Δήλωση του Γ. Τσίπρα, αναπληρωτή τομεάρχη Εθνικής Άμυνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Στις 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση διαβούλευσης ανάμεσα σε Επιτροπή της ΓΔΑΕΕ και τη γερμανική εταιρία KMW των Leopard για ενδεχόμενο συμβιβασμό σχετικά με εκατέρωθεν αξιώσεις. Η ελληνική πλευρά αποχώρησε μετά τις απειλές και την προσβλητική συμπεριφορά των εκπροσώπων της KMW. Τι ζητούσε η γερμανική πλευρά; «Απαράβατος όρος της εταιρείας για την επίτευξη συμβιβασμού είναι η ανάθεση στην εταιρεία προγράμματος αναβάθμισης των αρμάτων Leopard». Δηλαδή έναντι συμβιβασμού για προηγούμενα συμβόλαια που δεν εκπληρώθηκαν (κατά βάση από τους Γερμανούς), για ζητήματα που μετριούνται σε δεκάδες εκατομμύρια, απαιτούσαν την έγκριση νέου προγράμματος περίπου δυο δισεκατομμυρίων.
Όταν ο Πρόεδρος της Επιτροπή της ΓΔΑΕΕ αντέδρασε ότι «δεν έχει εγκριθεί πρόγραμμα αναβάθμισης αρμάτων LE02 από τα αρμόδια κατά το νόμο όργανα» και ότι «η ανάθεση του προγράμματος αναβάθμισης δεν δύναται να συμφωνηθεί από την επιτροπή καθόσον αντίκειται στις προβλέψεις του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού και της κείμενης νομοθεσίας περί προμηθειών Αμυντικού Υλικού», ο εκπρόσωπος της KMW με προσβλητικούς τόνους και χαρακτηρισμούς είπε μεταξύ άλλων: «Γνωρίζω πολύ καλά για το αν υπάρχει πρόγραμμα αναβάθμισης των αρμάτων ή όχι και αυτά που λέτε σαν επιτροπή θα τα αναφέρω άμεσα στην ιεραρχία σας, στον υπουργό και τον πρωθυπουργό». Στον Πρωθυπουργό… Η KMW είχε καλύτερη γνώση των προθέσεων του Πρωθυπουργού από το Υπουργείο Άμυνας.
30 Μάϊου, «συμπωματικά» μια μέρα πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς, συνεδριάζει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και αποφασίζει σύμφωνα με δημοσιεύματα την αναβάθμιση 183 Leopard και νέα προμήθεια 205 ΤΟΜΑ Lynx. Τα δε Marder που συμφώνησε ο κ. Μητσοτάκης την επομένη ήταν από καιρό το προτεινόμενο δωρεάν τυράκι για τη νέα αυτή εξοπλιστική αγορά.
Εν κατακλείδι. Δίνουμε τα BMP-1 «για να βοηθήσουμε την Ουκρανία». Σε «αντικατάσταση» παίρνουμε τα Marder (που ακόμη αναβαθμίζονται στη Γερμανία) που είναι το άνοιγμα της πόρτας για την αναβάθμιση των Leopard, και έπονται ΤΟΜΑ Lynx της Rheinmetall σε συμπλήρωση των Marder της ίδιας εταιρίας γιατί είναι ξεπερασμένα, ανεβάζοντας το σύνολο σε πάνω από τρία δις ευρώ. Πέραν της άμυνας των νησιών, ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχει σοβαρή ενημέρωση από την κυβέρνηση σε σχέση με την υποτιθέμενη «αντικατάσταση», ο μεγάλος απών είναι και πάλι η ελληνική αμυντική βιομηχανία η οποία ειδικά στο πεδίο των τεθωρακισμένων οχημάτων διαθέτει διαπιστωμένα τη δυνατότητα να καλύψει ανάγκες.
Όλα αυτά λίγες εβδομάδες αφότου αναγγέλθηκε, πάλι από το Πρωθυπουργό ευρισκόμενο στο εξωτερικό, η απόκτηση F-35. Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών 28 Ιουλίου 2021 ο Υπουργός Άμυνας εισηγήθηκε ως «επείγουσα» την αναβάθμιση των παλαιότερων F-16 με υλικό από την τρέχουσα αναβάθμιση των νεότερων F-16. Στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για υπέρογκο κόστος και ελλιπή ανάλυση δαπάνης ο Υπουργός υποσχέθηκε να επανέλθει «σε λίγες εβδομάδες». Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και η «επείγουσα» δεν έχει επανέλθει, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε την παραγγελία F-35.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η εξοπλιστική πολιτική συνίσταται στο σχήμα ο Πρωθυπουργός αποφασίζει και το Άμυνας εκτελεί. Ο κ. Μητσοτάκης εμπνέεται πράγματι από έναν «υπέρτατο αυτοσκοπό». Και αυτός δεν είναι η άμυνα.