Με τον νέο Ειδικό Αντιπρόσωπο του γγ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
«Τη Δευτέρα θα εξεταστεί το έγγραφο επιλογών και τότε θα διαπιστωθεί η κοινή συναντίληψη όσον αφορά την ανάγκη, επιτέλους, να επικρατήσει σεβασμός του διεθνούς δικαίου τόσο στη θάλασσα όσο και στη ξηρά», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του στην Ισπανία και κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες για ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας, ενόψει ζητημάτων κυπριακού ενδιαφέροντος, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «δεν είναι μόνο για ζητήματα κυπριακού αλλά και ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
«Είχα την ευκαιρία κατ’ αρχήν να ενημερώσω τον Ισπανό πρωθυπουργό για τα όσα σήμερα τεκταίνονται στην Κύπρο, για τις απαράδεκτες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τόσο στην ξηρά με τα θέματα που αφορούν το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, τη στρατικοποίηση του βορείου κατεχόμενου τμήματος, αλλά και τις προκλήσεις στη θάλασσα. Την ίδια ώρα, οφείλω να πω ότι η κατανόηση του Ισπανού πρωθυπουργού ήταν απόλυτη. Ήταν μία δημιουργική και πολύ σημαντική συνάντηση τόσο με τον ίδιο όσο και αργότερα με τον βασιλιά της Ισπανίας. Είχαμε, την ίδια ώρα, την ευκαιρία να συζητήσουμε και σωρεία άλλων θεμάτων που αφορούν διάφορα θέματα που μας απασχολούν, όπως το μεταναστευτικό, που και πάλι συνδέεται με την Τουρκία, την ειρήνη και σταθερότητα, την αύξηση των τιμών των καυσίμων και πολλά άλλα θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Αυτό που έχει σημασία και αντανακλά την επιτυχία της επίσκεψης είναι το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο εκδόθηκε μετά τη συνάντηση», τόνισε ο Κύπριος pρόεδρος.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου όσον αφορά τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Τη Δευτέρα θα εξεταστεί το έγγραφο επιλογών και τότε θα διαπιστωθεί η κοινή συναντίληψη όσον αφορά την ανάγκη, επιτέλους, να επικρατήσει σεβασμός του διεθνούς δικαίου τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά».