Μια ιστορία που έχει πάρει τα χαρακτηριστικά μύθου, είναι η εδώ και πολλά χρόνια φημολογούμενη πρόθεση των Φιλιππίνων να αγοράσουν υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους BrahMos από την Ινδία.
Η υπόθεση αυτή έχει “πάει και έχει έρθει” δεκάδες φορές, κυρίως με υπαιτιότητα των Φιλιππίνων που λόγω σημαντικής εσωτερικής αστάθειας δεν μπορούν να εξελίξουν ένα οργανωμένο πρόγραμμα εξοπλισμών. Η κατάσταση πάντως φαίνεται να εξομαλύνεται τελευταία (ήδη ανακοινώθηκε η προμήθεια δύο κορβετών από τη Νότια Κορέα), οπότε το πιο πρόσφατο νέο αφορά τους BrahMos. Έτσι, όπως αναφέρουν ινδικά κυρίως ΜΜΕ στο προυπολογισμό των Φιλιππίνων για το 2022 υπάρχει πρόβλεψη για δύο κονδύλια συνολικού ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ως αρχική δόση για την προμήθεια των πυραύλων.
Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το πότε θα ολοκληρωθεί η συμφωνία και για πόσους πυραύλους θα αφορά. Θεωρείται δεδομένο πως οι BrahMos, αν εξαχθούν (θα είναι η πρώτη εξαγωγή του τύπου) θα έχουν ως τυπική εμβέλεια τα 300 χιλιόμετρα ώστε η πώληση τους να μην παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες περιορισμού εξάπλωσης στρατηγικών όπλων. Το αν αυτή η εμβέλεια θα είναι και η πραγματική, μάλλον δύσκολα θα γίνει γνωστό.
Η πρόθεση πάντως των Φιλιππίνων να αγοράσουν BrahMos σχετίζεται με την αντιπαράθεση που έχουν με την Κίνα σε αρκετά σημεία της αρχιπελαγικής επικράτειας τους, όπου η Κίνα, ως συνήθως διεκδικεί κρίσιμα σημεία. Οι Φιλιππίνες δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν σε μονάδες επιφανείας με τον Κινεζικό Στόλο, οπότε η προμήθεια ενός υπερηχητικού αντιπλοϊκού πυραύλου αποτελεί μια έμμεση εξισορρόπηση. Κάτι που φυσικά και η Ινδία επιθυμεί, δηλαδή να “πιέσει” την Κίνα από τα Ανατολικά της, ώστε να ανακουφίσει τη δική τους διμερή αντιπαράθεση στα υψίπεδα των Ιμαλαίων.
Το γεωπολιτικό ενδιαφέρον της πώλησης πάντως είναι μεγάλο, καθώς αν οι Φιλιππίνες πάρουν τελικά BrahMos (δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο) αυτό θα σημαίνει πως “ανοίγει” η αγορά της Ανατολικής Ασίας στο συγκεκριμένο όπλο, το οποίο πολλές χώρες θα θέλουν να προμηθευθούν ως αντίβαρο της Κινεζικής γιγάντωσης. Από την άλλη, μιας και το BrahMos είναι ουσιαστικά ρωσικής τεχνογνωσίας και παράγεται στην Ινδία από κοινοπραξία με ρωσική συμμετοχή, θα πρέπει να αναμένουμε πως μια τέτοια πώληση μπορεί να επηρεάσει τις ρωσοκινεζικές σχέσεις, που έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
HD-1: O κινεζικός “Brahmos”, ακόμη πιο επίφοβος υπερηχητικός φονιάς πλοίων
Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να είχαμε τα ακόλουθα σημεία καλυμμένα με αυτό το οπλικό στο σύστημα
6 φωλιές στην Κρήτη
1 φωλιά Καστελόριζο
1 Πελοπόννησος
6 στην Κύπρο
2 εντός του αιγαίου
από 3 εκτοξευτές η κάθε φωλιά και κάθε εκτοξευτής 2 πυραύλους.
Έτσι με 16 φωλιές και 48 εκτοξευτές και 96 πυραύλους η μεσόγειος θα ήταν επικίνδυνη για το κάθε ναυτικό του κόσμου.
Όμως ας να πάμε στο ουσιαστικό ερώτημα, το Ελληνικό ναυτικό το θέλει αυτό το σύστημα?
Υπάρχει περίπτωση να υπάρχουνε διπλωματικά προβλήματα με άλλες χώρες εάν τα αγοράσουμε (ΗΠΑ)?
Πώς θα νιώσει η Τουρκία εάν εμείς πάρουμε αυτά τα όπλα θα αλλάξει το ισοζύγιο στο ναυτικό αγώνα?
Μια χαρά για την Κύπρο!
Μια παροιμία μόνο.
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη.
Το ποιός έχει μεγαλύτερα “δόντια”, καλύτερα να μην το μάθουμε ποτέ.
Πολλοί θα τα δουν, λίγοι θα είναι κοντά μας για να μάς τα διηγηθούν.
Καλή Χρονιά με υγεία!
BRAHMOS μην περιμενεται γιατι θα πεσουν κστι σφαλιαρες απο τους φιλους μας τα αμερικανακια που θα ζαλιστει το κεφαλι μας.Εδω εκαναν κακο χαμο για τα BMP-2 οταν ειχαμε σκεφτει να τα παρουμε.Τωρα σκεφτειτε τι θα γινοταν με BRAHMOS που κατα βαση ειναι ρωσικη τεχνολογια και ως ετσι θα εκληφθει…..Ωραια θα ηταν αλλα δεν…..
Έχεις scalp παίρνεις εντός ολίγου meteor εάν κλείσεις και brahmos βλέπω να έρχονται τα εγκεφαλικά απανωτά στους απέναντι. Άγιε Βασίλη μού κάντο να γίνει πραγματικότητα.
Ζήτησα από τον Μέγα Βασίλειο για δώρο μια συμπαραγωγή με ινδούς!
Μπανανία και Brahmos δεν συμβαδίζουν…