Επίσημη επίσκεψη κάνει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στην Τουρκία, και ήδη χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν, ο τελευταίος «ανακοίνωσε» πως «ελπίζει να αυξήσει την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών μέσω της προμήθειας ενός ακόμη αεροπλανοφόρου και πιθανά υποβρυχίου», ενώ γενικότερα τόνισε πως “υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε μαζί στον αμυντικό τομέα, όπως π.χ. στα μη επανδρωμένα”. Από την πλευρά του ο Σάντσεθ αφού περιέγραψε τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, δηλώνοντας πως η Ισπανία επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας της Ε.Ε., δεν έκανε σχετική αναφορά σε εξοπλιστικά.
Τι ακριβώς όμως εννοεί ο Ερντογάν; Η Τουρκία αυτή τη στιγμή διαθέτει το ελικοπτεροφόρο/αμφίβιας επίθεσης πλοίο Anadolu, το οποίο βρίσκεται στα τελικά στάδια εξοπλισμού του με εκτιμώμενη ολοκλήρωση το 2022. Το σκάφος, περίπου 25.000 τόνων, είναι ένα σχέδιο της ισπανικής Navantia και αποτελεί μια εκδοχή-προσαρμογή σε τουρκικές απαιτήσεις του αντίστοιχου ισπανικού Juan Carlos Ι. Και στα δύο ναυτικά, ισπανικό και τουρκικό, είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο.
Επιμένει η Navantia στην πώληση δεύτερου «Anadolu» στο Τουρκικό Ναυτικό
Η Τουρκία παρότι έχει συνεισφέρει σημαντικά στην κατασκευή του, με τα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα να είναι εγχώριας κατασκευής, δεν έχει μπορέσει προς το παρόν να βρει αξιόπιστη λύση για τη αεροπορική του πτέρυγα. Έτσι πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα το εξοπλίσει με τα παλαιότερα επιθετικά ελικόπτερα AH-1W Super Cobra, έχει ήδη πει πως θα εγκατασταθούν στο πλοίο δεκάδες μη επανδρωμένα Bayraktar στην ειδική ναυτική εκδοχή τους TB3 που ετοιμάζεται, προφανώς θα ενισχύσει το πλοίο με κάποια μεταφορικά/ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα.
Σε αυτό το σκηνικό όπου το πρώτο τέτοιο πλοίο δεν έχει καν τελειώσει εξοπλισμό, δοκιμές, δεν έχει παραδοθεί επίσημα, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί αεροπορικό μέσο, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός για προμήθεια F-35B κάθετης απογείωσης ακυρώθηκε, η εξαγγελία για δεύτερο και μάλιστα μεγαλύτερο (όπως ειπώθηκε από τον Ερντογάν!) είναι τελείως εξωφρενική.
Το ίδιο ισχύει και για την Ερντογανική πιθανολόγηση ότι μπορεί να «συνεργαστούν οι δύο χώρες σε υποβρύχιο». Προς το παρόν η Τουρκία έχει το πρόγραμμα για 6 γερμανικής σχεδίασης Type 214, με το πρώτο, το TCG Pirireis, να κάνει θαλάσσιες δοκιμές και άλλα δύο να είναι σε φάση κατασκευής. Και εδώ υπάρχει σημαντική επένδυση με τουρκικά συστήματα ηλεκτρονικών και όπλων. Άρα πάλι, η Τουρκία έχει σαφή προοπτική για το πρόγραμμα υποβρυχίων της, ενώ αυτό δεν δείχνει να αναστέλλεται.
Εδώ βέβαια υπάρχει εξέλιξη καθώς ιδιαίτερα κριτικά απέναντι στην Τουρκία έχουν σταθεί τα γερμανικά κόμματα των Πράσινων (κυρίως), το αριστερό Die Linke (και τα δύο με αναφορά για «πάγωμα» του προγράμματος των υποβρυχίων) και οι Φιλελεύθεροι. Τώρα, όπως φαίνεται μετά τις πρόσφατες γερμανικές εθνικές εκλογές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι είναι πιθανό να συνεργαστούν με τους Σοσιαλδημοκράτες για σχηματισμό κυβέρνησης. Οπότε μπορεί να δούμε -αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί- μια νέα κυβέρνηση με πρόθεση να πιέσει την Τουρκία ακόμη περισσότερο σε θέματα δημοκρατίας φθάνοντας ίσως (μεγάλο το «ίσως») και σε προσκόμματα στην εξέλιξη του προγράμματος των τουρκικών υποβρυχίων Type 214.
