Η πολυεθνική άσκηση Polaris 21, έλαβε χώρα στη Δυτική Μεσόγειο, υπό την αιγίδα του Γαλλικού πολεμικού Ναυτικού από τις 18 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2021. Σε αυτή συμμετείχαν 23 πλοία, ένα υποβρύχιο, 65 αεροσκάφη και 6.000 προσωπικό από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ, ενώ οι δυνάμεις χωρίστηκαν σε “φίλιες-blue force” και “εχθρικές-red force”.

Τα συμπεράσματα όμως που βγήκαν μετά το τέλος της άσκησης ήταν ιδιαίτερα αποθαρρυντικά. Ουσιαστικά μπορεί να ειπωθεί πως η φίλια δύναμη και προφανώς το Γαλλικό Ναυτικό (όπως και οι αντίπαλοι) “γεύθηκε” μεγάλες απώλειες, αν και τυπικά νίκησε στο σενάριο. Συγκεκριμένα στις 17 Φεβρουαρίου 2022 είδε το φως της δημοσιότητας μια ενδιαφέρουσα και αρκετά αναλυτική έκθεση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων του Γαλλικού Κοινοβουλίου (Commission De La Defense Nationale Et Des Forces Armees) όπου μεταξύ άλλων ανέφερε συμπεράσματα σχετικά με την προετοιμασία και ικανότητα του Γαλλικού Ναυτικού να μάχεται σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης, η οποία μπορεί να βρεθεί αυτούσια εδώ.
Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις
Όπως περιγράφεται σε χαρακτηριστικό απόσπασμα της έκθεσης ”…στο τέλος αυτής της άσκησης, την πρώτη του είδους της εδώ και δεκαετίες, επτά έως οκτώ πλοία από τα εμπλεκόμενα “βυθίστηκαν”. Η άσκηση έδειξε τη βιαιότητα των εμπλοκών και τη σφοδρότητα των ενεργειών που πιθανότατα θα χαρακτήριζαν μια ναυμαχία υψηλής έντασης, και μάλιστα, στα πρώτα 15 λεπτά της, δύο φρεγάτες είχαν σταλεί στον βυθό και άλλες δύο εξουδετερώθηκαν, δηλαδή μεταξύ 200 και 400 ναύτες σκοτώθηκαν ή ήταν αγνοούμενοι (εικονικά πάντα)”.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η “red force” θεωρήθηκε πως είχε στη διάθεσή της επιθετικά όπλα που δεν διαθέτει η Γαλλία, όπως αντιπλοϊκούς πυραύλους SS-N-26 Strobile (οι γνωστοί και ως Οniks P-800) και SS-N-27 Sizzler (Kalibr) των 2,2 και 3 Μach αντιστοίχως, με 300 χλμ. εμβέλεια και βέβαια αντιαεροπορικές συστοιχίες S-400 στην ξηρά (εδώ μια πυροβολαρχία SAMP/T με Aster 30 έκανε τη σχετική προσομοίωση). Στον αντίποδα οι φίλιες δυνάμεις ήταν εξοπλισμένες με τυπικά τρέχοντα υποηχητικά αντιπλοϊκά βλήματα (όπως οι Εxocet) με μέγιστο βεληνεκές 180 χλμ.

Επιπλέον για μεγαλύτερο ρεαλισμό, υπήρξε μπλοκάρισμα των δορυφορικών επικοινωνιών και παρεμβολή των σημάτων GPS, καθώς σε πραγματικές συνθήκες θεωρείται σίγουρη μια σχετική κατάσταση, που θα προκληθεί με διαστημικά και επίγεια μέσα. Γενικότερα στην άσκηση φάνηκε το δύσκολο έργο του συντονισμού μονάδων επιφανείας, βυθού και αεροπλάνων, των κυβερνοεπιθέσεων, των αποβατικών σκαφών, σε μια πολλαπλότητα δράσεων που επηρέαζαν η μια την άλλη.
Ο κύβος ερρίφθη: ξεκίνησε η ναυπήγηση της πρώτης γαλλικής ψηφιακής φρεγάτας FDI
Οι ασκήσεις υψηλής πιστότητας και ρεαλισμού είναι δεδομένες για τα κορυφαία ναυτικά του πλανήτη, ένα εκ των οποίων είναι και το γαλλικό. Στόχος τους είναι να καταδείξουν όλες τις αδυναμίες ήδη από τον καιρό της ειρήνης και να ενσωματωθούν τα όποια διδάγματα στο επιχειρησιακό δόγμα. Έτσι λοιπόν το Γαλλικό ναυτικό δεν ”φοβάται να χάσει” σε ασκήσεις, προκειμένου η επόμενη μέρα να το βρει ισχυρότερο, αφού θα έχει ενσωματώσει και αξιοποιήσει τα όποια διδάγματα.
Σύμφωνα με την έκθεση λοιπόν, υπογραμμίζονται οι ελλείψεις του γαλλικού ναυτικού σε πολλούς τομείς όπως η άμυνα των πλοίων, οι νέες τεχνολογίες (drones πάσης φύσεως και αισθητήρες) και γενικότερα στα συστατικά που απαιτούνται σε μια σύγκρουση υψηλής έντασης. Η οποία όπως φάνηκε στην άσκηση θα είναι μια εξαιρετικά βίαιη ανταλλαγή όπλων υψηλής τεχνολογίας, με κρίσιμο το ποιός θα αναγνωρίσει και θα στοχοποιήσει πρώτος τον αντίπαλο του, με την όλη πολεμική εξέλιξη να διαδραματίζεται σε μικρό χρόνο και με καταιγισμό βλημάτων.
