Δικαστήριο στον Καναδά επιδίκασε αποζημίωση 100 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες έξι ανθρώπων που επέβαιναν στο ουκρανικό Boeing το οποίο καταρρίφθηκε από το Ιράν πριν από δύο χρόνια.
Η πτήση PS752 Τεχεράνη-Κίεβο της αεροπορικής εταιρείας Ukraine International Airlines (UIA), με 176 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 55 Καναδούς και 35 μόνιμους κατοίκους Καναδά, κατέπεσε στις 8 Ιανουαρίου 2020.
Τρεις ημέρες αργότερα, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος “κατά λάθος”, επειδή το μπέρδεψαν με αμερικανικό πύραυλο. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν βρίσκονταν την περίοδο εκείνη σε κατάσταση συναγερμού, αφού είχαν εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων του Ιράκ όπου στάθμευαν Αμερικανοί στρατιώτες, σε αντίποινα για τον φόνο με αμερικανικό drone στη Βαγδάτη του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου 2020.
Ο δικαστής Έντουαρντ Μπελομπάμπα του ανώτατου δικαστηρίου του Οντάριο επιδίκασε στους ενάγοντες 107 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (74 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με πολλά καναδικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το αγγλόφωνο δίκτυο CBC, τα οποία επικαλέστηκαν ανακοίνωση του Μαρκ Άρνολντ, του δικηγόρου οικογενειών των θυμάτων.
Τον Μάιο, ο ίδιος δικαστής απεφάνθη ότι το Ιράν διέπραξε “τρομοκρατική” ενέργεια καταρρίπτοντας το ουκρανικό Boeing, ανοίγοντας τον δρόμο προκειμένου οι οικογένειες των θυμάτων να ζητήσουν αποζημιώσεις από την Τεχεράνη.
Το Ιράν καταδίκασε την ετυμηγορία αυτή, αντιτείνοντας ότι “δεν έχει καμία βάση” και επισημαίνοντας ότι το καναδικό δικαστήριο δεν έχει τη δικαιοδοσία να λαμβάνει τέτοιου είδους αποφάσεις.
Στη συνέχεια, συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Ιράν και αξιωματούχων, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για το δυστύχημα, ζητώντας 1,5 δισεκ. δολάρια (1 δισεκ. ευρώ).
Προς το παρόν δεν είναι σαφές το πώς οι οικογένειες θα αποζημιωθούν από το Ιράν. Ο Άρνολντ δήλωσε ότι η ομάδα του θα προσπαθήσει να επιτύχει την κατάσχεση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων στον Καναδά και σε χώρες του εξωτερικού, στα οποία ενδέχεται να περιλαμβάνονται πετρελαιοφόρα.
Πέρυσι, έκθεση της καναδικής κυβέρνησης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ιράν “ευθύνεται πλήρως” για την κατάρριψη του αεροσκάφους και ότι αυτή ήταν αποτέλεσμα “ανικανότητας” και “απροσεξίας” της Τεχεράνης.
Από την πλευρά του στην τελική του έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο ο Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν αθώωνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Η Ουκρανία κατήγγειλε αυτή την “κυνική απόπειρα να αποκρύψουν τα πραγματικά αίτια” και η Οτάβα μια “ανολοκλήρωτη” έκθεση, χωρίς “απτές αποδείξεις”.
Φανταστείτε ότι κάποιοι ήθελαν αγορά Ισπανικών υπερφρεγατων…
Τα ελικοπτεροφόρα είναι άχρηστα για την περιοχή του Αιγαίου καθώς θα είναι εύκολος στόχος αλλά χρήσιμα για την περιοχή της Κύπρου και της ανατολικής Μεσογείου.
όπως αναφέρει και το άρθρο η μεγάλη εικόνα είναι η εξασφάλιση τεχνογνωσίας για τις TF-2000.
Μπραβο κ Προεδρε
Απο το πολυ σανο βλεπω το ευρω στις 20 λιρες συντομα
Μακάρι όχι μόνο δύο παραπάνω Anadolu να πάρει με Hurjet και αρχαία cobra και συνοδεία με Gabya Ada Istanbul χωρίς VLS.
Θα γίνει γλέντι.