Η Γερμανική αντιπολίτευση ζητά να μην παραδοθούν τα υποβρύχια Type 214 στην Τουρκία
Είναι το τελευταίο τόσο κρίσιμο ώστε να προβληματίσει την Άγκυρα και να αναζητήσει νέο πιθανό εταίρο για παραγωγή υποβρυχίων; Θα υποθέσουμε πως ναι, αλλά πάλι εδώ εμφανίζονται τεράστια πρακτικά προβλήματα. Το ισπανικό ναυπηγείo Navantia παράγει αυτή την εποχή τα νέα υποβρύχια κλάσης S-80 για το Ισπανικό Ναυτικό, με το πρώτο να έχει παραδοθεί μόλις φέτος. Το πρόγραμμα είχε μεγάλες καθυστερήσεις, τα υπόλοιπα 3 σκάφη είναι σε διάφορες φάσεις κατασκευής με ορίζοντα παράδοσης σταδιακά έως το 2029-30 (αν όλα πάνε καλά), είναι τεράστια, 3.200 τόνων, πολύπλοκα στην κατασκευή και πανάκριβα, άνω του 1 δις ευρώ το ένα.
Καθελκύστηκε το “Isaac Peral”, το 1ο ισπανικό υποβρύχιο κλάσης S-80
Ουσιαστικά αν η Τουρκία στραφεί στην Ισπανία για νέα υποβρύχια S-80 θα πρέπει να αναθεωρήσει τελείως το χρηματοδοτικό της πρόγραμμα για αυτά (καθώς κοστίζουν πολύ περισσότερο από ότι είχαν οι Τούρκοι προϋπολογίσει), να περιμένει πολλά χρόνια για να «ανοίξει θέση» στα ισπανικά ναυπηγεία για καινούργια σκάφη και βέβαια να ποντάρει σε ένα υψηλής τεχνολογίας σκάφος (με εντυπωσιακές προδιάγραφες), που όμως θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις αξιοποίησης. Με απλά λόγια, αν η Τουρκία «πάει» προς Ισπανία για υποβρύχια, απλώς τινάζει το δικό της πρόγραμμα των Type 214 στον αέρα.
Άλλες εκδοχές; Να επιχειρεί η Τουρκία προσέγγιση της Ισπανίας για μεταφορά τεχνογνωσίας, ώστε να καταφέρει να ολοκληρώσει την κατασκευή των 214, σε περίπτωση που υπάρχει γερμανική «οπισθοχώρηση»; Και πάλι απίθανα δύσκολο καθώς σε ένα έτοιμο σχέδιο, όπως το 214, να επέμβει ένα ξένο ναυπηγείο για να το φέρει στα μέτρα του θέλει πολλά χρόνια μελέτης, πολλά κονδύλια και χωρίς να είναι εγγυημένο το αποτέλεσμα. Ενώ το ίδιο ασαφές είναι να προσπαθήσει η Τουρκία, με Ισπανική βέβαια βοήθεια, να παράξει το S-80 εγχώρια. Το τελευταίο όμως έχει -ξανά- μεγάλες απαιτήσεις σε νέες επενδύσεις (το σκάφος είναι σχεδόν διπλάσιο σε μέγεθος από τα υπό κατασκευή Type 214) και πολύ περίπλοκο. Και το ίδιο ισχύει βέβαια αν η Τουρκία στραφεί στην εκδοχή ανάπτυξης “εγχώριου” υποβρυχίου με τη βοήθεια της Navantia, κάτι που θα απαιτήσει δεκαετίες.