Γυρίζει το παιχνίδι;
Με βάση τα διδάγματα της άσκησης αλλά και γενικότερα από την μελέτη της κατάστασης του Γαλλικού Ναυτικού στην έκθεση της επιτροπής προτείνονται τα εξής: η επίσπευση της ναυπήγησης του αεροπλανοφόρου νέας γενιάς (PANG) και η αύξηση του αριθμού των κυρίων φρεγατών από 15 σε 18 μετά το 2030 μιας και η βιομηχανική δυνατότητα παραγωγής τους βρίσκεται στα όριά της. Παράλληλα ζητείται η ουσιαστική συμμετοχή στην κορβέτα EPC (Ευρωκορβέτα) με σκοπό την αγορά έξι πλοίων αυξημένων δυνατοτήτων που θα αντικαταστήσει τις ελαφριές φρεγάτες επιτήρησης Floreal. Η έναρξη ναυπηγήσεων το 2031 θα δημιουργήσει ένα κενό ισχύος μέχρι το 2036 καθώς οι αποσύρσεις των Floreal θα ξεκινήσουν το 2030.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Κλάση γαλλικών φρεγατών La Fayette, οι πρώτες φρεγάτες Stealth
Να προσθέσουμε εδώ πως ήδη στη Γαλλία γίνεται κριτική για τον εξοπλισμό των φρεγατών του Ναυτικού τους, των FREMM και των επερχόμενων FDI, που θεωρείται πλέον “ελαφρύς” ειδικά σε αντιαεροπορικό ρόλο. Ενώ εκθειάζεται η ελληνική επιλογή να παραγγείλει την FDI σαφώς με ισχυρότερο αντιαεροπορικό φόρτο. Στο ίδιο κλίμα, η Βρετανία έχει αποφασίσει να ενισχύσει σημαντικά το οπλικό φορτίο των αντιτορπιλικών Daring, βλέποντας και αυτή το πόσο “φορτισμένος” αναμένεται να είναι ο ναυτικός αγώνας στα επόμενα χρόνια.

Πίσω στη γαλλική έκθεση, θεωρείται σημαντική η πρόσκτηση ενός επιπλέον επιθετικού υποβρυχίου (SSN) τύπου Barracuda, έπειτα από το ατύχημα με το γαλλικό υποβρύχιο Perle. Ακόμη προτείνεται η μαζική εισαγωγή drones κάθε είδους, όπως κάθετης αποπροσγείωσης, τακτικής και στρατηγικής αναγνώρισης, mini drones και drones εντοπισμού ναρκών, όπως προβλέπεται στο κοινό γαλλοβρετανικό πρόγραμμα εντοπισμού και καταστροφής ναρκών, SLAM-F.
Παράλληλα, προγράμματα όπως το νέο αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας (MAWS) και ο νέος πύραυλος κατά πλοίων (FC/ASW), θεωρούνται εκ των ουκ άνευ. Η διαφαινόμενη υπαναχώρηση εκ μέρους της Γερμανίας από το πρόγραμμα MAWS μιας και ήδη επέλεξε 5 Boeing P-8A για αυτό το ρόλο και η ανεπάρκεια του Exocet, όπως αυτή διαπιστώνεται μέσα από την έκθεση (ας μην ξεχνάμε πως ο πύραυλος είναι μια σχεδίαση της δεκαετίας του 70 και υποηχητικός, σε μια εποχή που ήδη “κυκλοφορούν” υπερηχητικοί σε ρωσικές θαλάσσιες πλατφόρμες), συντείνουν στην επιτάχυνση των σχετικών προγραμμάτων ακόμη και σε εθνικό επίπεδο.
Συνεχίζεται η ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολυηχητικού πυραύλου “Perseus”, ευκαιρία και για την Ελλάδα;
Ειδικά για το πρόγραμμα του νέου αντιπλοϊκού πυραύλου(FC/ASW) σημειώνεται το εξής: «Η συνεργασία με τους Βρετανούς έχει μέχρι στιγμής παρεμποδιστεί από αποκλίνουσες αναλύσεις και βιομηχανικά συμφέροντα. Οι προσομοιώσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό και την DGA στον τομέα του πολέμου επιφανείας δείχνουν ότι η ικανότητα stealth, που τόσο πολύ περιφρονείται από τους Βρετανούς, δεν μπορεί από μόνη της να κάνει πραγματική διαφορά στη ναυτική μάχη. Ο χαμηλής διακριτικότητας πύραυλος κατά πλοίων είναι πράγματι ανιχνεύσιμος…
Η συνέχεια στο Naval Defence
Να δεις που τελικά οι Γάλλοι θα υιοθετήσουν την “Ελληνική” διαμόρφωση των FDI ,
για να διαπιστώσουν “έκπληκτοι ” ότι την χρηματοδότηση και εξέλιξη των αλλαγών και πιστοποιήσεων που χρειάζονται τις έχουν πληρώσει και υλοποιήσει οι Ελληνες …
Μακάρι να είχαμε το σθένος να πραγματοποιηθούν ασκήσεις που θα έδειχναν τα μεγάλα δομικά προβλήματα για να απαιτηθούν και λύσεις χωρίς να βάλει το χεράκι του ο κακός γείτονας.
