Η ισραηλινή αμυντική εταιρία Rafael, αναμένεται να δώσει “βροντερό” παρόν στην φετινή έκθεση DEFEA 2021 (περίπτερο 3F25), όπου θα παρουσιάσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα προϊόντα που διαθέτει.
Η Rafael Advanced Defense Systems Ltd. αναπτύσσει και κατασκευάζει -μεταξύ άλλων- μια ποικιλία πυραυλικών συστημάτων, από βλήματα αέρος-αέρος, επιφανείας-αέρος και αντιαρματικά. Τα πιο γνωστά είναι τα βλήματα Python και Derby, τα συστήματα Iron Dome και David’s Sling, ο αντιαρματικός Spike και τα βλήματα αέρος-εδάφους Popeye και Spice. Κατασκευάζει επίσης το κορυφαίο και δοκιμασμένο σε μάχες σύστημα ενεργής αυτοπροστασίας αρμάτων Trophy, που εκτός από το Ισραήλ, έχει αποκτηθεί και από ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία, ένα αμυντικό όπλο που θα έπρεπε να ενδιαφέρει και την Ελλάδα.
Βεβαίως, η Rafael δεν περιορίζεται μόνο στα ανωτέρω προϊόντα. Κατασκευάζει από ατρακτίδια σκόπευσης, μέχρι μη επανδρωμένο και οπλισμένο θαλάσσιο σκάφος, μέχρι και όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας.
Λογικά θα παρουσιαστεί και το τελευταίο επίτευγμα της εταιρίας, που δεν είναι άλλο από τον αντιπλοϊκό πύραυλο Sea Breaker, που χρησιμοποιεί τις τεχνολογικές καινοτομίες της Rafael, όπως η ηλεκτρο-οπτική και υπολογιστική όραση, με τεχνητή νοημοσύνη που κάνει χρήση προηγμένων αλγόριθμων λήψης αποφάσεων για πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα σε περιβάλλοντα GNSS denied (χωρίς χρήση GPS ή GLONASS) για αποστολές ναυτικής υπεροχής.
Υπενθυμίζουμε πως το μεσημέρι της 13ης Ιουλίου, θα τελεσθούν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης DEFEA. Οδηγίες για τη συμμετοχή σας μπορείτε να βρείτε εδώ.
Το περίπτερο της Rafael στη DEFEA 2021, σίγουρα θα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα της έκθεσης.
Δλδ η επιλογή του κινητήρα της PW αντί αυτού της GE δεν ήταν μόνο “αρπαχτή” του Άκη?
Στις ανακοινώσεις της DSCA για την πώληση υλικού περιλαμβάνεται αυτό:”This proposed sale of equipment and support will not alter the basic military balance in the region”. Με αφορμή αυτό που γράφετε για τη μη αποδέσμευση του κινητήρα των 32k lb, στην ανακοίνωση της DSCA για την πώληση του F-35 στους απέναντι, περιλαμβανόταν η ίδια επισήμανση ;
Νομίζω το περιοδικό από σεβασμό στο έθνος, στις ζωές των πιλότων της ΠΑ και των στελεχών του καθώς και στην ιστορία του θα πρέπει να φτιάξει και να δημοσιεύσει ένα φύλλο excel στο οποίο θα απαριθμούνται τα κριτήρια (πχ rcs, irst, supercruise, ability of sustained supesonic ops, agility, t/w, w/s, radar, ops over 50k ft, net ops, datalink, missile loadout, ffo, hmd, sto at max w, range, cost, etc ) που συμβάλουν στην επιβιωσιμότητα του κάθε μαχητικού μαζί με τις απόλυτες τιμές τους καθώς και μια σχετική βαθμολογία η οποία θα εξαρτάται από την σχετική επίδοση της απόλυτης τιμής στο σύνολο των προς εξέταση μαχητικών και επιπροσθέτως ένα βάρος το οποίο θα εκφράζει την συμβολή κάθε κριτηρίου στην επιβιωσιμότητα.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αποδοθεί σε κάθε μαχητικό μια απόλυτη βαθμολογία μονάδων επιβιωσιμότητας ώστε να φαίνεται η αξία του στο πεδίο της μάχης ξεκάθαρα και πέρα από κάθε αμφισβήτηση.
Θα το είχα κάνει αλλά δεν μπορώ να αφιερώσω τόσο χρόνο ώστε να συγκεντρώσω τα στοιχεία (δεν με πληρώνει και κανένας να κάνω αυτή την δουλεία) για όλα τα κύρια μαχητικά και δεν έχω επίσης και το χρόνο να διαβάσω όλες τις δυνατές περιπτώσεις τακτικών μάχης ώστε να αποδώσω σωστά τις τιμές στα βάρη των κριτηρίων.
