Όπως αναφέρει η Μαρία Ζαχάροβα σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, «οι δυτικές χώρες έχουν ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας αποστολές στην Ουκρανία φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων (MANPADS) τύπου Stinger που χρησιμοποιούνται για επίθεση σε χερσαίους (sic) και εναέριους στόχους σε απόσταση έως 8 χιλιόμετρα και υψόμετρο έως 3,5 χιλιόμετρα, καθώς και άλλων φορητών οπλικών συστημάτων μεταξύ των οποίων αντιαρματικά Javelin, NLAW και Carl Gustaf, τα οποία, χωρίς υπερβολή, είναι τα πιο ευαίσθητα είδη όπλων.»
💬 Maria #Zakharova: We call on #EU & #NATO countries to stop the thoughtless flooding of the unviable #Kiev regime with the latest weapons systems in order to avoid enormous risk to intl civilian aviation & other means of transport in Europe & beyond.
🔗 https://t.co/WsEKGJHZR1 pic.twitter.com/bJwikcmjux
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) March 10, 2022
Oι πύραυλοι αυτοί έχουν αποτρέψει ουσιαστικά τα ρωσικά αεροσκάφη κι ελικόπτερα από το να εξασφαλίσουν απόλυτη αεροπορική κυριαρχία πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας όχι μόνο με απώλειες ρωσικών αερομέσων αλλά και με την ίδια την αποτροπή από την γνώση ύπαρξης τέτοιων όπλων σε ουκρανικά χέρια.
Προφανώς το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική τροχοπέδη για την διεξαγωγή των ρωσικών επιχειρήσεων. Σε μία σαφή (και απελπισμένη) προσπάθεια λοιπόν να επηρεαστεί ψυχολογικά η κοινή γνώμη των χωρών αποστολέων κι όχι μόνο, η Ζαχάροβα θυμάται τώρα ότι οι φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι θα ήταν επικίνδυνοι για πολιτικά αεροσκάφη αν έπεφταν στα χέρια τρομοκρατών.
«Οι άνθρωποι πίσω από αυτές τις αποστολές γνωρίζουν σίγουρα την αυξανόμενη απειλή αυτών των όπλων υψηλής ακρίβειας αν καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατών ή παράνομων ένοπλων ομάδων, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Ευρώπη. Είναι θέμα χρόνου μέχρι να καταλήξουν αυτά τα όπλα στην μαύρη αγορά ή στα χέρια τρομοκρατών. Τα MANPADS αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την πολιτική αεροπορία και τα αντιαρματικά αποτελούν απειλή για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις υποδομές.»
Στην συνέχεια και προς υπεράσπιση του συλλογισμού αυτού, γίνεται επίκληση σε μία σειρά διεθνών συνθηκών και πρωτοβουλιών για τον περιορισμό της διάδοσης τέτοιων όπλων αλλά και την χρηματοδότηση της περισυλλογής και καταστροφήε τους από πλεονάζοντα οπλοστάσια διαφόρων χωρών τα προηγούμενα χρόνια.
Η ανακοίνωση καταλήγει με μία συγκεκαλυμμένη αλλά σαφή απειλή: «Για άλλη μια φορά, καλούμε τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να σταματήσουν την αλόγιστη αποστολή στο μη βιώσιμο καθεστώς του Κιέβου με τα τελευταία οπλικά συστήματα, προκειμένου να αποφευχθεί ο τεράστιος κίνδυνος για τη διεθνή πολιτική αεροπορία και άλλα μέσα μεταφοράς στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.»
Καλά όλα αυτά και σίγουρα σύμφωνα με την ρητορική της ρωσικής κρατικής προπαγάνδας πλην όμως, είναι οξύμωρο να διαβάζουμε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τέτοια επιχειρηματολογία εναντίον χρήσης MANPADS από τρομοκράτες όταν η μόνη κατάρριψη πολιτικού αεροσκάφους στην Ευρώπη από αντιαεροπορικό πύραυλο δεν ήταν ήταν από τρομοκράτες με MANPADS κλεμμένα ή αγορασμένα στη μαύρη αγορά αλλά… από κρατικό Buk 9M83 των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων πριν μερικά χρόνια.
Επιπλέον με την ίδια λογική, οι Ουκρανικές δυνάμεις δεν θα έπρεπε να είχαν καθόλου αντιαεροπορικά συστήματα για την άμυνα της χώρας τους για τον φόβο ότι μπορεί ίσως να έπεφταν στα χέρια τρομοκρατών. Μήπως τότε να παρέδιδαν και τα όπλα που έχουν ήδη; Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει άλλωστε, οτιδήποτε θα έπεφτε στα χέρια τρομοκρατών θα ήταν επικίνδυνο. Βασικά γιατί να αντιστέκονται γενικώς οι Ουκρανοί, όταν πολύ απλά θα μπορούσαν να παραδοθούν και να αποφεύγονται οι βομβαρδισμοί βρεφοκομείων.
Ευτυχώς στην πραγματική ζωή τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα παρουσιάζει η ρωσική κρατική προπαγάνδα.