Η κυβέρνηση της Κολομβίας, διά χειλέων του υπουργού Άμυνας Διέγο Μολάνο, προειδοποίησε χθες Κυριακή πως παρακολουθεί τις δραστηριότητες του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν, στην επικράτεια της χώρας της Λατινικής Αμερικής, κατηγορώντας τη πως ήδη ενέχεται σε «παρανομίες».
«Πριν από δύο μήνες, χρειάστηκε να διαχειριστούμε μια κατάσταση στην οποία έπρεπε να διεξαγάγουμε επιχείρηση για τη σύλληψη και την απέλαση δυο κακοποιών που ενεργούσαν κατ’ εντολή της Χεζμπολάχ και είχαν την πρόθεση να διαπράξουν μια εγκληματική ενέργεια», δήλωσε ο κ. Μολάνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα El Tiempo.
Ο υπουργός δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για την επιχείρηση στην οποία αναφέρθηκε. Όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Κολομβίας, το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα αποπειράθηκε να θέσει υπό παρακολούθηση αμερικανούς και ισραηλινούς διπλωμάτες και επιχειρηματίες στην Κολομβία. Στην Κολομβία ζει μεγάλη κοινότητα λιβανέζων.
Υπάρχει «κίνδυνος με τη Χεζμπολάχ στη Βενεζουέλα», καθώς οι «σχέσεις» που προσάπτει η Μπογοτά στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας «με τη διακίνηση ναρκωτικών και με τρομοκρατικές οργανώσεις» υποστηρίζει πως θα μπορούσαν να εγείρουν απειλή «για την εθνική ασφάλεια» της Κολομβίας, πρόσθεσε ο κ. Μολάνο.
Την 8η Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας, που συνόδευε τον συντηρητικό πρόεδρο Ιβάν Ντούκε, είπε ότι οι δύο χώρες έχουν «κοινούς εχθρούς, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, που δρουν εναντίον του Ισραήλ και υποστηρίζουν επίσης το καθεστώς της Βενεζουέλας».
Η κυβέρνηση Ντούκε κατηγορεί τη Βενεζουέλα ότι φιλοξενεί και υποστηρίζει αντάρτες που πολεμούν εναντίον του κολομβιανού κράτους. Οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη με κυβερνήσεις ιδεολογικά αντίπαλες είναι εξαιρετικά τεταμένες και τα σύνορά τους είναι πρακτικά κλειστά από το 2015, μολονότι επισήμως άνοιξαν πρόσφατα. Ο κ. Μολάνο ανασκεύασε χθες Κυριακή τη δήλωσή του, διαβεβαιώνοντας πως την έκανε «βιαστικά».
Το σχόλιό του από το Ισραήλ πυροδότησε την έντονη αντίδραση της ιρανικής κυβέρνησης, με την οποία η Κολομβία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις από το 1975. «Το Ιράν και η Κολομβία είναι δυο φίλες χώρες που έχουν ιστορική σχέση. Η καταστροφή αυτής της σχέσης δεν θα ωφελούσε τον λαό» ούτε της μιας ούτε της άλλης, σχολίασε ο Μοχάμαντ Αλί Ζιαεΐ, ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην Μπογοτά.
Ο πρόεδρος Ντούκε δοκίμασε να κατεβάσει τους τόνους στα μέσα της εβδομάδας: «Η Κολομβία δεν χρησιμοποιεί τη λέξη εχθρός όταν αναφέρεται σε οποιαδήποτε χώρα (…) αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε διαφορές απόψεων για συγκεκριμένα ζητήματα με το Ιράν», δήλωσε ο κ. Ντούκε.
«Θα υψώνουμε πάντα τη φωνή μας στα διεθνή φόρα εναντίον της διάδοσης των πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στις περιφέρειές τους αντίστοιχα, η Κολομβία και το Ισραήλ προσπαθούν να απομονώσουν την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, την οποία κατηγορούν για δεσμούς με τη Χεζμπολάχ.