Στην αμυντική έκθεση SAHA EXPO που γίνεται αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη, οι τουρκικές εταιρίες Roketsan και STM παρουσίασαν ένα -ακόμα- μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αυτή τη φορά στην κατηγορία των μεσαίου μεγέθους περιφερόμενων πυρομαχικών. Το ALPAGUT όπως λέγεται, μετά την άφεση του από αεροσκάφος, αναπτύσσει τις πτυσσόμενες πτέρυγες του και εκκινεί τον ηλεκτρικό έλικα του έχοντας την ικανότητα να πετά για περίπου για μια ώρα σε απόσταση κάπου 60 χιλιομέτρων, φέροντας πολεμική κεφαλή διαφόρων τύπων, βάρους 11 κιλών (θερμοβαρική, θραυσματογόνα, διατρητική).
Όπως αναφέρει το turkishdefencenews.com, η πρωτοτυπία του ALPAGUT είναι ότι βρίσκεται σε διαρκή αμφίδρομη επικοινωνία με τον χειριστή του, αλλά ταυτόχρονα και με άλλα ίδια μη περιφερόμενα πυρομαχικά, οπότε μπορεί να δράσει και αυτόνομα σε συνεργατικό περιβάλλον σμήνους και με ικανότητες τεχνητής νοημοσύνης, κάτι στο οποίο επενδύει ιδιαίτερα η τουρκική αμυντική βιομηχανία. Η τακτική χρήση του, όπως τουλάχιστον προτείνεται από τις κατασκευάστριες εταιρίες, είναι η περιπολία σε σχετικά χαμηλό ύψος 300 έως 1.500 μέτρων, μέχρι να εντοπιστεί κατάλληλος στόχος, ο οποίος πλήττεται. Στο εμπρόσθιο μέρος φέρει ηλεκτροοπτικό συγκρότημα, ενώ δηλώνεται ότι είναι ανθεκτικό σε παρεμβολές.
Οι διαστάσεις του είναι μήκος 2,3 μέτρα, εκπέτασμα 2,5, διάμετρος ατράκτου 24 εκατοστά και βάρος 45 κιλά. Κατά την κάθοδο για κρούση κινείται με έως και 360 χιλιόμετρα την ώρα, οπότε δεν είναι τόσο ευάλωτο όπως π.χ. το ιρανικό Shahed-136 που δρα αυτή την περίοδο στην Ουκρανία.
Λόγω σχετικά αυξημένου βάρους, το ALPAGUT θα φέρεται από τα πιο μεγάλα τουρκικά μη επανδρωμένα, όπως το Akinci, το ΑΝΚΑ, το Aksungur, το ναυτικής έκδοσης Bayraktar TB3, αλλά και από τα διάφορα ελικόπτερα που κατασκευάζονται στην Τουρκία, ενώ μελλοντικά θα μπορεί να εκτοξεύεται (υποθέτουμε με την προσθήκη μιας βοηθητικής ρουκέτας) και από επίγειες και θαλάσσιες πλατφόρμες, ακόμη και μη επανδρωμένες.
Να διευκρινήσουμε εδώ πως το νέο ALPAGUT διαφέρει από το ALPAGU (που παρουσιάστηκε το 2021), το οποίο είναι επίσης κατασκευής της STM, αλλά πολύ μικρότερο, κι αυτό περιφερόμενο πυρομαχικό. Το ALPAGU είναι μόλις 2 κιλών, ενώ το ALPAGUT πολύ μεγαλύτερο, αλλά προφανώς ανήκει στην ίδια εξελικτική διαδικασία ερευνών και αρχικής ιδέας.