Πίσω στο Anadolu. Έχει ανάγκη η Τουρκία ένα δεύτερο τέτοιο; Θεωρητικά ναι, εφόσον διατηρεί τις φιλοδοξίες της για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά καθώς ήδη έχει ένα, οι προτεραιότητες της τώρα είναι -απόλυτα- στην παραγωγή περισσότερων φρεγατών κλάσης Istanbul, και βέβαια των αντιτορπιλικών TF-2000 μαζί με την εξέλιξη των σχετικών τουρκικών όπλων (αντιπλοϊκών πυραύλων ATMACA, αντιαεροπορικών Hisar-Siper σε ναυτική εκδοχή, ραντάρ KAFRAD κ.ο.κ.). Και εδώ δηλαδή μπαίνει θέμα χρηματοδότησης και λογικής, καθώς το να ενισχύεις το Ναυτικό σου με εξειδικευμένα «γιγαντοπλοία» (για τα τουρκικά μεγέθη) και να σου λείπουν οι κύριες επιθετικές μονάδες δεν στέκει, ούτε καν για την Ερντογανική έπαρση.
Πιθανή λογική διέξοδος; Να ζητήσει η Τουρκία τη μεγάλη ισπανική τεχνογνωσία, για να εξελίξει ακριβώς τα τρέχοντα προγράμματα της και ειδικά το TF-2000. Εκεί πραγματικά, η Navantia μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην σχεδίαση αυτού του μεγάλου πλοίου, και να δώσει λύσεις και γιατί όχι να παρέχει -σε συνεργασία και με άλλες ισπανικές εταιρίες- ιδέες και σχέδια και εξαρτήματα για τα τουρκικά οπλικά συστήματα που περιγράψαμε παραπάνω. Αυτή η συνεργασία, αν συμβεί, πράγματι θα είναι ανησυχητική.
Συμπέρασμα: Μπορούμε να αποκλείσουμε κατηγορηματικά την τουρκική παραγγελία, συνεργασία, συμμετοχή σε Ισπανικής σχεδίασης αεροπλανοφόρα-υποβρύχια; Όχι, καθώς η Τουρκία, στην ερντογανική της διαδρομή έχει δείξει την -αυτοκαταστροφική- ικανότητα να προχωρεί στην πιο παράδοξη και ασύμφορη λύση. Τα προφανή εδώ παραδείγματα των ρωσικών S-400 ή του φλερτ για κινεζικούς πυραύλους ίσως δεν έχουν γίνει ακόμη διδάγματα. Αλλά τουλάχιστον στο συγκεκριμένο πεδίο, αν η Τουρκία επιλέξει την Ισπανία για «ενίσχυση» του Ναυτικού της, τότε αυτό θα την οδηγήσει σε μια μεγάλη τεχνολογική και οικονομική περιπέτεια που θα κρατήσει χρόνια και θα αναστατώσει τα τρέχοντα προγράμματα ναυτικών εξοπλισμών. Κάτι δηλαδή που αν μη τι άλλο συμφέρει εμάς. Με εξαίρεση όμως, την τελευταία εκδοχή που περιγράψαμε, δηλαδή η αναφορά Ερντογάν για αεροπλανοφόρα να είναι “μπλόφα” και να αναζητείται στην ουσία η Ισπανική βοήθεια για την προώθηση των υπαρχόντων σχεδίων πλοίων…
Φανταστείτε ότι κάποιοι ήθελαν αγορά Ισπανικών υπερφρεγατων…
Τα ελικοπτεροφόρα είναι άχρηστα για την περιοχή του Αιγαίου καθώς θα είναι εύκολος στόχος αλλά χρήσιμα για την περιοχή της Κύπρου και της ανατολικής Μεσογείου.
όπως αναφέρει και το άρθρο η μεγάλη εικόνα είναι η εξασφάλιση τεχνογνωσίας για τις TF-2000.
Μπραβο κ Προεδρε
Απο το πολυ σανο βλεπω το ευρω στις 20 λιρες συντομα
Μακάρι όχι μόνο δύο παραπάνω Anadolu να πάρει με Hurjet και αρχαία cobra και συνοδεία με Gabya Ada Istanbul χωρίς VLS.
Θα γίνει γλέντι.