Το ταξίδι του Ισπανού ίσως να αφορούσε και τα πολλά δάνεια τις Τουρκίας από την Ισπανία , το ύφος του Ταγίπ στην φωτό δείχνει μεγάλη στεναχώρια , το ελπίζω να …. σημαίνει ότι τίποτα δεν τελεσφόρησε , ο δε Ισπανός πρωθυπουργός δεν ανέφερε τίποτα για εξοπλιστικά , παρά μόνον μια τυπική μονολογία περί ένταξης ?? τις Τουρκίας στην Ε.Ε. . Ολα τα υπόλοιπα περί εξοπλισμών είναι σκέψεις και μόνον σκέψεις .!!!
Μπράβο ταγίπ αγόρασε το. Μόνο που θα σου στοιχίσει 3 με 4 φορές όσο κόστισε το πρώτο. Ούτε επίτηδες να τα έκανε.
One guy in another thread says i dont have freedom of speech in Turjey so i write here
if cact most of my poats are here deleted. For example, under this article i wrote second one wont be a helicopter dock, much bigger like a carrier and this is exact qords of president. And its gone deleted. What a freedom 
Το ΔΝΤ χρηματοδοτεί εξοπλισμό; Ισπανοί θα χαρώ πολύ να φάτε καμιά 40άρα δις κανονιά για να βάλετε μυαλό. Έχει υποχωρήσει και το σύμφωνο σταθερότητας και θα ψάχνετε για δανεικά να καλύψετε την χασούρα από τους τούρκους. Δεν βιάζομαι αλλά σύντομα θα ακουστεί το μπάμ.
Οτι τεχνογνωσια και να παρουν οσο τα οπλα ειναι τουρκικα απλα γιοκ.Οαο για τους ESSM των ΜΕΚΟ γισ να βσλεις 64 (αν μπορουν να παιρνουν 64 γιατι VLS γιοκ απο Αμερικη) πρεπει να εχεις κιολας τοσους…….
Δεν υπάρχει κάτι περίεργο σε όλα αυτά
Η Γερμανία έχει επιβάλλει το πιο σκληρό εμπάργκο από όλες τις χώρες στη Τουρκία αν εξαιρέσουμε τη Γαλλία.
Η Τουρκία θέλει ένα blue water navy αντάξιο της φιλοδοξίας της να είναι μία από τις 5 υπερδυνάμεις
Το 214ΤR υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να το δούμε ως stepping stone.
Το επόμενο βήμα θα είναι ένα ωκεάνιο υ/β με ακόμη περισσότερα Τουρκικά συστήματα.
Γιατί όχι το S-80?
Το αυτό ισχύει και για τα αεροπλανοφόρα αλλά και για τα αντιτορπιλικά.
Η Ισπανία προφανώς μπορεί να βοηθήσει στη σχεδίασή τους
Μόνο αν δούμε τις κινήσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο των φιλοδοξιών της και όχι στα πλαίσια μιας Ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης αποκτούν νόημα οι κινήσεις της.
Έχει την δύναμη ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ να μπλοκάρει εμμέσως και αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας? Μήπως ο Μανουέλ Μακρόν?
Καλα πιστευετε αυτον που λεει οτι ειναι απογονος του Παρη? Ο Ισπανος εδωσε δανεια με 1/4 την λιρα και τωρα ειναι 1/9 και καταλαβε οτι εχει να λαβει.Τωρα για να λαβει θα πει οτι θα πουλησει και 4 αεροπλανοφορά αλλά στο τελος θα δουμε.
Πιθανώς να μην θέλουν τόσο αεροπλανοφόρο όσο δικαίωμα βέτο σε τυχόν κυρώσεις της ΕΕ μέσω Ισπανίας.
Σύμβολα ισχύος ψάχνει ο Ερντογαν να ταΐζει σανό τους οπαδούς του μου φαίνεται. Αυτά τα πλοία δεν πρόκειται να επιβιώσουν ούτε στο Αιγαίο ούτε στην ανατολική μεσόγειο σε περίπτωση επιχειρήσεων. Είναι οι τέλειοι στόχοι για ΠΑ και ΠΝ. τα Rafale και τα type 214 θα κάνουν πάρτι.
