν περίπου το ένα δισεκ. δολάρια φέτος, είπε ο Μπαϊρακτάρ, περίπου 50% υψηλότερα από τα 650 εκατ. δολάρια πέρυσι με ένα άλλο 50% να αναμένεται το 2023.
Η έρευνα και η ανάπτυξη για το γρήγορο μαχητικό drone Kizilelma θα επιταχυνθεί επίσης, συμπλήρωσε.