Οι ουκρανικές αρχές προχωρούν στην ανάπτυξη μιας εθνοφυλακής με 25 ταξιαρχίες στις τάξεις της με στόχο να κινητοποιήσει όσο δυνατόν περισσότερους πολίτες να εκπαιδευτούν στη χρήση όπλων, επ’αφορμή της έντασης με τη Ρωσία στα ανατολικά σύνορα της χώρας.
Δικηγόροι, δάσκαλοι, νοσηλεύτριες, απλοί πολίτες εκπαιδεύονται αυτόν τον καιρό σε συνθήκες δριμύτατου ψύχους σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας στη χρήση όπλων και σε τακτικές μάχης.
Είναι εθελοντές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ουκρανικής κυβέρνησης να στελεχώσουν την εθνοφυλακή της χώρας (Territorial Defense Force) προκειμένου να ενισχύσουν εν καιρώ πολέμου ως εφεδρείες τις κύριες στρατιωτικές μονάδες της χώρας.
Βασική αποστολή τους είναι να αναλάβουν τη φύλαξη σημαντικών υποδομών προκειμένου να απελευθερωθούν μάχιμες μονάδες οι οποίες θα κατευθυνθούν στο μέτωπο των επιχειρήσεων.
Στο ερώτημα “γιατί τώρα”, η απάντηση είναι κάτι παραπάνω από προφανής: η ένταση με τη Ρωσία και οι πληροφορίες για πιθανή εισβολή στην Ουκρανία, έχουν φέρει μνήμες από τον πόλεμο του 2014 (ο οποίος συνεχίζεται με σποραδικές αψιμαχίες), η οποία οδήγησε στην απώλεια ενός μεγάλου μέρους στα ανατολικά της χώρας, το οποίο πέρασε στα χέρια ρωσόφωνων αυτονομιστών.
Οι Ουκρανοί έζησαν έντονα αυτήν την περίοδο και είναι χιλιάδες αυτοί που δηλώνουν αποφασισμένοι να είναι πιο “έτοιμοι αυτήν τη φορά”. Μάλιστα, είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι αγοράζουν μόνοι τους τον εξοπλισμό και τα όπλα τους, τα οποία δηλώνουν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν σε πόλεις και χωριά κατά του “εχθρού”.
Οι βετεράνοι του Ντονμπάς και η οργάνωση αμυντικών πυρήνων σε κάθε πόλη
Ο κίνδυνος μιας μεγάλης κλίμακας αντιπαράθεσης με τη Ρωσία πλέον έχει οδηγήσει την κοινή γνώμη της Ουκρανίας να μην θέλει να αντιμετωπίσει την κατάσταση παθητικά αλλά να συμμετέχει με κάθε δυνατό τρόπο στην οργάνωση της άμυνας της χώρας.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας υπολογίζονται σε 255.000, ενώ 900.000 περίπου είναι όσοι μπορούν να επιστρατευθούν άμεσα ως εφεδρείες.
Από αυτούς, το ουκρανικό επιτελείο υπολογίζει ιδιαίτερα στους 430.000 βετεράνους του πολέμου του Ντονμπάς. Είναι εμπειροπόλεμοι άνδρες, οι οποίοι θεωρείται ότι μπορούν να ενισχύσουν άμεσα τις γραμμές των στρατιωτικών σχηματισμών της χώρας. Πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτές στα τάγματα της εθνοφυλακής ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παλιά στελέχη, τα οποία υπηρέτησαν στο σοβιετικό στρατό.
Σε δηλώσεις τους στα διεθνή πρακτορεία, νέοι αλλά και πιο ηλικιωμένοι πολίτες υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα τους να πολεμήσουν σε κάθε κάθε πόλη και χωριό αν χρειαστεί.
Και μπορεί σε κάποιους να προκαλούν θυμηδία οι “στρατιώτες του σαββατοκύριακου”.
Η δήλωση όμως μιας γυναίκας, η οποία ασχολείται με την ασφάλεια των δικτύων στην “πολιτική” της ζωή είναι χαρακτηριστική της αποφασιστικότητας των νέων εθελοντών της ουκρανικής εθνοφυλακής:
“Ήρθα εδώ για να μάθω να χρησιμοποιώ τα όπλα, για να μπορώ να υπερασπιστώ για παράδειγμα εμένα και την οικογένεια μου. Τον γείτονα μου. Και τα παιδιά του.”