Το ταξίδι του Ισπανού ίσως να αφορούσε και τα πολλά δάνεια τις Τουρκίας από την Ισπανία , το ύφος του Ταγίπ στην φωτό δείχνει μεγάλη στεναχώρια , το ελπίζω να …. σημαίνει ότι τίποτα δεν τελεσφόρησε , ο δε Ισπανός πρωθυπουργός δεν ανέφερε τίποτα για εξοπλιστικά , παρά μόνον μια τυπική μονολογία περί ένταξης ?? τις Τουρκίας στην Ε.Ε. . Ολα τα υπόλοιπα περί εξοπλισμών είναι σκέψεις και μόνον σκέψεις .!!!
Μπράβο ταγίπ αγόρασε το. Μόνο που θα σου στοιχίσει 3 με 4 φορές όσο κόστισε το πρώτο. Ούτε επίτηδες να τα έκανε.
One guy in another thread says i dont have freedom of speech in Turjey so i write here
if cact most of my poats are here deleted. For example, under this article i wrote second one wont be a helicopter dock, much bigger like a carrier and this is exact qords of president. And its gone deleted. What a freedom 
Το ΔΝΤ χρηματοδοτεί εξοπλισμό; Ισπανοί θα χαρώ πολύ να φάτε καμιά 40άρα δις κανονιά για να βάλετε μυαλό. Έχει υποχωρήσει και το σύμφωνο σταθερότητας και θα ψάχνετε για δανεικά να καλύψετε την χασούρα από τους τούρκους. Δεν βιάζομαι αλλά σύντομα θα ακουστεί το μπάμ.
Οτι τεχνογνωσια και να παρουν οσο τα οπλα ειναι τουρκικα απλα γιοκ.Οαο για τους ESSM των ΜΕΚΟ γισ να βσλεις 64 (αν μπορουν να παιρνουν 64 γιατι VLS γιοκ απο Αμερικη) πρεπει να εχεις κιολας τοσους…….
Δεν υπάρχει κάτι περίεργο σε όλα αυτά
Η Γερμανία έχει επιβάλλει το πιο σκληρό εμπάργκο από όλες τις χώρες στη Τουρκία αν εξαιρέσουμε τη Γαλλία.
Η Τουρκία θέλει ένα blue water navy αντάξιο της φιλοδοξίας της να είναι μία από τις 5 υπερδυνάμεις
Το 214ΤR υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να το δούμε ως stepping stone.
Το επόμενο βήμα θα είναι ένα ωκεάνιο υ/β με ακόμη περισσότερα Τουρκικά συστήματα.
Γιατί όχι το S-80?
Το αυτό ισχύει και για τα αεροπλανοφόρα αλλά και για τα αντιτορπιλικά.
Η Ισπανία προφανώς μπορεί να βοηθήσει στη σχεδίασή τους
Μόνο αν δούμε τις κινήσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο των φιλοδοξιών της και όχι στα πλαίσια μιας Ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης αποκτούν νόημα οι κινήσεις της.
Έχει την δύναμη ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ να μπλοκάρει εμμέσως και αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας? Μήπως ο Μανουέλ Μακρόν?
Καλα πιστευετε αυτον που λεει οτι ειναι απογονος του Παρη? Ο Ισπανος εδωσε δανεια με 1/4 την λιρα και τωρα ειναι 1/9 και καταλαβε οτι εχει να λαβει.Τωρα για να λαβει θα πει οτι θα πουλησει και 4 αεροπλανοφορά αλλά στο τελος θα δουμε.
Πιθανώς να μην θέλουν τόσο αεροπλανοφόρο όσο δικαίωμα βέτο σε τυχόν κυρώσεις της ΕΕ μέσω Ισπανίας.
Σύμβολα ισχύος ψάχνει ο Ερντογαν να ταΐζει σανό τους οπαδούς του μου φαίνεται. Αυτά τα πλοία δεν πρόκειται να επιβιώσουν ούτε στο Αιγαίο ούτε στην ανατολική μεσόγειο σε περίπτωση επιχειρήσεων. Είναι οι τέλειοι στόχοι για ΠΑ και ΠΝ. τα Rafale και τα type 214 θα κάνουν πάρτι.
