Στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για τη μείωση των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, στοχεύει η υπουργική συνάντηση των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο του διαλόγου του ΟΗΕ για τον Οδικό Χάρτη Μείωσης του Κινδύνου Καταστροφών.Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τη Μείωση Κινδύνου Καταστροφών, του Οργανισμού.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, η ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, Μάμι Μιζουτόρι καθώς και υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από Αίγυπτο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Κροατία, Κύπρο, Λίβανο, Μαυροβούνιο, Παλαιστίνη, Ρουμανία και Τουρκία, ενώ θα εκπροσωπηθούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ένωση για τη Μεσόγειο.
Σε τεχνική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στις 19/10 στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός, Χρ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι αυτή η συνάντηση «αναδεικνύει τη χώρα, όχι μόνο για τα θέματα φυσικών καταστροφών, όχι μόνο ως ευρωπαϊκό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γεωπολιτικά». Όπως εξήγησε, είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ένα τέτοιο φόρουμ, προσθέτοντας ότι «η διεξαγωγή αυτού του ευρωπαϊκού φόρουμ που αφορά αυτή την περιοχή στην Ελλάδα είναι τιμητικό για την χώρα». Όπως είπε, η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, έπειτα από συνάντηση που είχαν στην Πορτογαλία με την κ. Μιζουτόρι. «Ήταν μία πρωτοβουλία ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες της περιφερειακής συνεργασίας», τόνισε.
Επιπλέον, σκοπός μέσω του φόρουμ, είναι να καθιερωθεί η Ελλάδα ως ευρωπαϊκός κόμβος (hub) που θα συνδέει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, το rescEU, με την υπόλοιπη περιοχή, που δεν είναι αποτελείται από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε και του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
«Έχουν γίνει κάποια βήματα που εδραιώνουν τη θέση της χώρας, ότι είναι αξιόπιστη, ότι έχει πολλά να προσφέρει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και γι αυτό κατοχυρώνεται ως κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε και προσέθεσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει κηρυχθεί ως hotspot της κλιματικής αλλαγής «δεν υπάρχουν λύσεις μόνο σε εθνικό επίπεδο. Κανείς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνος του».
Παράλληλα, στο πλαίσιο του φόρουμ, προετοιμάζεται ένα κείμενο που θα υιοθετούν οι χώρες που θα συμμετέχουν και θα περιλαμβάνει άξονες και προτάσεις για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι από τις φυσικές καταστροφές.
Ακόμη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα πραγματοποιηθούν τρία εργαστήρια (workshop) που θα επικεντρώνονται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο, τη συνεργασία μεταξύ των κεντρικών κυβερνήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τη μείωση των κινδύνων από τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, αλλά και τη διαμόρφωση πολιτικών για τα άτομα με αναπηρίες, όταν υπάρχει κίνδυνος από φυσικές καταστροφές. Στα εργαστήρια αυτά θα συμμετέχουν εθνικοί εκπρόσωποι αρμόδιοι για την εφαρμογή του Πλαισίου Δράσης Σεντάι του ΟΗΕ, για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, εκπροσώπων των εθνικών φορέων Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του δικτύου πόλεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας MCR2030, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπροσώπων οργανώσεων ΑΜΕΑ, της κοινωνίας των πολιτών κ.ά..
Σημειώνεται ότι οι εργασίες των τριών εργαστηρίων θα μεταδίδονται διαδικτυακά από το λογαριασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο YouΤube, καθώς και από τον αντίστοιχο λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών (στην αγγλική γλώσσα).