Το ΠΝ δικαιώνεται
Α) Για την επιλογή του να βάλει 32 πυραύλους Αστέρ 30 στα πλοία του αντί για 16 και μάλλον δικαιώνεται ακόμα περισσότερο με την προσθήκη Ram
Β) Ο συνδυασμός SETIS και Sea Fire αποτελεί την καλύτερη επένδυση στην ναυτική ιστορία της χώρας μετά το υγρον πυρ
Γ) Για τον εξοσετ μοναδικό μέτρο σύγκρισης πρέπει να αποτελεί ο Atmaca και ο Harpoon , για εμάς όχι ο P-800 .
Πολύ δυνατό το σημερινό επεισόδιο!!! Μπράβο πτήση!
Εδώ τόσο καιρό λέμε τα αυτονόητα! Μια σημερινή φρεγάτα χρειάζεται ένα δυνατό ECM με τουλάχιστον 2 RAM21 συν 16 αντιπλοικους έτσι τουλάχιστον μπορεί να επιζήσει! Η FDI τού 1+δις χωρίς ECM με μόνο ένα RAM και 32 Aster 30 που κοστίζει η κάθε βολή 2εκ θα είναι στο πάτο του Αιγαίου μετά από μια επίθεση κορεσμού!!!!! Γι’αυτό εδώ μια Type 31 με 2 Ram21 συν 16 NSM με decent ASW θα μας έφτιαχνε την δουλειά!!!!! Πτήση μου Χρειαζόμαστε στην σημερινή εποχή κελιά??? Εδώ οι Γερμανοί με τίς Baden Württemberg ξέρουν καλά τι έκαναν που δεν γέμισαν το πλοίο με κελιά! Η λύση για εμάς είναι πολλές φτηνές φρεγάτες όπως τίς Type 31 με πολλά RAM και αντιπλοικους συν ένα καλό ASW!!!!!
Κακο το φιντμπακ για εξοσετ. Μηπως πρεπει να δουμε το επομενο βημα σε αυτο το κομματι?
Είναι καμπανάκι κινδύνου τα συμπεράσματα αυτά .!
ιδικά όταν υπάρχει δίπλα σου ένας αναθεωρητικός εχθρός , που έχει το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης , που πιθανά θα γίνει (αν αποτύχει η Ελληνική αποτροπή) με χρήση πολλαπλών μέσων και όπλων (αντιπλοϊκοί πύραυλοι χ16 , ντρόουνς κτλπ,) αιφνιδιαστικά εναντίον όχι όλου του στόλου , αλά δύο , τριών ή τεσσάρων επιλεγμένων στόχων .καταλαβαίνει κανείς οτι αυτή τη στιγμή , οι φρεγάτες του Π.Ν. θα εύχονται να βρίσκονται κοντά σε κάποια απο τις Ρουσέν …..
κατα την γνώμη μου ολες οι Meko αλλά και δύο ως τεσσερις S( που θα υπηρετήσουν για πολλά ακόμα χρόνια) χρειάζονται απο ενα Ram για αρχή …..
Dear Greek friends! I have the hidden images from the Polaris Exercies for you.
στην Ελληνική πραγματικότητα και την ανάγκη για δυνατότητες αεράμυνας περιοχής ,H FDI (ακόμα και της Ελληνικής διαμόρφωσης) έχει ένα σημαντικό τίμημα , την έλλειψη (φθηνότερων) μέσης εμβέλειας βλημάτων σε τετράδες όπως βλήματα Camm -er ….
και άρα (ακόμα και με το Ram ) είναι σχετικά ευάλωτη σε επιθέσεις κορεσμού …
δηλαδή αν ειχε τους “ίδιους ” 4 Χ8 = 32 silver , αλλά με 24 βλήματα aster 30 και 32 (4χ8) Camm ,πάντα + το Ram .τότε μήπως θα είχε δικαιωθεί απόλυτα το Π.Ν. ?
To RAM είναι τελείως άχρηστο και συγκριτικά πανάκριβο. Phalanx 1B για αντιπυραυλική άμυνα αλλά και προστασία από μικρούς στόχους επιφανείας, όπως τα μη επανδρωμένα ταχύπλοα των Τούρκων. Τα Phalanx χρησιμοποιούνται εδώ και 30 χρόνια από το ΠΝ, υπάρχει έμπειρο προσωπικό, είναι δοκιμασμένο σύστημα. Απόκτηση οτιδήποτε άλλου θα ήταν αψυχολόγητη.
Τα συμπεράσματα της άσκησης δείχνουν και τους λόγους που η Ολλανδική πρόταση ήταν πιο ισορροπημένη, με 3 ζώνες άμυνας. Προσωπικά πιστεύω ότι αν δίναμε 1 δις για κάθε πλοίο στους Ολλανδούς θα είχαμε μια αξιόπιστη φρεγάτα με 32 SM2, 32 ESSM & 21 RAM, STRALES, TACTICOS κ.τ.λ.
Στις κορβέτες που συζητάμε τώρα θα ήταν λάθος να μην έχουν τουλάχιστον 32 MICA ή ESSM και φυσικά STRALES.
Αγαπώ τους Γάλλους αλλά εκεί που υπερέχουν οι Ολλανδοί πρέπει να το λέμε.
Με εκτίμηση,
Ιωάννης Δρίνης
Ότι ισχύει για τους Γάλλους και τις ελλείψεις τους ισχύει και για εμάς.
Ελλείψεις σε τακτική και στρατηγική αναγνώριση, Η/Π κλπ…
Ας ελπίσουμε ότι θα ανοίξουν τα μάτια μας και θα ζητήσουμε να συμμετέχουμε σε προγράμματα που είναι πραγματικά game changer (τον νέο πολυηχιτικο πύραυλο, νέα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας κλπ…) ακόμα και όπλα λέιζερ.
