Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας θα συζητήσουν σήμερα στην Τεχεράνη για μηχανισμούς που θα επιτρέψουν τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, που έχουν αποκλειστεί στη χώρα αυτή λόγω της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης με κίνδυνο να προκληθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχουν η Μόσχα, το Κίεβο, η Άγκυρα και ο ΟΗΕ αναμένεται να διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες στην Τουρκία, μετά την πρόοδο στις συνομιλίες της 13ης Ιουλίου.
“Πρώτον, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το έργο προς αυτή την κατεύθυνση, δεύτερον, αυτό το θέμα θα συζητηθεί από τους προέδρους” Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, παραμονή της συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών στο Ιράν.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι ένα “τελικό έγγραφο” θα είναι έτοιμο σύντομα για να επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, ένα συντονιστικό κέντρο αναμένεται ν’ ανοίξει και στην Κωνσταντινούπολη για να επιτρέψει αυτές τις εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Η συμφωνία που τέθηκε υπό διαπραγμάτευση με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ στοχεύει να βγάλει μέσω της Μαύρης Θάλασσας περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στα ουκρανικά σιλό εξαιτίας της επίθεσης που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Αναμένεται επίσης να διευκολύνει τις ρωσικές εξαγωγές δημητριακών και λιπασμάτων, που επηρεάζονται από τις δυτικές κυρώσεις οι οποίες πλήττουν τις ρωσικές εφοδιαστικές και χρηματοοικονομικές αλυσίδες. Τα ρωσικά και τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα είναι απαραίτητα για να μην πολλαπλασιαστούν οι επισιτιστικές κρίσεις στον κόσμο.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι “έχει επιτευχθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία” με την Ουκρανία και τη Ρωσία για τη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου που θα επιτρέπει τη μεταφορά των σιτηρών.
Σύμφωνα με επίσημη πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, μια νέα συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί “Τετάρτη ή Πέμπτη”, μετά τη σύνοδο κορυφής την Τρίτη στο Ιράν των προέδρων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας.
Αυτά είναι και πανάκριβα…
Άντε παιδιά.., ευκαιρία να επανέλθουν σε υπηρεσία τα SR-71….
> συνετρίβη στην ιρανική επαρχία Hormozgan
Αυτό, αν ισχύει, μπορεί να πονέσει πολύ πολύ πολύ περισσότερο από τα $150m (ή περισσότερο;) που κάνει το κομμάτι ένας Τρίτωνας. Μετά από αυτή με το στελθ drone που κατέρριψαν πριν από κάτι χρόνια οι Ιρανοί, μόνοι τους ή όχι δεν έχει σημασία.
“Οι διμερείς σχέσεις Ιράν – ΗΠΑ διανύουν περίοδο σημαντικής έντασης, λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, της ενεργής στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν σε Ιράκ, Συρία, Λίβανο και Υεμένη, αλλά και εξαιτίας της πιθανής εμπλοκής του Ιράν..”
Μάλιστα.. Εξαιρετικά μονομερής τρόπος να παρουσιάσετε μια ιδιαίτερα σύνθετη κατάσταση, παραγνωρίζοντας ότι ήταν οι ΗΠΑ που μονομερώς αποχώρησαν από την JCPOA, έχουν μια κυβέρνηση που τόσο ο επικεφαλής της (Τραμπ) όσο και βασικά στελέχη της (Πομπέο, Μπολτον) είχαν εδώ και χρόνια-πριν καν εκλεγούν-στοχοποιήσει το Ιράν, ενώ οι βασικοί τους σύμμαχοι στην περιοχή, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, θεωρούν το Ιράν ως εχθρό μιλώντας για προληπτικά πλήγματα. Αλλά με μαγικό τρόπο στο άρθρο αναφέρονται μόνο οι ενέργειες του Ιράν.
Παρεμπιπτόντως, μάλλον στην θάλασσα έπεσε το Triton, το οποίο έχει και ένα κόστος κοντά στα 200εκ. $…
It is not MQ-4C Triton , it is MQ-4A Global Hawk. It is confirmed by the CENTCOM. You should change it
https://www.thedrive.com/the-war-zone/28613/everything-we-know-about-irans-claim-that-it-shot-down-a-u-s-rq-4-global-hawk-drone
Έχει μεγάλη σημασία σε τι ύψος και με τι καταρρίφθηκε το MQ-4C Triton (αν δεν ήταν όντως RQ-4 Global Hawk, θα μας το πουν οι Ιρανοί εξετάζοντας τα συντρίμμια, εκτός αν έχουν δίκιο οι Αμερικανοί και έπεσε στη θάλασσα). Πάντως αυτό …πόνεσε, ειδικά θα …πονέσει πολύ περισσότερο αν τα συντρίμμια είναι σε έδαφος του Ιράν (που σημαίνει όντως παραβίαση εναέριου χώρου του Ιράν), ήταν τελικά Global Hawk, πετούσε σε μεγάλο ύψος και καταρρίφθηκε από κάποιον άγνωστο μεγάλης εμβέλειας Α/Α πύραυλο made in Iran (Bavar 373 ; ) ή αποδειχτεί ότι οι Ρωσικοί S-300 είναι πλήρως επιχειρησιακοί. Η κατάρριψη ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να μην είναι κάτι σπουδαίο από στρατιωτικής άποψης (πέραν του απαράδεχτα υψηλού κόστους των 150.000.000$), είναι όμως εξευτελισμός του κύρους των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και ισχυρό πολιτικό και προπαγανδιστικό όπλο στη φαρέτρα του Ιράν. Μην ξεχνάμε τη σύλληψη 10 Αμερικανών ναυτών με τα σκάφη τους, την κατάρριψη του RQ-170 Sentinel και ένα σωρό άλλα επεισόδια τα τελευταία χρόνια.
Αυτό θυμίζει λίγο τις δικές μας καταστάσεις με τους τούρκους που συζητάμε αν καταρρίψουμε κανένα τουρκικό που κάνει ας πούμε υπέρπτηση πως θα αποδείξουμε ότι έγινε πάνω από εθνικό έδαφος και αν τα συντρίμμια θα πέσουν σε διεθνή ύδατα ή ακόμα και εντός τουρκικής επικράτειας άντε να αποδείξεις πως δε είσαι ελέφαντας.
Εδώ οι ιρανοί πάντως μάλλον κατάφεραν να οργανώσουν την επιχείρηση με τέτοιο τρόπο ώστε τα συντρίμμια να πέσουν εντός δικών τους υδάτων.
Και θα τα “μοσχοπουλήσουν” σε ρώσους και κινέζους κατά τα ειωθότα.