Η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί με την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA) σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα δορυφόρων.
Επικροτούμε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ενέταξε πρόσφατα το έργο αυτό στην Ψηφιακή Βίβλο και προχώρησε ταχύτατα στη συνεργασία με την ESA όπως ήταν πάγιο αίτημα της ΕΒΙΔΙΤΕ, θέτοντας έτσι τις σωστές βάσεις για τη μεγιστοποίηση της εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής σε ένα εξαιρετικά καινοτόμο, πρωτοπόρο και αναπτυξιακό έργο.
Ειδικότερα, το ΥΨΗΔ μέσω της έκδοσης της ανοιχτής πρόσκλησης για προτάσεις ενδιαφέροντος (Πρόσκληση RFI), κινητοποίησε ηγέτιδες εταιρίες (Large Systems Integrators και Primes) της ευρωπαϊκής διαστημικής αγοράς οι οποίες κατέθεσαν προτάσεις με την εξαιρετικά αυξημένη συμμετοχή της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας. Συνολικά, με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν [1] κατατέθηκαν 11 προτάσεις από τις οποίες 5 ηγούνται από Ελληνικές εταιρίες! Στο σύνολο των προτάσεων συμμετέχουν 37 Ελληνικές εταιρίες, 9 Ελληνικά ερευνητικά Ινστιτούτα και 11 Ακαδημαϊκοί φορείς αλλά και 14 εταιρίες του εξωτερικού (ηγούνται σε 6 προτάσεις). Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε ειδική ψηφιακή βιομηχανική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες όπου από την Ελληνική πλευρά συμμετείχε ειδική επιτροπή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Θανάση Στάβερη-Πολυκαλά ο οποίος και έχει πρωτοστατήσει στην ταχύτατη υλοποίηση του έργου αυτού.
Τα εξαιρετικά αυτά αποτελέσματα αποδεικνύουν την ωριμότητα της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας την οποία οι ξένες εταιρίες-κολοσσοί εμπιστεύονται όχι μόνο για την υποστήριξη υπηρεσιών αλλά κυρίως για τη σχεδίαση, κατασκευή και υποστήριξη ολοκληρωμένων συστημάτων και υποσυστημάτων (Space Hardware & Software) που θα επιχειρήσουν από το διάστημα.
Η υλοποίηση του έργου αυτού με βάση τη σχεδίαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναμένεται να δημιουργήσει έναν αδιαμφισβήτητα ισχυρό πυρήνα ανάπτυξης καινοτομίας στη χώρα μας, να προσελκύσει νέους επιστήμονες και να δημιουργήσει υψηλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Επιπρόσθετα, η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος αναμένεται να θέσει τη χώρα μας (και κυρίως την εγχώρια διαστημική βιομηχανία) σε πλεονεκτική θέση ως προς την υλοποίηση του νέου προγράμματος Connectivity της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους πάνω από 6 δις ευρώ.
Η ΕΒΙΔΙΤΕ από την πλευρά της εκφράζει τη θερμή υποστήριξη και ενίσχυση της προσπάθειας αυτής για την επιτυχή ολοκλήρωση του εμβληματικού εθνικού έργου των δορυφόρων.
[1] https://www.esa.int/Applications/Telecommunications_Integrated_Applications/ESA_helps_Greece_to_boost_its_space_investments