Βρίσκεται περίπου 27.000 έτη φωτός μακριά, στο κέντρο του Γαλαξία μας και το τεράστιο αστροφυσικό αντικείμενο έχει περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ηλίου μας. Έχει σχήμα τοροειδούς (δηλαδή… ντόνατ) σε πορτοκαλί και κίτρινο με σκοτεινό κέντρο και περιβάλλεται από στροβιλιζόμενα υπέρθερμα αέρια.
Η ύπαρξη αυτής της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας που ονομάζεται Τοξότης Α* (Sagittarius A*) υπήρχε ως θεωρία εδώ και δεκαετίες με τους αστρονόμους να έχουν παρατηρήσει άστρα να περιφέρονται γύρω από κάτι αόρατο, συμπαγές και πολύ μεγάλου όγκου στο κέντρο του Γαλαξία, αλλά δεν το είχε δει ποτέ μέχρι σήμερα.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου αστρονόμοι της ομάδας συνεργασίας ΕΗΤ (Event Horizon Telescope) αποκάλυψαν την πρώτη εικόνα αυτής της μαύρης τρύπας, αποτέλεσμα του έργου περισσότερων των 300 ερευνητών σε 80 ιδρύματα, σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι μετέτρεψαν ένα δίκτυο τηλεσκοπίων σε ένα παρατηρητήριο μεγέθους πλανήτη. Η ομάδα συνέδεσε οκτώ τηλεσκόπια σε όλη τη Γη χρησιμοποιώντας την τεχνική που ονομάζεται συμβολομετρία, συσχετίζοντας τα ευρήματά τους και μελετώντας συλλογικά τα δεδομένα που προέκυπταν.
Η εικόνα, που κάνει ένα μεγάλο άλμα στην κατανόηση των μαύρων τρυπών και επιβεβαιώνει περαιτέρω τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, μας φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με το -μέχρι τώρα θεωρητικό- αντικείμενο, που παρά την περιγραφή του είναι πολύ μικρό σε ότι αφορά την παρατήρηση, ή όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ομάδας ΕΗΤ «σαν να ψάχνεις μια μπάλα του τένις στην επιφάνεια της Σελήνης».