Δεν αρκεί να παίζουμε catch up, πρέπει να κοιτάξουμε το επόμενο βήμα.
Και ΠΡΕΠΕΙ να μπούμε κάπως στο FCAS.
Καντο οπως το Ισραηλ, Saar 6 ,με 40 κελλια C Dome, 32 κελια Barak 8 ,16πλος εκτ/ης Gabriel V γιατι και οι αριθμοι αλλα και οι εμβελειες των αντιπλοικων εχουν την σημασια τους ακομα και για την ασφαλεια του ιδιου του σκαφους, συν τα υπολοιπα, 76αρι Οτο Μελαρα, σταθμοι typhoon ,και κυριως πανισχυρη ηλεκτρονικη ασπιδα αντιμετρων,και αφηστε τους Γαλλους να αναρωτιουνται ακομα….
This reminds me of “Parmenion 2005”
Είναι ευτύχημα που οι ένοπλες δυνάμεις στο σύνολο τους συμμετέχουν σε ασκήσεις με τις καλύτερες ένοπλες δυνάμεις του πλανήτη και έτσι μπορούν να είναι κοινωνοί όλων των εξελίξεων.Το Θεμα είναι τα συμπεράσματα των ασκήσεων να εφαρμόζονται.Σχετικα με τον συντονισμό που αναφέρει το αρθρο όλων των εμπλεκομενων θέλω να ρωτήσω εκείνη η εκπεφρασμενη ανάγκη αγοράς link-16 για όλους τους κλάδους υλοποιήθηκε;Οσο για τα ciws που ξαφνικά “ανακάλυψαν” οι Γάλλοι να υπενθυμισω ότι το Π.Ν. ήταν από τα λίγα που από την δεκαετία του ’80 εφοδιάζει τα πλοία του με 2 ciws (phalanx) εν τώρα μάλλον λόγω σχεδίασης και χωρητικότητας πάμε στο ένα.Και φυσικά να υποθέσω ότι στην άσκηση οι Γάλλοι θα χρησιμοποίησαν και ecm/esm αλλά παρόλα αυτά όπως είναι λογικό τα ciws είναι αναντικαταστατα.Τελος για τα υπερηχητικα βλήματα στα οποία ήδη κάποιοι έχουν πχ Ρώσοι και άλλοι αναπτύσσουν πρέπει να κινηθούμε και εμείς ταχύτατα για να διμαιολογησουμε και την πρωτοπορία του Π.Ν. στην εισαγωγή νέων συστημάτων.Καλο λοιπόν θα ήταν να κοιτάξουμε προς Ινδία μεριά και τον πύραυλο brahmos στην επακτια τουλαχιστον έκδοση που θεωρώ ότι είναι και πιο εύκολο να εισαχθεί στο ελληνικό οπλοστάσιο μέχρι να τελεσφορησει η Γάλλοβρετανική προσπάθεια.Μιλαμε για πραγματικά game changer όπλο.
Ωστε καταφεραν επιτελους οι Γαλλοι να ανακαλυψουν και να αποδεχθουν την πραγματικοτητα ; Οτι τα πλοια τους ενω απο τη μια εναι θαυμασια σχεδιαστικα απο την αλλη ειναι φανερα υποεξοπλισμενα. Ας επανορθωσουν λοιπον το ταχυτερο δυνατον…
Ti έγινε ποιος ξύπνησε;
Έχουμε έτοιμη την κορβέτα ALS CLAS 100 με:
ARAR2, NS-200, NS-50, STIR 1.2
4 EXLS, 2 MK41, RAM, 76, 2×30, 2×12.7 8 EXOCET or NSM & 16+16 HERLIFE.
Πλοίο για πόλεμο όχι οπλισμένο OPV.
Νομίζω ότι ΑΜΕΣΑ πρέπει να εφοδιαστούν όλες οι FDI(Γαλλικές και Ελληνικές) με STRALES τουλάχιστον..
Έπρεπε να το πουν οι Γάλλοι ότι χρειάζονται τα 8 επιπλέον κελιά στις FDI που θα ήταν για σκάλπ και μελλοντικά για πολυηχητικούς.Το ΠΝ ”υιοθέτησε” τα συμπεράσματα καταλήγει το άρθρο.Βέβαια !Να μείνει με τους υποηχητικούς εξοσέτ μέχρι το 2065 και καμία δυνατότητα αναβάθμισης των FDI με πολυηχητικούς γιατί πολύ απλά όλοι αυτοί οι πύραυλοι σαν τους zircon τους calibr κτλ βάλονται από κάθετα κελιά….(για λόγους μήκους και γιατί είναι βαλλιστικοί πύραυλοι ουσιαστικά που στην τελική φάση κάνουν βύθιση για να αναπτύξουν αυτήν την τεράστια ταχύτητα)
Μετά τα συμπερασματα οτι δεν έχουν αυτοάμυνα (αντιβληματικά, παρεμβολείς, chaffs) η απόφαση ήταν “θέλουμε αεροπλανοφόρο και ευροκορβέτες!!!” Τζάμπα τα πετρέλαια των πλοίων, τα ξενύχτια των πληρωμάτων και η φαιά ουσία των επιτελών και των αναλυτών. Αλλά πως να πάρουν απόφαση για CIWS? Θα πρεπει να αγοράσουν από ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία (?) Phalanx, RAM, Strales, Millenium κτλ και έτσι καταρρίπτουν μόνοι τους τον μύθο (για τους ιθαγενείς) του αβύθιστου Γαλλικού πλοίου.