Μου κάνει εντυπωση που καποιοι θελουν να δικαιολογησουν την ισπανοτουρκική προσεγγιση με το γεγονος οτι η Τουρκια χρωστα πολλα σε ισπανικες τραπεζες, οταν ομως η Ελλαδα χρωστουσε,το 2009, το 85% του χρεους της σε γαλλογερμανικες τράπεζες, οσοι εφεραν αναλογο επιχειρημα για να ΜΗΝ μπουμε σε Μνημονια, “εκβιαζοντας” τους Ευρωπαιους με πιθανη πτωχευση μας, αντιμετωπισθηκαν ως γραφικοι.Πολυ φοβαμαι οτι και στις δυο περιπτωσεις, ειναι οι ιδιοι ανθρωποι!
Η Τουρκία έχει παρουσία και εκτός Μεσογείου (Κατάρ, Σομαλία). Ενα δεύτερο πλοίο τέτοιου μεγέθος δικαιολογείτα, ειδικά αν σκοπεύουν να την επεκτείνουν.
Για τα υποβρύχια, το πιο πιθανό νομίζω είναι κάτι σχετικό με το MILDEN (το αντίστοιχο του MILGEM για υποβρύχια) που ανακοινώθηκε το 2019, και αυτήν την στιγμή η πρώτη παράδοση υπολογίζεται για το 2040. Τι θα ήθελαν από τους Ισπανούς δεν το ξέρουμε αυτήν την στιγμή (μεταφορά κάποιας τεχνολογίας, σχέδια, consultancy).
Νομίζω η ουσία είναι η τελευταία φράση του άρθρου. Πάντως θα το λέω συνεχώς: πρέπει να επενδύσουμε σε μεγαλύτερο αρθμό φρεγατών ΦΔΙ και ιδίως Gowind και παράλληλα πρέπει να δούμε το θέμα της αντικατάστασης των παλαιών Υ/Β του ΠΝ. Επίσης, ενόψει της ισχύος πυρός των ΤΦ2000, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόσκτησης 2 αντιτορπιλικών.
Μιλάνε και για F-110
θελει να ματσαρει την αμυντικη συνεργασια Ελλαδας-Γαλλιας ο Ταγιπ , διαβλεπει οτι η Μερκελ που του εκανε τα χατιρια δεν υπαρχει, τα νεα δεδομενα λενε οτι η Γερμανικη βοηθεια δεν θα υπαρχει αρα δυσκολο να φτιαξουν περα των 4-5 υποβρυχιων 214 και να συνεχιστει το προτζεκτ με το εθνικο υποβρυχιο , εφυγε και ο Τραμπ χανει στην Λιβυη, στην Συρια δεν του βγαινουν οπως τα θελει η Αιγυπτος ειναι μακρια στην Κυπρο δεν καταφερε να αποτρεψει τις γεωτρησεις μενει μονο η Ελλαδα( για αυτο και αυξανει την πιεση με λαθρο , παρακινει Σκοπια να θεσουν ‘μακεδονικη μειονοτητα’ παρακινει τους Αλβανους με τσαμουρια και να θεσουν θεμα γενοκτονιας τσαμηδων. Επισης θελει βοηθεια να φτιαξει τα tf2000 και τις φρεγατες ινσταμπουλ ( αυτα για την φοβερη αμυντικη βιομηχανια clopy paste)
Η Ισπανια εχει επενδυσεις ανω των 70δις σε Τουρκια, θελει να πουλησει για να κρατηθουν θεσεις εργασιας γενικα κοιταει το δικο της συμφερον.
Καθαρα επιχειρησιακα 1 αεροπλανοφορο ισον κανενα, Αρα η αποφαση για 2ο ηταν αναμενομενη, Απο την αλλη ειπαμε για τα υποβρυχια και για τα αλλα προτζεκτ τα μεγαλα του ΤΝ δεν προχωρανε χωρις εξωτερικη βοηθεια. Επισης στο θεμα του αεροπλανου μπορει να λενε για βοηθεια απο ρωσια αλλα μαλλον απο ισπανια θα βρουν βοηθεια. Τελος πιστευω οτι οι Τουρκοι ξερουν οτι τα αεροπλανοφορα αυτα χωρις αεροπλανα ειναι ανευ ουσιας. Αρα καλοβλεπουν τα ισπανικα χαριερ μιας και απο Ιταλια ο Ντραγκι δυσκολα θα αφησει να γινει κατι τετοιο.