Μου κάνει εντυπωση που καποιοι θελουν να δικαιολογησουν την ισπανοτουρκική προσεγγιση με το γεγονος οτι η Τουρκια χρωστα πολλα σε ισπανικες τραπεζες, οταν ομως η Ελλαδα χρωστουσε,το 2009, το 85% του χρεους της σε γαλλογερμανικες τράπεζες, οσοι εφεραν αναλογο επιχειρημα για να ΜΗΝ μπουμε σε Μνημονια, “εκβιαζοντας” τους Ευρωπαιους με πιθανη πτωχευση μας, αντιμετωπισθηκαν ως γραφικοι.Πολυ φοβαμαι οτι και στις δυο περιπτωσεις, ειναι οι ιδιοι ανθρωποι!
Η Τουρκία έχει παρουσία και εκτός Μεσογείου (Κατάρ, Σομαλία). Ενα δεύτερο πλοίο τέτοιου μεγέθος δικαιολογείτα, ειδικά αν σκοπεύουν να την επεκτείνουν.
Για τα υποβρύχια, το πιο πιθανό νομίζω είναι κάτι σχετικό με το MILDEN (το αντίστοιχο του MILGEM για υποβρύχια) που ανακοινώθηκε το 2019, και αυτήν την στιγμή η πρώτη παράδοση υπολογίζεται για το 2040. Τι θα ήθελαν από τους Ισπανούς δεν το ξέρουμε αυτήν την στιγμή (μεταφορά κάποιας τεχνολογίας, σχέδια, consultancy).
Νομίζω η ουσία είναι η τελευταία φράση του άρθρου. Πάντως θα το λέω συνεχώς: πρέπει να επενδύσουμε σε μεγαλύτερο αρθμό φρεγατών ΦΔΙ και ιδίως Gowind και παράλληλα πρέπει να δούμε το θέμα της αντικατάστασης των παλαιών Υ/Β του ΠΝ. Επίσης, ενόψει της ισχύος πυρός των ΤΦ2000, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόσκτησης 2 αντιτορπιλικών.
Μιλάνε και για F-110
θελει να ματσαρει την αμυντικη συνεργασια Ελλαδας-Γαλλιας ο Ταγιπ , διαβλεπει οτι η Μερκελ που του εκανε τα χατιρια δεν υπαρχει, τα νεα δεδομενα λενε οτι η Γερμανικη βοηθεια δεν θα υπαρχει αρα δυσκολο να φτιαξουν περα των 4-5 υποβρυχιων 214 και να συνεχιστει το προτζεκτ με το εθνικο υποβρυχιο , εφυγε και ο Τραμπ χανει στην Λιβυη, στην Συρια δεν του βγαινουν οπως τα θελει η Αιγυπτος ειναι μακρια στην Κυπρο δεν καταφερε να αποτρεψει τις γεωτρησεις μενει μονο η Ελλαδα( για αυτο και αυξανει την πιεση με λαθρο , παρακινει Σκοπια να θεσουν ‘μακεδονικη μειονοτητα’ παρακινει τους Αλβανους με τσαμουρια και να θεσουν θεμα γενοκτονιας τσαμηδων. Επισης θελει βοηθεια να φτιαξει τα tf2000 και τις φρεγατες ινσταμπουλ ( αυτα για την φοβερη αμυντικη βιομηχανια clopy paste)
Η Ισπανια εχει επενδυσεις ανω των 70δις σε Τουρκια, θελει να πουλησει για να κρατηθουν θεσεις εργασιας γενικα κοιταει το δικο της συμφερον.
Καθαρα επιχειρησιακα 1 αεροπλανοφορο ισον κανενα, Αρα η αποφαση για 2ο ηταν αναμενομενη, Απο την αλλη ειπαμε για τα υποβρυχια και για τα αλλα προτζεκτ τα μεγαλα του ΤΝ δεν προχωρανε χωρις εξωτερικη βοηθεια. Επισης στο θεμα του αεροπλανου μπορει να λενε για βοηθεια απο ρωσια αλλα μαλλον απο ισπανια θα βρουν βοηθεια. Τελος πιστευω οτι οι Τουρκοι ξερουν οτι τα αεροπλανοφορα αυτα χωρις αεροπλανα ειναι ανευ ουσιας. Αρα καλοβλεπουν τα ισπανικα χαριερ μιας και απο Ιταλια ο Ντραγκι δυσκολα θα αφησει να γινει κατι τετοιο.
