Απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση με θέμα «Δυσανάλογη ενίσχυση στόλου τουρκικών μεταγωγικών αεροσκαφών», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως έχει ενεργοποιηθεί πρόγραμμα εκτέλεσης εργοστασιακής συντήρησης δύο αεροσκαφών C-130 στην Πορτογαλία, με το πρώτο να βρίσκεται ήδη εκεί, και ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες ενεργοποίησης παρόμοιου προγράμματος για τρία C-130 στο Ισραήλ. Επιπλέον, περιέγραψε τις κινήσεις που γίνονται ώστε να υπάρξει σταδιακή βελτίωση της διαθεσιμότητας των C-130 μέσα στο 2023.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνει:
«Κατ’ αρχάς, όσον αφορά στην αύξηση της διαθεσιμότητας των αεροσκαφών (Α/Φ) C-130, αποτελεί έντονη απαίτηση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) η ελαχιστοποίηση των χρόνων παραμονής των συγκεκριμένων Α/Φ στην εταιρεία ΕΑΒ ΑΕ, που τελούν σε αναμονή εκτέλεσης Εργοστασιακής Συντήρησης (ΕΣ), και παράλληλα, η εν συνεχεία υποστήριξη των διαθέσιμων Α/Φ με την εκτέλεση των απαιτούμενων προμηθειών και επισκευών υλικών.
Για την άμβλυνση των προβλημάτων συσσώρευσης Α/Φ C-130 στην εταιρεία ΕΑΒ ΑΕ έχουν εκδηλωθεί οι ακόλουθες ενέργειες:
- Ενεργοποιήθηκε πρόγραμμα εκτέλεσης 6ετούς ΕΣ δύο Α/Φ σε φορέα συντήρησης του εξωτερικού, μέσω της ΝΑΤΟ Support & Procurement Agency (NSPA). Το ένα (1) από τα ανωτέρω Α/Φ έχει ήδη μεταβεί στην εταιρεία ΟGΜΑ Πορτογαλίας.
- Είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες ενεργοποίησης νέου προγράμματος εκτέλεσης 6ετούς ΕΣ σε επιπλέον τρία Α/Φ, μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δυο ελληνικά C-130 θα μεταβούν μέσω NSPA στο εξωτερικό
Παράλληλα, για την εν συνεχεία υποστήριξη των Α/Φ C-130 έχουν εκδηλωθεί οι ακόλουθες ενέργειες:
- Βρίσκεται στο στάδιο κατάρτισης διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ (FMS GR-D-QAL), για την παροχή στην ΠΑ υλικών και υπηρεσιών.
- Υλοποιείται το Πρόγραμμα Νο.9 της Συμφωνίας SSI/2019 μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και της εταιρείας Lockheed-Martin, που επίσης αφορά στην παροχή υλικών και υπηρεσιών υποστήριξης για τα εν λόγω Α/Φ. Μέσω αυτού, εκτελούνται ήδη επισκευές σε σημαντικό αριθμό μείζονων και κρίσιμων υλικών, συμπεριλαμβανομένων αεροκινητήρων και ελίκων.
Με βάση τα προαναφερόμενα και σε συνδυασμό με τις εκτιμώμενες αποδόσεις Α/Φ C-130 από την ΕΑΒ ΑΕ, αναμένεται η σταδιακή αύξηση της διαθεσιμότητας των υπόψη Α/Φ εντός του έτους 2023.
ΥΕΘΑ: Αυξάνουμε τη διαθεσιμότητα των C-130 με σημαντικές πρωτοβουλίες
Σε κάθε περίπτωση το ΥΠΕΘΑ, εν προκειμένω δε η ΠΑ, αποτελεί τον αντισυμβαλλόμενο με την ΕΑΒ ΑΕ και αξιώνει την πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων απόδοσης του συνόλου των ενταγμένων Α/Φ, όπως επίσης, και την εγγύηση της ποιότητας των εκτελουμένων εργασιών.
Περαιτέρω, η Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2020 – 2034 είναι σαφώς καθορισμένη και εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ, όπου και προσδιορίζονται οι επιχειρησιακές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στην πρόσκτηση σύγχρονων μαχητικών Α/Φ.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, εξετάζονται όλες οι πιθανές επιλογές για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης, με σκοπό την έτι περαιτέρω αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΠΑ.
Τέλος σας γνωρίζω ότι, περισσότερα στοιχεία επί του θέματος δεν είναι αποδεσμεύσιμα μέσω της παρούσας διαδικασίας, καθόσον εμπίπτουν στην κατηγορία του «ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ», διότι άπτονται του εθνικού αμυντικού σχεδιασμού και της Δομής Δυνάμεων των ΕΔ της Χώρας».
Γιατί “λιάζονται” τα C-130B/H στην ΕΑΒ; Οι ευθύνες της ηγεσίας