Η Γαλλία ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της ΕΕ και απ’ότι φαίνεται η κυβέρνηση Μακρόν δεν χάνει χρόνο, καθώς αύριο και την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν προτάσεις ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας της Ευρώπης.
Πιο συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των “27” αναμένεται να εξετάσουν την πρώτη εκδοχή της λευκής βίβλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα διακυβεύματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας αλλά και τα μέσα για την αντιμετώπισή τους.
Το εν λόγω σχέδιο αφορά κυρίως την ικανότητα ανάπτυξης δύναμης 5.000 στρατιωτών σε περίπτωση κρίσης αλλά και την ενίσχυση των βιομηχανικών αμυντικών ικανοτήτων των Ευρωπαίων.
Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος Μακρόν με πληθώρα δηλώσεων του έχει τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Ευρώπης στο ζήτημα της άμυνας. Και αν η γαλλική διάθεση να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας στην Ευρώπη ήταν από πριν αρκετά ξεκάθαρη, μετά την υπογραφή της συμφωνίας AUKUS, υπήρξαν και άλλες χώρες οι οποίες πλέον αντιλαμβάνονται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει στην ενεργοποίηση και αυτού του πυλώνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Προφανώς υπάρχουν πολλές ενστάσεις, δεύτερες σκέψεις και αμφιβολίες στις τάξεις των “27”, οι οποίες μπορούν να αναλυθούν διεξοδικά σε ένα μελλοντικό μας άρθρο.
Το επείγον όμως αυτή τη στιγμή είναι η “αφύπνιση” της Ευρώπης και η ανάληψη των σχετικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα της αποδώσουν δυνητικά τη θέση που της αξίζει στο διεθνές γίγνεσθαι.
Έχει εξάλλου διατυπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν και από ανώτατα στελέχη της ΕΕ, ότι μια Ευρώπη με κοινή αμυντική δύναμη και μια κοινή βάση στην εξωτερική της πολιτική, θα την ενδυναμώσει αποφασιστικά στο μέλλον.
Σε αυτό το κλίμα ήταν και οι δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάγιεν στο Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο:
«Είναι καιρός να περάσει η Ευρώπη στο επόμενο επίπεδο» είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενη στο ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν πολλές συζητήσεις για το θέμα των δυνάμεων εκστρατείας. Για το ποιες και πόσες χρειαζόμαστε. (…) Αυτό αποτελεί αναμφίβολα μέρος της συζήτησης —και πιστεύω ότι θα αποτελέσει και μέρος της λύσης. Ωστόσο, το πιο θεμελιώδες ερώτημα είναι για ποιον λόγο δεν λειτούργησε αυτό στο παρελθόν», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αναφέρθηκε σε τρία βασικά σημεία:
- πρώτον, την οικοδόμηση των θεμελίων για συλλογική λήψη αποφάσεων
- δεύτερον, την βελτίωση της διαλειτουργικότητας εξηγώντας ότι «αυτός είναι και ο λόγος που ήδη επενδύουμε σε κοινές ευρωπαϊκές πλατφόρμες, με αντικείμενο από μαχητικά αεροσκάφη έως drones και τον κυβερνοχώρο».
- τρίτον, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την άμυνα χωρίς να μιλήσουμε για τον κυβερνοχώρο».
Η πρόεδρος της Κομισιόν – η οποία έχει χρηματίσει υπουργός Άμυνας της Γερμανίας – σε αυτή της την ομιλία έθεσε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο φαίνεται ότι έχει συζητηθεί έντονα στις Βρυξέλλες τελευταία.
Μια εξέλιξη η οποία σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον θετική κατ’αρχήν, καθώς τα εμπόδια για τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής δύναμης είναι πολλά. Και τώρα θα φανεί ποιοί πραγματικά θα στηρίξουν τις προσπάθειες της Γαλλίας σε αυτήν τη δύσκολη αλλά αναγκαία για το μέλλον της Ευρώπης προσπάθεια.