Η Τουρκία και το Κατάρ συμφώνησαν σήμερα Πέμπτη να αναλάβουν τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ καθώς και άλλων τεσσάρων αεροδρομίων στο Αφγανιστάν.
Η συμφωνία επετεύχθη μετά από συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών, οι οποίες μετέβησαν χθες στην Καμπούλ για συνομιλίες και με την ηγεσία των Ταλιμπάν.
Το μνημόνιο το οποίο υπεγράφη προβλέπει τη συνεργασία τουρκικών και καταριανών εταιρειών για τη λειτουργία του αεροδρομίου σε “ισότιμη βάση” όπως αναφέρουν πληροφορίες.
Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν επίσης συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για τη διαχείριση του αεροδρομίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα, διευκρίνισε ότι μια τουρκική εταιρεία και μια εταιρεία του Κατάρ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη λειτουργία συνολικά πέντε αεροδρομίων στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι.
«Σε αυτό το πλαίσιο, θα παρουσιάσουμε κοινές προσφορές στην προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Οι συνάδελφοί μας θα ταξιδέψουν μαζί στην Καμπούλ για να συζητήσουν το θέμα με την προσωρινή κυβέρνηση εκεί», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα χθες.
«Εάν πληρούνται οι όροι μας, μπορούμε να λειτουργήσουμε τα αεροδρόμια σε συνεργασία με το Κατάρ. Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, δεν έχουμε καμία υποχρέωση», τόνισε.
Από την κινητοποίηση των αραβικών χωρών του Κόλπου, γίνεται φανερό ότι μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, δεν θέλουν να αφήσουν την περιοχή “ανοιχτή” σε έξωθεν επιρροή – εκτός από τη δική τους προφανώς…-.
Ήδη, έχουν πάρει την πρωτοβουλία ώστε να συστηθεί ένα ταμείο, το οποίο θα συγκεντρώσει οικονομικούς πόρους από ισλαμικές χώρες οι οποίοι θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της Καμπούλ.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι αραβικές ηγεσίες στην Ντόχα και το Άμπου Ντάμπι θέλουν να αποτρέψουν την κατάρρευση του Αφγανιστάν, εκτιμώντας ότι οι συνέπειες στο μεταναστευτικό αλλά και στην πιθανή ανάπτυξη ακραίων ισλαμιστικών ομάδων στη χώρα, θα είναι σε βάρος τους. Επιπλέον, εκτιμούν ότι άλλες δυνάμεις της περιοχής, όπως το Ιράν αλλά και η Κίνα, θα επιχειρήσουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην Καμπούλ, γεγονός το οποίο με κάθε μέσο θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν.
Και κάπου εκεί εντοπίζεται και η “χρησιμότητα” της Τουρκίας, ως μιας χώρας πρόθυμης να διαθέσει στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμό για μια επιχείρηση μακράς διαρκείας σε μία ιδιαίτερα “καυτή” ζώνη, όπως είναι το Αφγανιστάν σήμερα.
Ας μην ξεχνάμε, ότι παρά τη νίκη των Ταλιμπάν, οι βομβιστικές επιθέσεις κατά κυβερνητικών στόχων, τζαμιών αλλά και αμάχων, είναι συχνότατες από τo Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, το οποίο θεωρεί τους νέους κυβερνήτες της χώρας θανάσιμους εχθρούς του.
Το Ισλαμικό Κράτος αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία των Ταλιμπάν – ποιος ο ρόλος του στις εξελίξεις
Τι κερδίζει η Τουρκία αν συμφωνήσουν με τους Ταλιμπάν
Η Τουρκία εδώ και μήνες είχε φανερώσει το ενδιαφέρον της για το αεροδρόμιο της Καμπούλ, κάτι το οποίο είχε επανηλειμμένα δηλώσει και ο πρόεδρος Ερντογάν.
Οι στόχοι της Άγκυρας είναι συγκεκριμένοι και μάλλον ξεκάθαροι:
- Με την ανάληψη του ελέγχου του αεροδρομίου – και προφανώς της ασφάλειάς του – η Τουρκία θα έχει το δικαίωμα να διατηρήσει στρατεύματα (και) σε αυτό το σημείο του πλανήτη, μετά τη Λιβύη, τη βάση της στο Κατάρ, την παρουσία της στη Σύρια κτλ.
- Η Άγκυρα θα λειτουργεί ως χώρα, η οποία θα συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Άρα, θα μπορεί να προωθήσει με μεγαλύτερη άνεση τις εμπορικές σχέσεις με τη χώρα, να συμμετάσχει στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της, ακόμη και να εξετάσει μια πιθανή πιθανή πώληση αμυντικού εξοπλισμού στο μέλλον.
- Ως χώρα η οποία ανήκει στο ΝΑΤΟ, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει το ρόλο της στο Αφγανιστάν για να επαναπροσεγγίσει την Ουάσινγκτον, προσφέροντας τις υπηρεσίες της ως “διαμεσολαβητή” με τους Ταλιμπάν.
Σε κάθε περίπτωση, αν τελικά πραγματοποιηθεί αυτή η συμφωνία, η Τουρκία θα είναι κερδισμένη γεωπολιτικά, με την παρουσία της στο Αφγανιστάν να αναβαθμίζει τον διεθνή της ρόλο.