Στο σημερινο αρθρο ειδαμε για αλλη μια φορα σχολιασμο απο Τουρκο αναγνωστη. Κανενα προβλημα. Ελευθερη χωρα ειμαστε. Εχω ομως μια απορια. Τοσοι Τουρκοι αναγνωστες πως κατανοούν Ελληνικα ? Προφανως με αυτοματους μεταφραστες. Σχετικα ευκολο απο τεχνικης αποψης αλλα με κακη ποιοτητα μεταφρασης. Αρα το αποτελεσμα που θα ειχαν θα ηταν σχετικο δυσνοητο. Βεβαια υπαρχουν και πολυ καλα προγραμματα direct μεταφρασης. Κοστιζουν ομως. Ποιοι ειναι αυτοι λοιπον που θα ασχοληθουν να βρουν προγραμματα, να τα πληρωσουν, να μπουν στην διαδικασια να κατανοήσουν καλα την μεταφραση απο Ελληνικα σε Αγγλικα (και οχι Τουρκικα) και να σχολιασουν επισης σε εξαιρετικα Αγγλικα ???????
Τροφη για σκεψη……
Ελπίζω το σημερινό άρθρο να αφυπνίσει κάπως τους φίλους που θεωρούν τις “αλλέγρες” και “care free” διαμορφώσεις που προτείνουν οι Γάλλοι στα ελληνικά πλοία υπερεπαρκείς, μόνο και μόνο συγκρίνοντάς τες με τις πολύ ελαφρύτερες διαμορφώσεις οπλισμού των πλοίων του ΜΝ. Με άλλα λόγια αφού μια FDI ΗΝ έχει 32 Αster 30, όπως και μια Freda και επιπλέον CIWS Ram, τότε είναι super κι ας μην έχει ούτε ένα βλήμα μέσης εμβέλειας. Λάθος, αν το ΜΝ θεωρεί το CIWS και την επάρκεια MR-SAM πλεονασμό τότε πρόβλημά του και τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης άσκησης καταδεικνύουν ακριβώς και το μέγεθος αυτού του προβλήματος. Άρα το μέτρο σύγκρισης για μας δεν πρέπει να είναι τι θεωρούν οι Γάλλοι ως επαρκές βάσει των δικών τους εμμονών, παρά μόνο το μέγεθος της απειλής που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε εμείς στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Αν λοιπόν οι αγαπητοί Γάλλοι συνεχίσουν να σνομπάρουν τα CIWS και τους quadpacked/cell ΑΑ πυραύλους μέσης εμβέλειας που έχουν υιοθετήσει ή υιοθετούν σταδιακά όλοι οι υπόλοιποι ως αυτονόητες πλέον συνθήκες της εποχής, τότε καλό θα είναι να αλλάξουμε συνομιλητές για τα απομένοντα προγράμματα του ΠΝ. Γιατί αν μείνουν οι FDI χωρίς MR-SAMs και ECM και οι κορβέτες με μόλις 16 Mica NG(;), τότε η επόμενη έκθεση ανησυχητικών συμπερασμάτων μπορεί κάλλιστα να αφορά το ΠΝ, και μάλιστα χωρίς να εγγυάται κανείς ότι θα αφορά οπωσδήποτε σε προσομοίωση…
‘όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας, όταν αυτές οι τεχνολογίες ωριμάσουν, είτε είναι εξελιγμένες τηλεπικοινωνίες, επιθετικά drones, ισχυρά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου’. Υπαρχει Growth Margin στις FDI οταν ερθει η ωρα για τα πιο πανω η θα ειναι ξεπερασμενες μολις ναυπηγηθουν?
“για μεγαλύτερο ρεαλισμό, υπήρξε μπλοκάρισμα των δορυφορικών επικοινωνιών και παρεμβολή των σημάτων GPS, καθώς σε πραγματικές συνθήκες θεωρείται σίγουρη μια σχετική κατάσταση, που θα προκληθεί με διαστημικά και επίγεια μέσα”
Οι ασκήσεις ΠΑ/ΠΝ όπως η αστραπή που διενεργούνται ήδη από την εποχή των Α-7 πάντως εκτελούνται με απόλυτα ρεαλιστικές παραδοχές σε αυτόν τον τομέα και το λέω μετά λόγου γνώσεως.
Τα Ευρωπαϊκά ναυτικά για πολλά χρόνια θεωρούσαν πως τα κάστανα από τη φωτιά στη θάλασσα θα τα βγάλει το USN. Αυτό αντικατοπτρίζουν οι σχεδιαστικές επιλογές των ευρωπαϊκών ναυπηγήσεων. Αξιοπρεπείς φρεγάτες παράκτιας άμυνας, σύγχρονα ηλεκτρονικά αλλά μέχρι εκεί. Δεν προβληματίστηκαν πώς θα αντιμετωπίσουν ένα Kirov που θα σκοτεινιάσει τον ήλιο όταν αρχίσει να αδειάζει τα κελιά του.
Δεν είναι τυχαίο που αυτή η άσκηση παίρνει δημοσιότητα τώρα. Στη Γαλλία έχει γίνει τεράστιο θέμα. Η Ευρώπη συνειδητοποιεί πως ίσως χρειαστεί να πολεμήσει με αντιπάλους της ίδιας κατηγορίας.
Το θέμα είναι να το παρχουν χαμπάρι οι δικοί μας και να καταλάβουν το λάθος της επιλογής μιας κορβέτας όταν με 50-70 εκατ. ακόμα παίρνεις ΦΡΕΓΑΤΑΡΑ 6.500 τονων Και με επιπλέον φόρτο πυραύλων για να καλύψει την απουσία πυραύλων μέσου βεληνεκούς των Belharra hn!!!!!
