* Του Ηλία Σπιρτούνια
Στις 13 με 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Expo των Αθηνών η 1η διεθνής έκθεση αμυντικού εξοπλισμού και συστημάτων DEFEA. Η διεξαγωγή της συγκεκριμένης εκδήλωσης, σηματοδοτεί την επιστροφή στην Ελλάδα μιας έκθεσης μεγάλου βεληνεκούς, ειδικά σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου απαιτούν εγρήγορση, αποτρεπτική ισχύ και φυσικά στρατηγικές συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, δίνει ένα τέλος σε μια άγονη περίοδο 11 ετών, από την τελευταία ανάλογη έκθεση, την DEFENSYS που είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 2010 και συνδέει το σήμερα με το παρελθόν, καθώς στην Αθήνα, πραγματοποιούταν κάθε δύο χρόνια η μεγαλύτερη σχεδόν αμυντική έκθεση στο κόσμο, η περίφημη DEFENDORY με πολύ μεγάλες και διεθνείς συμμετοχές.
Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα να προβληθούν και να αναδειχθούν οι δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε και αναπτύξουμε, μέσα από ευρύτερες συνεργασίες που θα συμβάλουν στη μεταφορά τεχνογνωσίας, στη προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και φυσικά στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Μετά από συνεχείς αναβολές, λόγω της πανδημικής κρίσης -ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για το 2020 – η έκθεση τελικά πραγματοποιήθηκε και σημείωσε αξιοσημείωτη επιτυχία όχι μόνο για τον αριθμό των εταιριών που συμμετείχαν και των επισκεπτών της αλλά ιδιαίτερα λόγω της παρουσίας σημαντικού αριθμού επίσημων ξένων αποστολών και υπουργών άμυνας από διάφορα κράτη. Εδώ αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για τη διοργάνωση της έκθεσης μιας και κατάφεραν μέσα σε αυτή τη παγκόσμια αβεβαιότητα που υπάρχει ειδικά στον εκθεσιακό τομέα να πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα το οποίο έθεσε τα θεμέλια για ένα σημαντικό θεσμικό γεγονός που θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και προσδοκούμε να καθιερωθεί σαν μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις σε αυτό τον τομέα.
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο συμμετείχε όπως σε κάθε από τις προηγούμενες προαναφερθείσες εκθέσεις διοργανώνοντας με μεγάλη επιτυχία σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία και το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC), το Αμερικανικό Περίπτερο με τη συμμετοχή 32 εταιριών από τις ΗΠΑ μεταξύ των οποίων κολοσσοί της Αμερικανικής βιομηχανίας όπως Lockheed Martin, Boeing, Oshkosh, General Atomics, BAE, κ.α. καθώς και πολιτειακές συμμετοχές όπως από Missouri και DC. Εκτός από τα περίπτερα των εκθετών στο χώρο μας φιλοξενήθηκαν και παρουσιάστηκαν στο κοινό της έκθεσης και διάφορα εξοπλιστικά συστήματα όπως ελικόπτερα Blackhawk και Apache καθώς και μεγάλα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κ.α. Στο Αμερικανικό περίπτερο παρευρέθηκε ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός επισκεπτών και επίσημων αξιωματούχων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και πληροφορηθούν από εκπροσώπους των εταιριών για όλες τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας. Στα εγκαίνια του περιπτέρου συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος, ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Pyatt, η κα Grant Διευθύντρια της υπηρεσίας αμυντικής συνεργασίας των ΗΠΑ καθώς και η κα Wilson αναπληρώτρια υφυπουργός του Αμερικανικού Στρατού σε θέματα αμυντικής συνεργασίας, και πλήθος επισκεπτών. Παράλληλα με την εκθεσιακή οργάνωση, το Επιμελητήριο διοργάνωσε και μία ενημερωτική συνάντηση με τους εκθέτες του περιπτέρου στο πλαίσιο της οποίας το Επιμελητήριο μας μαζί με στελέχη της Πρεσβείας των ΗΠΑ και του ODC ενημερώσαμε και συζητήσαμε για τις επενδυτικές προοπτικές στη χώρα μας καθώς και τις εξαιρετικές προοπτικές συνεργασίας ελληνικών επιχειρήσεων και αμερικανικών στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας.
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο μέσα από διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες επιτελεί τον σκοπό του που είναι η προώθηση της συνεργασίας ελληνικών επιχειρήσεων και αμερικανικών για όλους τους λόγους που ανέφερα προηγουμένως. Παράλληλα με τη διοργάνωση του Αμερικανικού περιπτέρου στην Ελλάδα, το Επιμελητήριο μας διοργανώνει για 7 συναπτά έτη το εθνικό Ελληνικό περίπτερο στην μεγαλύτερη έκθεση αμυντικού εξοπλισμού στις ΗΠΑ την AUSA που πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι τέτοιες εκθέσεις δεν φιλοξενούν μόνο εταιρίες εξοπλιστικών συστημάτων αλλά και εταιρίες από άλλους κλάδους που παρέχουν είτε συστήματα προστασίας και κυβερνοασφάλειας ή άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες είτε αυτό αφορά διατροφή ή υγεία ή συστήματα κατάκλισης και φιλοξενίας. Μία σύσταση που θέλω να κάνω σε ελληνικές εταιρίες είναι ότι πρέπει να συμμετάσχουν σε τέτοιες εκθεσιακές δραστηριότητες και φυσικά να συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες που προκηρύσσονται κάθε χρόνο με πολύ μεγάλους προϋπολογισμούς σχεδόν της ίδιας κλίμακας με αυτών των εξοπλιστικών.
Κλείνοντας θέλω να προσθέσω ότι ως Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο θεωρούμε ότι η αξιοποίηση των πολύ καλών διμερών μας σχέσεων σε όλα τα επίπεδα μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην επαναθέρμανση της αμυντικής μας βιομηχανίας, μιας απαραίτητης βιομηχανίας και με σημαντική ιστορία και συμβολή στη πορεία της χώρας μας.
* Ο Ηλίας Σπιρτούνιας είναι Γενικός Διευθυντής Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου