Συνεχίζεται το “έργο” για τον East Med καθώς μετά το αμερικανικό non paper που μας “σύστηνε” να μην προχωρήσει, (με τα ίδια περίπου να μας λένε και Γαλλία αλλά και άλλες χώρες), τώρα έρχεται να προσθέσει μια νέα εκδοχή ο σύμβουλος για θέματα ενεργειακής ασφάλειας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Άμος Χόκσταϊν.
Σύμφωνα με τον ίδιο λοιπόν, όπως καταγράφει το ΑΠΕ, η αμερικανική σύσταση να προκριθεί αντί του East Med, η ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδος (Ευρώπης) και Αιγύπτου-Κύπρου-Ισραήλ, δεν σημαίνει ότι θα απαλλαγούμε από τις “εντάσεις στην περιοχή”. Οπως λέει ο ίδιος: “Οποιαδήποτε θέματα περιφερειακών εντάσεων από το φυσικό αέριο θα είναι πιθανώς εκεί για την ηλεκτρική ενέργεια και γι’ αυτό ήταν τόσο σημαντικό να αναφέρουμε ότι υποστηρίζουμε συνεχώς ενεργειακές υποδομές στην υποθαλάσσια σύνδεση με την Ευρώπη και αυτό δεν κλονίζεται».
Συνεχίζοντας, ο Άμος Χόκσταϊν εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη μεγάλη εικόνα που είναι η ενεργειακή διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Υπό αυτό το πρίσμα, υποστήριξε ότι δίνεται περισσότερη έμφαση στην ηλεκτρική διασύνδεση, η οποία θεωρείται ότι είναι οικονομικά και περιβαλλοντολογικά βιώσιμη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Ο Χόκσταϊν μάλιστα μίλησε σαφώς για την αντίδραση της Τουρκίας, που σχεδόν την θεωρεί δεδομένη: «Η Τουρκία μπορεί να αντιταχθεί σε άλλα έργα (ενεργειακής διασύνδεσης) που θα υποστηρίξουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην πραγματικότητα, περιμένω ότι τα πράγματα στην περιοχή, που δεν πήγαιναν ομαλά μέχρι τώρα, θα συνεχίσουν να μην πηγαίνουν και τόσο ομαλά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίξουμε αυτό που είναι σωστό. Δεν πήραμε αυτήν την απόφαση λόγω των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό είναι ένα γεγονός. Υποψιάζομαι ότι καθώς προχωράμε σε κάποια άλλα έργα θα έχουν κι αυτοί (η Τουρκία) κάποιες ενστάσεις και θα δημιουργήσουν κάποιες εντάσεις».
Αναφορικά με την απόσυρση της διπλωματικής στήριξης από τον αγωγό East Med, ο κ. Χόκσταϊν διευκρίνισε ότι εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της επανεξέτασης των έργων σε υποδομές ορυκτών καυσίμων στην οποία προχωρούν οι ΗΠΑ διεθνώς. «Δεν πρόκειται για αναθεώρηση της πολιτικής μας αποκλειστικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Επανεξετάζουμε την οικονομική και διπλωματική μας στήριξη σε υποδομές ορυκτών σε όλον τον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα υιοθετήσει την ίδια ακριβώς προσέγγιση για μικρότερους αγωγούς, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης ενός αγωγού που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Κρήτη.
Τα παραπάνω φαίνεται να διασκεδάζουν την αρχική κριτική ότι οι ΗΠΑ “ακύρωνουν τον East Med, για να εξυπηρετήσουν τις αιτιάσεις της Τουρκίας”. Και πλέον προσφέρουν μια άλλη διάσταση στην διαχείριση των ενεργειακών ροών από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη- μέσω Ελλάδος. Οτι δηλαδή αυτή είναι γεωστρατηγικά απαραίτητη και κρίσιμη (οπότε αιτιολογείται η “από το πουθενά” παρέμβαση των ΗΠΑ και της Γαλλίας) ενώ οι τουρκικές αντιδράσεις δημόσια επίσης αποδοκιμάζονται, και δηλώνεται ότι θα αγνοηθούν. Έτσι ο East Med ως αγωγός φυσικού αερίου εμφανίζεται ως μια δευτερεύουσα επιλογή, μπροστά στην γεωπολιτική αναδιάταξη στην περιοχή μας, που εν πολλοίς μας “ανακοινώνεται” από τις ισχυρές χώρες…