Τα συμπεράσματα αυτά καλό είναι να αποτελέσουν “εργαλείο” για την διαμόρφωση του κορμού του νέου στόλου του Π.Ν .
Οι FDI παραγγέλθηκαν με τα υπέρ τους και τις όποιες αδυναμίες τους ,αλλά επειδή το μεγάλο πρόβλημα της άμυνας μας είναι στον γερασμένο και περιορισμένων δυνατοτήτων στόλο μας ,να αφήσουμε τις “ιστορίες” με την αναβάθμιση των αρμάτων και να διαθέσουμε ότι κεφάλαια μπορούν να εξευρεθούν στη δημιουργία ενός νέου και με σύγχρονες δυνατότητες στόλου .
Να βρεθεί άμεσα λύση για το Χ ναυπηγείο και να αποφασισθεί η αντικατάσταση του συνόλου των S σε βάθος χρόνου ,με πλοία που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας με τις διαμορφώσεις που επιθυμεί το Π.Ν
Εκτός από την ισχυρή αεράμυνα, κατάλαβαν οι Γάλλοι ότι οι FDI χρειάζονται ένα ισχυρό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ή όχι?
Αν είναι δυνατόν ένα τέτοιο πλοίο να μην έχει σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών…
Η άσκηση έγινε επι ενος αντιπάλου υψηλής τεχνολογίας σε ανοιχτή θάλασσα με άγνωστα σενάρια εμπλεκομένων δυνάμεων χωρις τίποτα το κοινό με το Αιγαίο των «στρατικοππιιημένων» νήσων και της αεροπορικής υπεροχής κλπ κλπ.
Παρόλα αυτά κάποιοι σε νοητικό περιβάλλον αριθμητικής, excel και πλήρους άγνοιας επιτελικών σχεδίων και λογικής βγάζουν συμπεράσματα γραφικού καφενείου και φτερά περήφανου παγωνιού!
Ελλάδα 21ου αιώνα
Οι τούρκοι πάντως για τρία πράγματα φωνάζουν και κλαίνε. Αεροπορία, νησιά, αμερικανική συμφωνία. ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ειναι τα σημεία διαφοροποίησης!!
Σε περιβάλλον κορεσμού RAM αλλά ΚΑΙ Strales, απολύτως απαραίτητα, αλλά είναι γνωστά ήδη αυτά στο πολεμικό ναυτικό. Οι Γάλλοι γιατί δεν το έχουν καταλάβει δεν ξέρω.
είπαμε: πολυστρωματική άμυνα πλοίων, κάτι που οι Γάλλοι δεν διαθέτουν κατ’ ουσίαν…..
Μερικές παρατηρήσεις στα συμπεράσματα του άρθρου και στα σχόλια:
Οι Γάλλοι έχουν έτοιμο το δικό τους CIWS, το Rapidfire 40 της Thales, μήπως έπρεπε να το προτιμήσουμε έναντι του RAM;
Δεν είναι ακριβές ότι οι SYLVER δεν παίρνουν βλήματα σε διαμόρφωση quad-pack αφού υποστηρίζουν τους Crotale mk.3 οι οποίοι έχουν παρόμοιες διαστάσεις με τους MICA άρα η πιστοποίηση των τελευταίων ίσως είναι τεχνικά εφικτή.
Είναι τουλάχιστον παράλογη η άρνηση της MBDA να μην αξιοποιεί τον SYLVER, πιστοποιώντας σε αυτόν τα ίδια της τα προϊόντα, ενώ θα μπορούσε να τον μετατρέψει σε πολυεργαλείο αντίστοιχο του Mk.41
Συνοψίζοντας, μήπως πρέπει υπό το φώς των συμπερασμάτων την άσκησης να ξαναδούμε τον οπλισμό των FDI, αλλάζοντας ίσως το μίγμα των SYLVER σε 2xA70 (για ASTER 30 και μελλοντικά Exocet και SCALP) και 2xA50 (για ASTER 30 και μελλοντικά MICA-NG ή MILAS).
Επιπλέον, θα άξιζε να εξεταστεί η τοποθέτηση ενός ακόμη SYLVER (A43 ή Α35) για MICA-NG ή Crotale Mk.3.
Υπενθυμίζω ότι η συγκεκριμένη διαμόρφωση με 5x SYLVER είχε παρουσιαστεί σε μορφή CGI από την Naval Group και είχε δημοσιευθεί στην ΠΤΗΣΗ.
Μια τέτοια διαμόρφωση θα επέτρεπε στο ΠΝ να επιλέξει το καταλληλότερο μίγμα όπλων για την εκάστοτε αποστολή.
