Την ελπίδα ότι «οι τουρκικές Αρχές θα μεταβάλουν την στάση τους έναντι της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και θα εφαρμόσουν, χωρίς παρέκκλιση, όλα όσα προβλέπονται στη Συνθήκη της Λωζάννης για τις μειονότητες, με σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου» εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της στην διαδικτυακή εκδήλωση κοπής της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων.
Παράλληλα, η Πρόεδρος τόνισε ότι η Ελληνική Πολιτεία θα στηρίζει πάντοτε τις άοκνες προσπάθειές τους για την ενίσχυση του ελληνισμού της Ίμβρου αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών που διαχρονικά έχει υποστεί.
Στο δικό του χαιρετισμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως “…στις δραστηριότητές σας θα έχετε την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, που συναισθάνεται στο ακέραιο το χρέος της απέναντι σε μία από τις παλαιότερες εστίες του έθνους μας στο Αιγαίο. Ενισχύοντάς σας υλικά και ηθικά και πιέζοντας σε κάθε διεθνές forum την Τουρκία να σεβαστεί όσα έχει υπογράψει».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έχουν γίνει κάποια βήματα καθώς τα ελληνικά σχολεία που παράνομα έκλεισαν το 1964 υποδέχονται ξανά μαθητές. «Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την επαναλειτουργία τους με την απόσπαση μετακλητών εκπαιδευτικών. Όμως, δεν θα πάψουμε και να υπενθυμίζουμε διαρκώς στην ‘Αγκυρα τις επίσημες δεσμεύσεις της, γιατί οι Έλληνες της Ίμβρου είναι Τούρκοι πολίτες με πλήρη δικαιώματα. Και κάθε διάκριση σε βάρος τους δεν αντιβαίνει μόνο στη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η Τουρκία, λοιπόν, καλείται να τους σεβαστεί με ισοτιμία και δικαιοσύνη» είπε.
Από την πλευρά του, ο υπουργος Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό γηγενή πληθυσμό, όσον αφορά τη θέσπιση καθεστώτος τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους.
Παράλληλα, κάλεσε τη γειτονική χώρα «να συμμορφωθεί με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, όπως για παράδειγμα το Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1625/27.6.2008), σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και στην Τένεδο».