Συνολικά 5,48 τρισεκατομμύρια γιέν, ή 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ζήτησε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας για τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας του 2022. Εδώ να κάνουμε μια μικρή παρένθεση τονίζοντας πως σε πολλές χώρες του κόσμου ο επιδιωκόμενος κρατικός προϋπολογισμός -άρα και οι αμυντικές δαπάνες- ανακοινώνονται σημαντικά νωρίτερα από ότι στην Ελλάδα, περίπου από τα μέσα του προηγούμενου έτους, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για συζήτηση και αλλαγές. Αντίθετα στη χώρα μας, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους εμφανίζεται στη Βουλή κάπου το Νοέμβριο και ψηφίζεται πριν τα Χριστούγεννα, με ελάχιστο (έως μηδενικό) περιθώριο για ανάλυση, έλεγχο, αντιπροτάσεις κλπ.
Πίσω στην Ιαπωνία, αν και με αύξηση 2,6% από τον περσινό, ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2022 μένει κοντά (ίσως λίγο πάνω) από το 1% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της χώρας, ένα άτυπο όριο που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Σε απόλυτους αριθμούς όμως υπάρχει μια σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια, καθώς διαπιστώνεται η ανάγκη για εξοπλισμούς, ώστε να αντισταθμιστεί η μιλιταριστική πίεση της Κίνας.
Ανάμεσα στις προβλέψεις για το 2022 είναι η αγορά 12 μαχητικών F-35, η κατασκευή 5 φρεγατών και ενός υποβρυχίου, η δημιουργία νέων βάσεων, όπως και η αύξηση των κονδυλίων για ψηφιακή ασφάλεια όπως και για δορυφορική εποπτεία. Ακόμη, σημαντικό πόσο, θα διοχετευθεί στην σχεδίαση ενός εγχώριου μαχητικού με στόχο αυτό να ολοκληρωθεί έως στην δεκαετία του ’30. Πάντως ο αντίστοιχος κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό, δείχνοντας πως η πίεση που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία και θα παραμείνει και θα ενταθεί, αυξάνοντας και την εξάρτηση της από την αμερικανική υποστήριξη.