Τέλος, σε λίγα χρόνια θα είναι επιχειρησιακά τα πρώτα συστήματα τύπου HEL επί πλοίων. Έχουμε εξετάσει κατά πόσον οι FDI έχουν πλεόνασμα ηλεκτρικής ισχύος για να υποστηρίξουν τέτοια όπλα;
Σας ευχαριστώ
Εγω δεν μπορω να καταλαβω γιατι ασχολουνται με πλοια εν ετη 2022 δεν υπαρχει κανενα πλοιο να αντεξει σε επιθεσεις κορεσμου και ακομα και αν αντεξει μετα θελει 8 ωρες να ξαναγεμισει.Το μελλον ειναι τα υποβρυχια τα πλοια ειναι πλατφορμες που εντοπιζονται ευκολα και μπορουν να καταστραφουν απο τα παντα ευκολα.200 μικρα μη επανδρωμενα σκαφη με αστειο ποσο με πυραυλους spike nos να δω τι θα κανουν φρεγατες κορβετες και γενικα πλοια.Στο αιγαιο χρειαζεσαι ακτοπλοοικους πυραυλους οχι πλοια.Αυτα ανηκουν στις εποχες του ειρηνικου εμεις εκτος απο την ανατολικη μεσογειο που δεν μπορω να καταλαβω γιατι να δωθει μια μαχη εκει χρειαζομαστε 20 υποβρυχια και πολλα μη επανδρωμενα σκαφη τιποτε αλλο.Τα αλλα ειναι σπαταλη πορων για αργοκινητες μαουνες με ταχυτητες καρου.Η ρωσια εχει χασει περισσοτερα πλοια απο χωρα που δεν εχει ναυτικο σε σχεση με αλλες επεμβασεις μακρια απο νεκροφορες
If you now look at Babcock’s proposal that the AH140HN will not be equipped with RAM and torpedoes and if you consider the lessons of this exercise, you will see that the AH140HN will be at the bottom of the Aegean Sea in no time. The same also applies to the FDI frigates and the Gowind corvettes.
The navy needs to rethink the entire concept in terms of air defense. This also means that the radar systems must be looked at. Most radar systems used by Allied ships operate in the S-band. However an X-band radar must be used for good close air defense. This type of radar gives a much better resolution at a shorter distance (range 150km). That is why a number of countries have a combination of S / L-band and X-band radars.
Kronos Dual Band combines two AESA radar architectures with four fixed panels in C Band and Kronos StarFire with four fixed panels in X-Band.
Thales uses SMART-L with a rotating L-band and APAR which is a fixed panel radar operating in X-band.
Poland also combines this on the AH140PL with a rotating NS-50 X-band radar and the SM-400 which is an S-band radar.
The FDI’s Sea Fire radar only operates in S-band. The FDI does not have an X-band radar, which means there is less protection against incoming missiles. Because there is no X-band radar, therefore it also becomes more difficult to properly control RAM.
In short, ships without a modern AESA X-band radar are hopelessly lost. Ships desperately need a better defense against incoming supersonic anti-ship missiles. A ship (most French ships do not have proper CWIS) without a proper defence against these missiles are sacrificing their crew.
Δυστυχώς η συν-ανάπτυξη συστημάτων όπου η συμβολή του Έλληνα-πελάτη υπήρξε καταλυτική όπως τα 214 κι οι Μπελάρα έλαβε χώρα σε μη-εθνικά οπλικά συστήματα και με όφελος των βιομηχανιών των χωρών-παραγωγών και σε κάποιες ιδιαίτερα αντι-παραγωγικές περιπτώσεις των μετέπειτα πελατών… Η εν εξελίξει υπόθεση των αρμάτων δείχνει μια δυναμική προς αξιοποίηση σε πιο ορθολογική κατεύθυνση. Οψόμεθα..
Οι προβληματισμοί που διατυπώνουν πλέον οι ίδιοι οι Γάλλοι για την αποτελεσματικότητα των Exocet bl3c, νομίζω ότι δικαιώνουν την άποψη ότι δεν αξίζει για εμάς η περαιτέρω δέσμευση σημαντικών κονδυλιών στην αγορά νέων μονάδων ενός όπλου που είναι σαφές ότι εισέρχεται πλέον σε τεχνολογική αποδρομή, μαζί και με όλους τους υπόλοιπους υποηχητικούς αντιπλοϊκούς της γενιάς του. Με κλάσμα κάτω του 50% των χρημάτων που θα απαιτήσει η αγορά νέων Exocet για τον εξοπλισμό των νέων μονάδων του στόλου μπορεί να αναβαθμιστούν αρκετές δεκάδες (ή και το σύνολο του αποθέματος) από τους υπάρχοντες Harpoon στο πρότυπο block ΙΙ+ ΕR, τι οποίο αποδίδει ένα βλήμα ευθέως ανάλογο τεχνολογικά του Exocet block3c, το οποίο μπορεί να καλύψει αξιόπιστα τις ανάγκες μας για τα επόμενα 10 τουλάχιστον χρόνια.Όσο για το συγκριτικό πλεονέκτημα του επίσης υποηχητικού NSM στην χαμηλή παρατηρησιμότητα, λόγω μη Η/Μ εκπομπών, ήδη οι Γάλλοι το αποδομούν αφού τα νέα ραντάρ φαίνεται να εντοπίζουν τα όπλα ούτως ή άλλως μέσω του
(έστω μικρού) RCS τους.
Το βλέμμα πρέπει να είναι από τώρα στην όσο το δυνατόν ταχύτερη απόκτηση των Perseus, ώστε να μεταβούμε από τους πρώτους στη νέα εποχή του ναυτικού πολέμου. Ούτε να σκέφτομαι δεν θέλω την πιθανότητα να αποκτήσουν πρώτοι οι γείτονες εγχώριας σχεδίασης πολυηχητικούς πυραύλους (ήδη προσπαθούν) ενώ εμείς θα έχουμε ξεμείνει με φρεσκοπαραδομένους πυραύλους των 0.9 mach.
