Η γαλλική εταιρία Thales (ουσιαστικά όμιλος εταιριών) παρέχει μια σειρά από κρίσιμα υποσυστήματα για το μαχητικό Rafale, όπως το ραντάρ τύπου AESA RBE2 (RBE2 AA), το σύστημα αυτοπροστασίας, τη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA, το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα FSO, το ατρακτίδιο στόχευσης TALIOS και το σύστημα αναγνώρισης AREOS. Παράλληλα, ο Thales προμηθεύει εξοπλισμό επικοινωνίας, πλοήγησης, αναγνώρισης και πιλοτηρίου, χωρίς να ξεχνάμε ηλεκτρικές γεννήτριες και αισθητήρες πυραύλων.
Το RBE2 έχει αναπτυχθεί σε δύο κύριες εκδόσεις, την PESA και την AESA. Η τελευταία ξεκίνησε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1990 και το πρώτο ραντάρ AESA (RBE2 AA) παραδόθηκε στη γαλλική DGA το 2012. Τo RBE2 AA αποτελεί το πρώτο ραντάρ AESA προοριζόμενο για μαχητικό που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη και κατέστη επιχειρησιακό.
To RBE2 είναι ένα πανίσχυρο ραντάρ, με δυνατότητες μοναδικές για ραντάρ AESA. Θεωρούμε πως οι αποστάσεις που μπορεί να αποκαλύψει αεροσκάφη μεγέθους F-16 είναι τουλάχιστον διπλάσιες από αυτή που θα μπορούσε ένα F-16 να εντοπίσει ένα άλλο F-16 με ραντάρ AN/APG-68v9.
Τα μαχητικά της ΠΑ θα είναι Rafale F3-R, αξιοποιώντας πλήρως το σύνολο των βελτιώσεων που φέρνει η εξέλιξη του τύπου. Το Rafale F3-R είναι η πιο προηγμένη έκδοση του γαλλικού μαχητικού σε ενεργή χρήση, διαθέτει ραντάρ AESA RBE2 AA και είναι ικανή να αξιοποιήσει τον πύραυλο αέρος-αέρος METEOR, καθώς επίσης το νέο ατρακτίδιο στόχευσης TALIOS.
Το AESA RBE2 συνδυάζει μια ολοκαίνουργια φιλοσοφία με την τεχνογνωσία της Thales από προηγούμενα ραντάρ μαχητικών. Σε σύγκριση με μηχανικές κεραίες, το RBE2 παρέχει πρωτοφανή επίπεδα επίγνωσης της κατάστασης, με έγκαιρη ανίχνευση και παρακολούθηση πολλαπλών στόχων καθώς και τη δυνατότητα χρήσης πολλών λειτουργιών του ραντάρ ταυτόχρονα. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με εξαιρετικά μεγάλη υπολογιστική ικανότητα και σε περιβάλλον ισχυρών παρεμβολών.
Το ακριβές βεληνεκές του AESA RBE2 δεν είναι γνωστό, ωστόσο είναι πλήρως συμβατό όσον αφορά το εύρος ανίχνευσης με το βλήμα αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας METEOR (BVRAAM), ενώ ανεπίσημες πληροφορίες που διακινούνται μέσω δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο, αναφέρουν εμβέλεια 130 χιλιομέτρων, χωρίς όμως να διευκρινίζουν το μέγεθος του στόχου. Ωστόσο, επειδή η πρώτη έκδοση του RBE2 ήταν PESA, με φερόμενη εμβέλεια περίπου 135 χιλιόμετρα, η πραγματική εμβέλεια του νέου AESA, θα πρέπει να προσεγγίζει τα 200 χιλιόμετρα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως η εμβέλεια ανίχνευσης στόχου με RCS ενός τετραγωνικού μέτρου, εκτιμάται ότι υπερβαίνει την εντυπωσιακή απόσταση των 130 χιλιομέτρων.
Το συγκεκριμένο ραντάρ φέρεται επίσης να έχει πολύ καλές δυνατότητες ανίχνευσης στόχων με χαμηλό RCS. Η Thales έχει ισχυριστεί στο παρελθόν πως το RBE2, δύναται να εντοπίσει στόχους stealth με τη χρήση αριθμού αεροσκαφών Rafale και συνεργασία μεταξύ των ραντάρ τους.
[#BestOf] The #Rafale is Europe's first-ever jet fighter ✈ to fly with the combat proven AESA RBE2 on board, providing Forces with unprecedented ⚡ levels of situational awareness. https://t.co/TKvQdWssOR pic.twitter.com/jxgwac1n0H
— Thales Defence (@ThalesDefence) August 9, 2021
Διαβάστε επίσης
Όσα θέλετε να μάθετε για τον εκσυγχρονισμό (ή μη) των Mirage 2000EGM/BGM