Στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα Μόσχα και Πεκίνο μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών, υπογραμμίζουν την αξία της στρατηγικής τους συνεργασίας ενώ καταγγείλουν ως “αποσταθεροποιητικούς παράγοντες” την αμερικανική επιρροή και τον ρόλο των δυτικών στρατιωτικών συμμαχιών στην Ευρώπη και στην Ασία.
Ο Σι Τζινπίνγκ έκανε σαφές ότι Κίνα και Ρωσία υποστηρίζουν αποφασιστικά η μία την άλλη στην υπεράσπιση των θεμελιωδών τους συμφερόντων και ότι θα εμβαθύνουν την «ακλόνητη στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον» στρατηγική τους συνεργασία.
Εν μέσω έντασης στις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον, οι δύο χώρες καταγγέλλουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο των ΗΠΑ για «την σταθερότητα και μία ισότιμη ειρήνη» στον κόσμο, επαναλαμβάνοντας την απαίτηση της Μόσχας για την αποκλιμάκωση των ρωσοδυτικών εντάσεων για την Ουκρανία.
Μάλιστα, στο ίδιο ανακοινωθέν οι δύο χώρες καλούν το ΝΑΤΟ να εγκαταλείψει τις ιδεολογικοποιημένες προσεγγίσεις της που χρονολογούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Πεκίνο και Μόσχα υιοθετούν την αρχή του «αδιαιρέτου της ασφάλειας», επί της οποίας το Κρεμλίνο θεμελιώνει την απαίτησή του για την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την γειτονιά του
Οι δύο δυνάμεις καταγγέλλουν επίσης «την αρνητική επιρροή για την ειρήνη και τη σταθερότητα της στρατηγικής που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στην Ινδο-Ειρηνική περιοχή».
Πεκίνο και Μόσχα εκφράζουν «ανησυχία» για τη στρατιωτική συμμαχία των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία (AUKUS), θεωρώντας ότι αυτή η ένωση «αγγίζει θέματα στρατηγικής σταθερότητας», ενώ η Μόσχα εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της απέναντι στην στάση του Πεκίνου ως προς την Ταϊβάν και αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ανεξαρτησία της υπό οποιαδήποτε μορφή.
Στον οικονομικό τομέα, οι δύο χώρες υπέγραψαν στρατηγικές συμφωνίες χωρίς να αποκαλύψουν την αξία τους.
Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι δήλωσε επίσης ότι Κίνα και Ρωσία θα υποστηρίξουν η μία την άλλη στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας.
Η Rosneft και η κινεζική πετρελαϊκή CNPC υπέγραψαν συμβόλαιο για την προμήθεια 100 εκατομμυρίων τόνων ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα μέσω του Καζακστάν για περίοδο δεκαετίας. Η Gazprom και η CNPC υπέγραψαν επίσης νέο συμβόλαιο τροφοδοσίας της Κίνας σε φυσικό αέριο.
«Οταν το σχέδιο θα έχει φθάσει την πλήρη δυναμικότητά του, ο όγκος τροφοδοσίας θα αυξηθεί κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και θα φθάσει συνολικά τα 48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως», περιλαμβανομένων των 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μέσω του υπάρχοντος αγωγού Power of Siberia, ανακοίνωσε η Gazprom.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, Πούτιν και Σι συζήτησαν την ανάγκη της διεύρυνσης των εμπορικών συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα, λόγω της μη προβλεψιμότητας που χαρακτηρίζει τη χρήση του δολαρίου, απαντώντας στην προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οι ρωσικές εταιρείες δεν θα μπορούν να συναλλάσσονται σε δολάρια στο πλαίσιο των κυρώσεων που θα ακολουθήσουν ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
The new “focus of evil”
Φυσικό και αναμενόμενο και άργησε να γίνει. Ποτέ στην ιστορία ή στη φύση δεν επιβιώνουν για πολύ οι unchallenged ηγεμονίες. Οι υπόλοιποι συνασπίζονται για να τις αντιμετωπίσουν. Από κει και πέρα οι προκλήσεις που αναδύονται είναι οι εξής:
Πώς θα λειτουργήσει η Ρωσία σε μια συμμαχία που δεν είναι το αφεντικό αλλά μάλλον ο ακόλουθος.
Πώς θα συγκεράσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντά τους οι δύο ανταγωνιστές στην παγκόσμια αρένα πέρα από το αρχικό ο εχθρός του εχθρού μου.
Πώς θα αντιμετωπίσουν οι δύο σύμμαχοι την παντοδυναμία του δολαρίου, που δεν έχει μόνο σχέση με τα μεγέθη της Αμερικανικής οικονομίας αλλά, κυρίως, είναι το προτιμητέο νόμισμα διεθνών συναλλαγών με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο. Κινεί δηλαδή την παγκόσμια οικονομία.
Τί θα κάνει ο Ερντογάν που αυτή τη στιγμή πατάει σε δύο βάρκες οι οποίες απομακρύνονται. Θα διαλέξει μια από τις δύο και ποια; Ή θα πέσει στο νερό;
Διάβασα τα ποστ των φίλων μας
Thatcherite και
Lakedaemon …Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχη. Καμιά “πλευρά” δεν ειναι λιγότερο ή περισσότερο ένοχη για την κατάντια του κόσμου μας . Έχει ένα δίκιο ο Ρώσος ΥΠΕΞ..ΟΙ ΗΠΑ διέλυσαν 6 χώρες (μάλιστα όλες με Δημοκρατικό πρόεδρο) Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη, Αφγανιστάν (για ακόμα μια φορά),Συρία κ.α. Οι Ρώσοι διέλυσαν και αυτοί πολλές χωρείς και δεν ειναι άγιοι. Αρα δεν υπάρχει άξονας του κακού αλλά άξονες του κακού ΠΑΝΤΑ στην ΙΣΤΟΡΙΑ. Τώρα…ο φίλος μας
Lakedaemon θέτει κάποια ερωτήματα πολύ φυσικά. Παραλείπει όμως να μάθει ότι:
Και πολυ άργησε. Μ αυτα που εκανε ο Biden. Που θα στριμωχνε και τον Ερντογαν σύμφωνα με τα κανάλια.