Οποτε η Ισπανια σωζει τις επενδυσεις της και τις θεσεις εργασιας γραφοντας την Ευρωπη στα παλια της υποδηματα (δεν ειναι η πρωτη φορα ουτε η πρωτη χωρα που το μανει αυτο)
Η Τουρκια βρισκει πολιτικη στηριξη εντος ΕΕ αφου δεν θα την εχει πλεον απο Γερμανια, βρισκει εταιρο να προχωρησει τα προτζεκτ της ( tf2000 , instabul νεα υποβρυχια) θα φτιαξει και το δευτερο μινι αεροπλανοφορο θα παρει και μερικα αεροπλανα για να λειτουργουν απο τα πλοια αυτα εως οτου μπορεσει να παραγγειλει φ35 καποια στιγμη στο μελλον .
Το κοστος που θα πληρωσει η Τουρκια ειναι τεραστιο παντως. Απο την αλλη κανει τα παντα για το μελλον της και αυτο της το δινω( εκμεταλλευτηκε στο 100% την ενεργεια απο τα φραγματα, κατασκευαζει 3 πυρηνικα εργοστασια, θελει να εκμεταλλευτει ολα τα κοιτασματα που εχει στην επικρατεια της, προσπαθησε και παραλιγο να το πετυχει να γινει ενεργειακος κομβος, προσπαθησε και παραλιγο να το πετυχει να εχει παντου κυβρνησεις ελεγχομενες απο τους αδελφους μουσουλμανους ωστε να εχει εμμεσα ολα τα κοιτασματα στην αν.Μεσογειο( της εχει μεινει μονο η λιβυη με μικρη επιρροη πλεον και τα κατεχομενα), εχει βαλει ποδι σε αλβανια(ξεκαθαρα κανουν εμποριο ναρκωτικων εκει) σκοπια(επιρροη σε πολιτικους μεσω χρηματισμου) δυτικη Θρακη(μεσω χρηματισμου επι της ουσια ελεγχει δημο, εχει ελεγχομενους Ελληνες πολιτες και δημοσιογραφους στην Αθηνα μεσω της πρεσβειας(πριν λιγα χρονια συμβουλος του πρωθυπουργου συζουμε το νουμερο2 της πρεσβειας).
Εγώ δεν βρίσκω καθόλου παράξενη ή δυσερμήνευτη την προσέγγιση Ερντογάν στην Ισπανία. Διότι:
(1) Το Anadolu μπορεί να μην είναι αυτό που θα ήταν με F-35, παραμένει όμως ένα υπολογίσιμο asset για μια ομάδα μάχης αφού θα έχει στον αέρα ανά πάσα στιγμή αρκετά drones για έγκαιρη προειδοποίηση ή ακόμα και κρούση, Cobra για υποστήριξη αμφίβιων επιχειρήσεων κλπ.
(2) Η Τουρκία θα μπορούσε να θέλει δύο, ένα για τη Μαύρη Θάλασσα και ένα για την Ανατολική Μεσόγειο, σε αντίστοιχες ομάδες μάχης.
(3) Η Τουρκία, όπως αναφέρεται σε άλλο πρόσφατο άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ, έγδυσε τους Ιταλούς από τεχνογνωσία και τώρα πάει να το κάνει και στους Ισπανούς. Η πρόθεσή της να ναυπηγήσει υποβρύχια και αντιτορπιλικά είναι γνωστή. Γιατί όχι στην πλάτη της Navantia?
(4) Η Τουρκία έχει ξεμείνει από φίλους στη δύση. Μια ψήφος στις Βρυξέλλες δεν θα ήταν καθόλου άσχημα, ειδικά αν έχει και δικαίωμα veto. Γιατί όχι España?
και
(5) Τα λόγια είναι τζάμπα. Δεν στοιχίζει τίποτα στον Ερντογάν σε αυτή τη φάση να κάνει δηλώσεις, να δίνει υποσχέσεις και να ανοίγει ορέξεις.