Πάντως από τα αρκετά που έχω διαβάσει μέχρι τώρα δηλώσεις του στυλ ότι το F16 είναι κάτι παραπάνω από 3+ γενιάς μου φαίνονται αστείες.
”…Θυμίζουμε, ο κινητήρας δεν αποδεσμεύθηκε για τον εφοδιασμό των ελληνικών F-16C/D Block 52+, με την ανεπίσημη αιτιολογία πως η αφαίρεση των CFT θα προσέφερε υπέρμετρες επιδόσεις στην ευελιξία των αεροσκαφών σε σχέση με τα τότε F-16C/D της Τουρκίας….”
Κατι τετοια κανουν οι Αμερικανοι και τους εχουμε στα οπα οπα κιολας. Φανταστειτε τα τελευταια ελληνικα 60+30=90 F-16 των παραγγελιων Peace Xenia III & IV να ειχαν αυτον τον κινητηρα…
Κατι μου λεει οτι θα δουμε στο Αιγαιο τα επομενα χρονια 24 Rafale μαζι με τα 24 Mirage 2000-5Mk2… Ειναι νομοτελειακο. Σαφως θα αγοραστουν τα F-35 αλλα αν μεινουμε μονο σε αυτο θα ειμαστε απο κατω σε σχεση με τους Τουρκους παντα…
Ο F110-GE-132 νομίζω ότι έχει αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και μικρότερη ακτίνα δράσης.
Ίσως το επόμενο ΝΜΑ.
Σχετικά με το Have Glass, αν θυμάμαι καλά αυτό αποδεσμεύονταν μόνον σε όσους έχουν F-35. Αλλάζει κάτι επ’ αυτού;
Ξέρουμε αν η βαφή είναι option για το πρόγραμμα των V;
εννοειται την υπολογιζει … !!!
Εξαιρετικό άρθρο. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στα προγράμματα του F-16.
Αυτά που θα ενδιέφεραν την Ελληνική πλευρά (από την εξέλιξη της Ινδικής διαμόρφωσης F-16 block 70) πιστεύω πρέπει να είναι:
i) Πιστοποίηση του Legion-pod.
ii) Πιστοποίηση της CFT με τον σωλήνα ανεφοδιασμού (με παράλληλη μετατροπή 2 x Ελληνικών C-130H σε KC-130H ή την απευθείας απόκτηση 2 x KC-130F από τα αμερικάνικα αποθέματα…. έτσι αυτομάτως θα αποκτήσουμε ιπτάμενα τάνκερ που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο τα 85 x F-16V όσο και τα 42 x M2000/-5).
iii) Πιστοποίηση απορριπτόμενων δεξαμενών καυσίμου των 600 gal.
Π&Δ έχουμε κάποια εικόνα ποιο επίπεδο Have Glass έχουν τα Ελληνικά F-16 και αν θα υπάρξουν εργασίες σε αυτόν τον τομέα στα πλαίσια της αναβάθμισης;
Σε παλαιότερη εργασία του κ. Ζηκίδη εμφανιζόταν RCS 1,2m2 για το F-16C και 0.1m2 για το F-16IN οπότε υπάρχουν σίγουρα περιθώρια μείωσης του ίχνους ραντάρ.
Το APG-68(V)9 των Τουρκικών F-16 πχ βλέπει στόχο με RCS 1m2 στα 40ΝΜ. Στόχος 0.4m2 θα εμφανιζόταν στα 32ΝΜ (περίπου 15 χιλιόμετρα λιγότερα) προσφέροντας σαφές τακτικό πλεονέκτημα στον αντίπαλο σε 1-on-1 εμπλοκή.
Σε περίπτωση που πιστοποιηθεί η CFT με σωλήνα ανεφοδιασμού, μπορούν τα ελληνικά C-130 να δεχθούν ατρακτίδια εναέριου ανεφοδιασμού, με την κατάλληλη πιστοποίηση;
To buddy-buddy σύστημα και η βαφή είναι πολύ ενδιαφέροντα νέα.
Οι Ινδοι μπας και πρεπει να αρχισουν να αγοραζουν απο ενα προμηθευτη. Οι στρατιωτικες τους δυναμεις πρεπει να ειναι logistics nightmare.
“..με το F-16 Block 70 να είναι ικανό να μεταφέρει στην κατάλληλη διαμόρφωση 10 βλήματα αέρος-αέρος!”
Τα ελληνικά Viper θα έχουν την ίδια δυνατότητα;