Η Σερβία έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια να αγοράζει όλο και περισσότερα όπλα, και αυτό ανησυχεί τα άλλα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας , αναφέρει ο Economist, και παραθέτει ως παράδειγμα το περιστατικό, όπου σερβικά μαχητικά και τεθωρακισμένα οχήματα, βρέθηκαν κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο (Κόσοβο), τον περασμένο Σεπτέμβρη, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού, εξαιτίας της μικροδιαφοράς για τις πινακίδες των αυτοκινήτων.
Μεταξύ 2015 και 2021 οι αμυντικές δαπάνες της Σερβίας αυξήθηκαν κατά περίπου 70% στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η Ρωσία και η Λευκορωσία της έδωσαν δέκα αεροσκάφη MiG-29. Η Ρωσία της έδωσε 30 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, και της πούλησε ένα σύστημα αεράμυνας. Έχει αγοράσει κινεζικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρωσικά ελικόπτερα.
Αυτόν τον μήνα ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Σερβία διαπραγματευόταν την αγορά μεταγωγικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων από την Airbus. Τον περασμένο μήνα έγινε γνωστό πως η Σερβία μιλούσε με το Ισραήλ για αντιαρματικούς πυραύλους. Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν με καταστροφικά αποτελέσματα στην περσινή ήττα των αρμενικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν, ενδέχεται να είναι στη λίστα αγορών. Η αμυντική βιομηχανία της Σερβίας παράγει επίσης νέας τεχνολογίας οπλικά συστήματα.
Η Σερβία, ξεπερνά σε αμυντικές δαπάνες την Αλβανία, τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία συνδυαστικά. Επίσης, ξεπερνά τις δαπάνες της Κροατίας, η οποία αγοράζει γαλλικά Rafale για να αποκαταστήσει την σχεδόν ανύπαρκτη αεροπορική της ικανότητα.
Οι περισσότερες χώρες που συνορεύουν με τη Σερβία, είναι μέλη του ΝΑΤΟ, επομένως θα ήταν αυτοκτονικό για το Βελιγράδι να επιτεθεί, τη στιγμή μάλιστα που οι Ένοπλες Δυνάμεις της, συχνά συνεκπαιδεύονται με τις Αμερικανικές. Το ίδιο όμως δεν ισχύει για το Κοσσυφοπέδιο.