Στην Αθήνα έλαβε χώρα το τριήμερο διεθνές συνέδριο «Quality of Life Conference», το οποίο διοργανώνει το περιοδικό Monocle.
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, ήταν και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφο του Monocle, για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών και πως αυτή εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.
Αφού εξήρε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και το στρατηγικό της ρόλο στα δυτικά Βαλκάνια, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισήμανε πως οι αυξανόμενη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, απολαμβάνει της υποστήριξης των ΗΠΑ.
Ανέφερε επίσης πως αυξάνεται το αποτύπωμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Σημείωσε επίσης τα λόγια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Ινδία.
“Αυτή είναι μια περίοδος αναγέννησης όσον αφορά την ελληνική στρατηγική σκέψη. Για εμένα, αυτή η αναγέννηση συνέπεσε με μια περίοδο κατά την οποία τα στρατηγικά μας συμφέροντα – τα συμφέροντα των ΗΠΑ και τα ελληνικά συμφέροντα – ευθυγραμμίζονται περισσότερο από ποτέ.”
Απαντώντας στο ερώτημα, ποιο είναι το στρατιωτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην Ελλάδα, απάντησε:
“Το κυριότερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι να δούμε την Ελλάδα να παίζει τον ρόλο του σταθερού εταίρου του ΝΑΤΟ, του πυλώνα της δημοκρατίας, της πηγής λύσεων στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης. Αλλά θα ήθελα επίσης να τονίσω, έχω δει όλες αυτές τις εικόνες από τον κόλπο της Σούδας και τις δραστηριότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Είμαι πολύ περήφανος για τη μεγάλη πρόοδο που έχουμε κάνει στη στρατιωτική μας σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας.”
Και συμπλήρωσε:
“Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε -και αυτό ήταν μια σαφέστατη προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν- είναι να οικοδομήσουμε τη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας ως θετικό παράδειγμα, τόσο της δέσμευσής μας για διατλαντικούς δεσμούς όσο και ως σταθεροποιητικό παράγοντα σε μια περιοχή όπου βλέπουμε τους αντιπάλους μας ενεργούς. Έχετε τη Ρωσία στη Λιβύη, στη Συρία. Ο κόλπος της Σούδας είναι σημαντικός για όλα αυτά. Οι Κινέζοι βρίσκονται λίγο πιο κάτω από εδώ, στον Πειραιά.”