Η Ουάσινγκτον συνεχίζει να κινείται στο ουκρανικό ζήτημα δίνοντας προτεραιότητα στη διπλωματία. Ο Λευκός Οίκος όμως – ο οποίος δέχεται ισχυρές πιέσεις για μια πιο “αποφασιστική στάση” έναντι της Ρωσίας – θέλει να μεταφέρει την πίεση στη Μόσχα, ενισχύοντας τις αμερικανικές δυνάμεις σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Η κίνηση αυτή – αν κρίνουμε από τον εκνευρισμό της Μόσχας – ίσως είναι μια καλοζυγισμένη απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας και την άκαμπτη στάση που δείχνει να κρατά στην Ουκρανία. Πολλοί δυτικοί αναλυτές μάλιστα θεωρούν ότι ο πρόεδρος Πούτιν έθετε σε δοκιμασία όλο αυτό το διάστημα την αποφασιστικότητα του Τζο Μπάιντεν, γνωρίζοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν θέλει να εμπλακεί σε μία νέα σύγκρουση στην περιοχή.
Η απαγκίστρωση από το Αφγανιστάν, η αποχώρηση από το Ιράκ και εν μέρει από τη Συρία, εξυπηρετεί την στρατηγική αναδίπλωση των ΗΠΑ και την αλλαγή του γενικότερου σχεδιασμού της Ουάσινγκτον. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι οι αντίπαλοι των Αμερικανών δεν θα εκμεταλλευτούν το “κενό” που δημιουργείται ενώ παράλληλα δεν χάνουν την ευκαιρία να χαρακτηρίσουν αυτές τις κινήσεις στο παρασκήνιο ως ενδείξεις “αδυναμίας”.
Παράλληλα, τα “σύννεφα” στις σχέσεις με μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και η αμφισβήτηση του ΝΑΤΟ πχ. από τη Γαλλία, έδινε μέχρι σήμερα την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν πλέον μάλλον χλιαρά την αμυντική θωράκιση της Γηραιάς Ηπείρου. Κάτι το οποίο ίσως εξέλαβε η Μόσχα ως ευκαιρία για να επιβληθεί δια της πυγμής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ουκρανίας.
Η σημερινή ανακοίνωση του Πενταγώνου όμως έρχεται να διαλύσει αυτές τις σκέψεις, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με την Ευρώπη. Το Πεντάγωνο έθεσε σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι.
Το μήνυμα είναι σαφές: η Ευρώπη δεν είναι μόνη της και ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί να μην θέλει να προκαλέσει τη Μόσχα στέλνοντας στρατεύματα στο ίδιο το Κίεβο αλλά μπορεί να τα στείλει άμεσα κοντά στα σύνορα της χώρας. Πολύ κοντά για την ακρίβεια.
Το ουκρανικό ζήτημα “ξυπνάει” το ΝΑΤΟ
Η δεύτερη κίνηση η οποία πιστώνεται εν μέρει στον αμερικανό πρόεδρο είναι η ευρύτερη κινητοποίηση του ΝΑΤΟ. Όπως παρατηρήσαμε τις προηγούμενες ημέρες, μια σειρά ευρωπαϊκών κυρίως χωρών – οι οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ – αποφάσισαν να στείλουν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.
Πολεμικά πλοία κινητοποιούνται στη Βαλτική στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