Ο Τόμας Γουέστ, ο νέος απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν αναμένεται να συναντηθεί αύριο Πέμπτη στο Πακιστάν με τον υπουργό Εξωτερικών των Ταλιμπάν, τον Άμιρ Χαν Μουτάκι, όπως και με διπλωμάτες από την Κίνα και τη Ρωσία.
Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Γουέστ στην περιοχή μετά τον διορισμό του τον Οκτώβριο στη θέση του Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Ο Γουέστ αναμένεται να μεταβεί επίσης στη Ρωσία και την Ινδία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.
“Μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να διευκρινίζουμε αυτά που αναμένουμε από τους Ταλιμπάν, όπως και από οποιαδήποτε κυβέρνηση στο Αφγανιστάν”, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.
Σύμφωνα με τον Πακιστανό αξιωματούχο, η συνάντηση στο Ισλαμαμπάντ έχει αρχικά στόχο “να βρεθούν μέσα ώστε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν” και να προωθηθεί η διεύρυνση της αφγανικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και άλλων πέραν των Ταλιμπάν.
Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης, με τον μισό πληθυσμό του να αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα και να είναι αναγκασμένος να επιλέξει μεταξύ του λιμού και της εξορίας, την ώρα μάλιστα που πλησιάζει ο χειμώνας.
Ο Γουέστ, που βρισκόταν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει για το Αφγανιστάν με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι οι Ταλιμπάν τάχθηκαν “απολύτως ξεκάθαρα” υπέρ της επιστροφής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα τους, της εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το εξωτερικό και της άρσης των διεθνών κυρώσεων εναντίον τους.
Παράλληλα ο αμερικανός απεσταλμένος δήλωσε ότι ανησυχεί για τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις του αφγανικού παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί “οι Ταλιμπάν να πετύχουν” έναντι αυτών των βίαιων αντιπάλων τους.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι κατά την επίσκεψή του στην Ινδία δεν προβλέπεται να συμμετάσχει σε μια περιφερειακή σύνοδο για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν, στην οποία θα λάβουν μέρος σήμερα η Ρωσία, το Ιράν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Το Πακιστάν, ιστορικός αντίπαλος της Ινδίας, έχει αρνηθεί να συμμετάσχει σε αυτή τη σύνοδο, όπως και η Κίνα, σύμμαχος του Ισλαμαμπάντ.