Αν με τα σημερινά δεδομένα ένας υποηχητικός αντιπλοϊκός που εντοπίζεται στα 30km δίνει στο πλοίο χρόνο αντίδρασης 1.5 λεπτών, τότε ας σκεφτούμε ότι ένας αντίστοιχος πολυχητικός θα μειώσει τον χρόνο αυτό σε κάτω από 30sec ή <10sec για την ζώνη εγγύς άμυνας κάτω των 15km. Ας προβληματιστούν λοιπόν σχετικά όποιοι θεωρούν το RAM πανάκεια που λύνει όλα τα προβλήματα κορεσμού της άμυνας του πλοίου. Οι Camm (-ER) / Mica( -NG) / ESSM προσφέρουν στο πλοίο το διπλάσιο χρόνο να αναχαιτήσει ένα αντιπλοϊκό βλήμα σε σχέση με τα RAM και γιαυτό οι MR-SAM σε ικανό αριθμό είναι αναντικατάστατη συνθήκη για ένα επαρκώς προστατευμένο πολεμικό πλοίο.
Μήπως, τελικά, οι απόψεις του Μικρού Ήρωα, οι οποίες έχουν αρκούντως απαξιωθεί από αρκετούς συμφορουμίτες, δεν απέχουν πολύ από τη σωστή κατεύθυνση;
Ποια η γνώμη σας;
Οι FDI είναι αναιμικές ως μονάδες επιφανείας. Τις πήρε το ΠΝ με πολλές εκπτώσεις. ΚΑι τώρα πάει να γίνει άλλη μία έκπτωση όπου αντί για φρεγάτες θα πάρει κορβέτες με max ταχύτητα 25 κόμβων. Συγγνώμη αλλά έτσι δεν γίνεται δουλειά.
Θεωρώ τις FDI ως απλές φρεγάτες με ικανότητα αεράμυνας περιοχής, όχι φρεγάτες αεράμυνας περιοχής και κύρια αποστολή τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αν και τους λείπει η ηλεκτρική πρόωση σαφώς. Και υστερούν στον τομέα της αυτοπροστασίας τους. Πρέπει να λυθεί αυτό πριν παραληφθούν.
Αν και να πω την αλήθεια απέναντι σε ομοβροντία από πολυηχητικούς πυραύλους ακριβείας δεν ξέρω ποιο πλεούμενο έχει τύχη… Ας είναι και ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου.
Για το Αιγαίο θεωρώ πιο σώφρωνα μία τακτική Α2/ΑD με ΠΕΠ πολλαπλών ρόλων (εδάφους-εδάφους και εδάφους-επιφανείας) μαζί με ΠΒ με κατευθυνόμενα πυρομαχικά, C-RAM συστήματα όπως το IRON-DOME και Α/Α συστήματα ικανά να εμπλεκουν και να καταρρίπτουν ότι uav/ucav ίπτανται, όλα αυτά πάνω σε αβύθιστα πλοία. Τα νησιά μας!
Παρράλληλα USV θα περιπολούν (και εντελώς αυτόνομα, είπαμε θα εκτελούν αποστολή Α2/ΑD, οπότε ότι μπαίνει στη ζωνη τους θα είναι αυτόματα στόχος) για μικρότερα σκάφη, φουσκωτά αλλά και για υποβρύχια, όπως και η ύπαρξη αυτόνομων μινι-υποβρυχίων θα ενισχύει αυτό το πλέγμα . Παράλληλα UAV/UCAV θα παρέχουν στοχοποίηση, προσβολή στόχων, επιθέσεις κορεσμού και δράση αντι-drone. Και πολλούς παθητικούς αισθητήρες και συστήματα EW και μεγάλη έμφαση στην κυβερνοάμυνα-κυβερνοπόλεμο (cyberwarfare),
Το Αιγαίο αν το διαμορφώσουμε κατάλληλα είναι ένα μεγάλο kill-box για την εχθρική αεροπορία και ναυτικό. Με πλήρως αυτόνομα συστήματα σε εκατοντάδες, αντισταθμίζοντας την έλλειψη προσωπικού με μηχανές. Ακούγεται φουτουριστικό αλλά δεν είναι. Το μέλλον είναι ήδη εδώ.
Για την Ανατολική Μεσόγειο χρειάζεσαι Ομάδες Μάχης με πολλούς ασθητήρες, πολλά UAV/USV/UUV, και πολλά πολλά κελιά. Αν δεν έχεις πολυηχητικούς πυραύλους, χρειάζεσαι πολλούς υποηχητικούς για να προκαλέσουν κορεσμό στην αεράμυνα του αντιπάλου και να περάσουν κάποιοι και να πλήξουν τα πλοία του.
Αν δεν κάνω λάθος αυτό πάνε να κάνουν οι Τούρκοι. Με όλα τα μη επανδρωμένα συστήματα που θα κάνουν ένα σωρό δουλειές και θα συμπληρώνουν τις επανδρωμένες πλατφόρμες τους. Τώρα αν θα τους βγει τεχνολογικά… Είναι ένα άλλο ζήτημα. Πάντως το ΤΒ2 ως τώρα φαίνεται να βγάζει τα λεφτά του: φτηνό σχετικά, παράγεται σε εκατοντάδες και προκαλεί -σε μερικές δεκάδες κομμάτια μόνο που έχουν οι Ουκρανοί- πονοκεφάλους στους Ρώσους και αρκετά σοβαρά πλήγματα σε κορεσμένο EW περιβάλλον.
Δεν μοιρολατρώ, το τονίζω. Απλά με μερικά σωστά βήματα από τώρα έως τα επόμενα 10 χρόνια, το Αιγαίο και ο Έβρος θα μπορούν να είναι 24/7 απολύτως προστατευμένα. Σε αυτοματοποιημένο δικτυοκεντρικό περιβάλλον.