Συνεχείς πυραυλικές δοκιμές. Από τρένα, από υποβρύχια και από “μυστικές” τοποθεσίες. Τί ακριβώς θέλει να πετύχει ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας με αυτήν την επίδειξη δύναμης;
Πολλοί τον χαρακτηρίζουν γραφικό, άλλοι αδίστακτο και πολλοί τρελό. Το σίγουρο είναι ότι η εικόνα την οποία έχουμε για τον ίδιο τον Κιμ Γιονγκ Ουν και τη χώρα του είναι στρεβλή. Ή μάλλον, για να το πούμε πιο σωστά, δεν είναι, δεν γίνεται να είναι ολοκληρωμένη.
Η πρόσβαση στο βόρειο κομμάτι της κορεατικής χερσονήσου είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και οι λιγοστές πληροφορίες που τελικά φθάνουν στον υπόλοιπο κόσμο έχουν προλάβει να περάσουν πολλά “φίλτρα”.
Βάσει αυτών των ψιχίων πληροφόρησης δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει πλέον τον μύθο από την αλήθεια, την προπαγάνδα από την πραγματικότητα.
Εκείνοι όμως που είναι πραγματικά κοντά, ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν καλύτερα: όπως ο νοτιοκορεάτης καθηγητής Κιμ ντονγ Γιαπ, πρώην αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, ο οποίος δήλωσε στο BBC ότι η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει στην εξέλιξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, με πιο ταχύ ρυθμό απ’ότι νομίζει η Δύση.
Η Β. Κορέα ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε τον ισχυρότερο πύραυλό της από το 2017
Η Νότια Κορέα έχει βεβαίως λόγους να ανησυχεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη για τις συνεχείς προκλήσεις από την πλευρά του βορειοκορεάτη ηγέτη. Ανήσυχη εμφανίζεται όμως και η Ιαπωνία, η οποία παρακολουθεί στενά τις πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ, μελετώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και τις πληροφορίες που μπορεί να συλλέξει.
Μέχρι σήμερα, οι διεθνείς κυρώσεις έχουν πληγώσει πολύ την οικονομία της Βόρειας Κορέας αλλά εξαιτίας του απόλυτου ελέγχου που ασκεί ο Κιμ στη χώρα και τους πολίτες της, ένα πολύ μεγάλο μέρος των λιγοστών πόρων της κατευθύνεται στην ανάπτυξη νέων εξοπλισμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η συχνά χειμαζόμενη από λιμούς χώρα, επενδύει περίπου το 20 με 25% του ΑΕΠ της στην άμυνα!
Η αδιαφορία του Μπάιντεν, οι σκληρές διεθνείς κυρώσεις και τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας
Οι προσεκτικοί θα έχουν παρατηρήσει ότι οι κρίσεις τις οποίες προκαλεί το καθεστώς της Βόρειας Κορέας είναι επαναλαμβανόμενες και μάλλον προβλέψιμες.
“Θερμά” επεισόδια, πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις νέων πυραύλων παρατηρούνται όταν η Βόρεια Κορέα θέλει να διαπραγματευτεί ή να πιέσει για κάτι τη διεθνή κοινότητα.
Στην προκειμένη περίπτωση η αμερικανική αδιαφορία είναι αυτή που έχει προβληματίσει την Πιονγιάνγκ, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ο πρόεδρος Μπάιντεν – ο οποίος και ως αντιπρόεδρος επί δύο θητείες δίπλα στον Ομπάμα – γνωρίζει από πρώτο χέρι τα διεθνή ζητήματα, έχει χαρακτηρίσει ορθά κοφτά τον Κιμ Γιονγκ Ουν ως τύρρανο.
Δεν διακατέχεται από καμία πρεμούρα – όπως ο προκάτοχός του – να “λύσει” το θέμα της Βόρειας Κορέας και όπως χαρακτηριστικά γράφεται, δεν θα ήθελε με τίποτα να σταθεί δίπλα με τον βορειοκορεάτη ηγέτη.
Προφανώς, στην αποστασιοποίηση Μπάιντεν έχουν παίξει σημαίνοντα ρόλο τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα τα οποία έχει αντιμετωπίσει από την αρχή της θητείας του: οι βαριές συνέπειες της πανδημίας καθώς και η κρίση στην Ουκρανία, στην οποία έχει στραμμένη την προσοχή του αυτή τη στιγμή.
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης αντιλαμβάνεται ότι την ίδια στιγμή που η Ουάσινγκτον μιλάει με τη Ρωσία, προσπαθεί να βρει ένα modus vivendi με την Κίνα και διαπραγματεύεται – έστω και μέσω αντιπροσώπων – ακόμη και με το Ιράν, ουδείς ασχολείται με τη χώρα του. Και κατά συνέπεια, δεν μπορεί να “παζαρέψει” καμία λύση προκειμένου να μειωθούν οι κυρώσεις εις βάρος της χώρας του.
Ο Κιμ έχει ανάγκη να βρίσκεται στην επικαιρότητα και να συντηρεί την ένταση με τις ΗΠΑ και κατ’επέκταση με τη Δύση. Είναι υπαρξιακής σημασίας για το καθεστώς του, να προκαλεί ανησυχία και φόβο.
Διαφορετικά, ο ίδιος δεν έχει κανένα χαρτί να παίξει στη διεθνή σκακιέρα, γεγονός που ίσως τον κάνει να ανησυχεί ότι θα οδηγήσει στην αμφισβήτησή και τελικά την καρατόμησή του.