Η Λιβύη δυστυχώς φαίνεται ότι γνωρίζει και πάλι ημέρες εμφυλίου, καθώς μάχες ξέσπασαν στην Τρίπολη, μετά μετά την ανακοίνωση της άφιξης της διορισμένης από το κοινοβούλιο κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της χώρας.
Η υπηρεσία ενημέρωσης της κυβέρνησης του Φάτι Μπασάγα ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι ο πρωθυπουργός και «αρκετοί υπουργοί» έφθασαν «στην πρωτεύουσα Τρίπολη για να αρχίσουν τις εργασίες τους» εκεί.
Ωστόσο ο ίδιος ο Μπασάγα και οι υπουργοί του αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την πόλη μετά το ξέσπασμα της βίας, λίγες μόλις ώρες από την άφιξή του.
Η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης αυτής επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι ο Μπασάγα, όπως και πολλοί από τους υπουργούς του, «εγκατέλειψαν την Τρίπολη προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια (…) των πολιτών».
Η λιβυκή Βουλή, η οποία εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ονόμασε νέο πρωθυπουργό τον κ. Μπασάγα τον Φεβρουάριο. Το κοινοβούλιο υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τα στρατεύματα του οποίου είχαν αποπειραθεί να κυριεύσουν την πρωτεύουσα το 2019.
Η χώρα των κάπου 7 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει βυθισμένη στο πολιτικό χάος, με ανταγωνιστικές κυβερνήσεις και θεσμούς σε ανατολή και δύση, και στην ανασφάλεια.
Η παραγωγή πετρελαίου, που αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων της χώρας, είναι εκ νέου σε ομηρεία εξαιτίας των πολιτικών διαφωνιών, με κύμα αναγκαστικών κλεισιμάτων κοιτασμάτων και τερματικών σταθμών.
Οι ομάδες που βρίσκονται πίσω από τους αποκλεισμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, που θεωρούνται προσκείμενες στο πολιτικό στρατόπεδο της ανατολικής Λιβύης, αξιώνουν να παραδοθεί η εξουσία στον κ. Μπασάγα και να υπάρξει δικαιότερη κατανομή από τις πωλήσεις του μαύρου χρυσού.