Σε χθεσινό μας άρθρο, αναφέραμε πως η πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού υπουργού Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ στη χώρα μας και η συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, καθώς και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γέννησε ελπίδες πως οι σχέσεις των δυο χωρών μπορούν να αναβαθμιστούν σε “στρατηγικό” επίπεδο.
Ως πηγή επικαλεστήκαμε άρθρο της εξαιρετικά δημοφιλούς ινδικής ενημερωτικής ιστοσελίδας thewire.in, η οποία επιχειρεί να ψηλαφίσει τις προοπτικές και τους τομείς πάνω στους οποίους θα μπορούσε να εδραιωθεί μια αμοιβαία επωφελής στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, αναδημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Twitter το προαναφερθέν ινδικό άρθρο, θέλοντας να τονίσει με αυτό το τρόπο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, θέλουν να στηρίξουν την προοπτική της ενίσχυσης των ελληνοϊνδικών σχέσεων. Φυσικά, ο κ. Πάιατ εκφράζει λόγω της θέσης του, την άποψη του State Department και των ΗΠΑ γενικότερα.
Γιατί όμως οι ΗΠΑ θέλουν να ευοδωθεί μια τέτοια στρατηγική συμμαχία;
Η απάντηση είναι πως τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ινδία, θεωρούνται σημαντικοί εταίροι των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι ΗΠΑ θέλουν να “περιχαρακώσουν” όσο μπορούν την Κίνα και μια ενίσχυση της Ινδίας, με ερείσματα στην Ευρώπη, θα ήταν ένα βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση. Καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να αντιμετωπίσει την ανερχόμενη Κίνα, ίσως κανένα άλλο έθνος δεν είναι πιο σημαντικό από την Ινδία για αυτό το σκοπό.
Η Ινδία είναι γνωστό πως επιδιώκει να αναθερμάνει το διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, κάτι που για να πραγματοποιηθεί βέβαια, πρέπει να προσυπογραφεί από όλα τα κράτη-μέλη. Αυτό δεν σημαίνει πως η Αθήνα δεν μπορεί να αναλάβει δράση ως διαμεσολαβητής προώθησης των ινδικών συμφερόντων στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας παράλληλα ανταλλάγματα όπως το να γίνει κύρια πύλη εισόδου ή μεταφορέας των ινδικών προϊόντων στην ΕΕ. Η αυξανόμενη προσοχή που δίνει η Ινδία στην Ευρώπη είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε μια εταιρική σχέση Ινδίας-ΕΕ τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι τομείς πιθανής συνεργασίας όπως ο τουρισμός, το διμερές εμπόριο, ο πολιτισμός, ακόμη και η άμυνα.
Το μεγάλο στοίχημα βέβαια για τις ΗΠΑ είναι ο έλεγχος της περιοχής του “Ινδο-Ειρηνικού” και εδώ η Ινδία παίζει μεγάλο ρόλο. Και μια όσο το δυνατόν πιο ισχυρή Ινδία, τόσο καλύτερα για τις ΗΠΑ. Εδώ η ελληνική διπλωματία θα μπορούσε να παίξει έναν επικουρικό ρόλο (κάτι που ήδη το γνωρίζει) και να ανεβάσει το στάτους της Ελλάδας σε υψηλότερο επίπεδο. Η μετατόπιση της προσοχής των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό είναι κάτι παραπάνω από προφανής, ενώ την ίδια στιγμή, η σημασία της Μέσης Ανατολής, αν και σημαντική, βαίνει μειούμενη.
Δεδομένης αυτής της γεωπολιτικής μετατόπισης, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει θεατής των εξελίξεων.