Οποτε η Ισπανια σωζει τις επενδυσεις της και τις θεσεις εργασιας γραφοντας την Ευρωπη στα παλια της υποδηματα (δεν ειναι η πρωτη φορα ουτε η πρωτη χωρα που το μανει αυτο)
Η Τουρκια βρισκει πολιτικη στηριξη εντος ΕΕ αφου δεν θα την εχει πλεον απο Γερμανια, βρισκει εταιρο να προχωρησει τα προτζεκτ της ( tf2000 , instabul νεα υποβρυχια) θα φτιαξει και το δευτερο μινι αεροπλανοφορο θα παρει και μερικα αεροπλανα για να λειτουργουν απο τα πλοια αυτα εως οτου μπορεσει να παραγγειλει φ35 καποια στιγμη στο μελλον .
Το κοστος που θα πληρωσει η Τουρκια ειναι τεραστιο παντως. Απο την αλλη κανει τα παντα για το μελλον της και αυτο της το δινω( εκμεταλλευτηκε στο 100% την ενεργεια απο τα φραγματα, κατασκευαζει 3 πυρηνικα εργοστασια, θελει να εκμεταλλευτει ολα τα κοιτασματα που εχει στην επικρατεια της, προσπαθησε και παραλιγο να το πετυχει να γινει ενεργειακος κομβος, προσπαθησε και παραλιγο να το πετυχει να εχει παντου κυβρνησεις ελεγχομενες απο τους αδελφους μουσουλμανους ωστε να εχει εμμεσα ολα τα κοιτασματα στην αν.Μεσογειο( της εχει μεινει μονο η λιβυη με μικρη επιρροη πλεον και τα κατεχομενα), εχει βαλει ποδι σε αλβανια(ξεκαθαρα κανουν εμποριο ναρκωτικων εκει) σκοπια(επιρροη σε πολιτικους μεσω χρηματισμου) δυτικη Θρακη(μεσω χρηματισμου επι της ουσια ελεγχει δημο, εχει ελεγχομενους Ελληνες πολιτες και δημοσιογραφους στην Αθηνα μεσω της πρεσβειας(πριν λιγα χρονια συμβουλος του πρωθυπουργου συζουμε το νουμερο2 της πρεσβειας).
Εγώ δεν βρίσκω καθόλου παράξενη ή δυσερμήνευτη την προσέγγιση Ερντογάν στην Ισπανία. Διότι:
(1) Το Anadolu μπορεί να μην είναι αυτό που θα ήταν με F-35, παραμένει όμως ένα υπολογίσιμο asset για μια ομάδα μάχης αφού θα έχει στον αέρα ανά πάσα στιγμή αρκετά drones για έγκαιρη προειδοποίηση ή ακόμα και κρούση, Cobra για υποστήριξη αμφίβιων επιχειρήσεων κλπ.
(2) Η Τουρκία θα μπορούσε να θέλει δύο, ένα για τη Μαύρη Θάλασσα και ένα για την Ανατολική Μεσόγειο, σε αντίστοιχες ομάδες μάχης.
(3) Η Τουρκία, όπως αναφέρεται σε άλλο πρόσφατο άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ, έγδυσε τους Ιταλούς από τεχνογνωσία και τώρα πάει να το κάνει και στους Ισπανούς. Η πρόθεσή της να ναυπηγήσει υποβρύχια και αντιτορπιλικά είναι γνωστή. Γιατί όχι στην πλάτη της Navantia?
(4) Η Τουρκία έχει ξεμείνει από φίλους στη δύση. Μια ψήφος στις Βρυξέλλες δεν θα ήταν καθόλου άσχημα, ειδικά αν έχει και δικαίωμα veto. Γιατί όχι España?
και
(5) Τα λόγια είναι τζάμπα. Δεν στοιχίζει τίποτα στον Ερντογάν σε αυτή τη φάση να κάνει δηλώσεις, να δίνει υποσχέσεις και να ανοίγει ορέξεις.