Πριν λίγες ημέρες, σας είχαμε μεταφέρει με επιφύλαξη την πληροφορία πως στην τουρκική άσκηση Anatolian Eagle, θα λάβουν μέρος καταριανά Rafale, γεγονός που θα επιτρέψει για πρώτη φορά σε Τούρκους πιλότους να πάρουν μια πρώτη γεύση από τις δυνατότητες του γαλλικού μαχητικού, που προσεχώς θα ενταχθεί στις τάξεις και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με το Defence Turkey, στη φετινή διεθνή άσκηση, οι αεροπορικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν θα συμμετάσχουν με 2 MIG-29s και 2 SU-25s, η Αεροπορία του Κατάρ με 4 Rafale, Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν με 5 JF-17s και ένα νατοϊκό με 1 E- 3Α AWACS. Από τουρκικής πλευράς θα συμμετάσχουν 38 F-16C/D, 1 KC -135R, 1 Ε-7Τ και 1 ΑΝΚΑ-S. Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν επίσης με 2 φρεγάτες και 2 πυραυλακάτους.
Το Μπαγκλαντές, η Λευκορωσία, η Βουλγαρία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Γεωργία, το Ιράκ, η Σουηδία, το Κόσοβο, ο Λίβανος, η Ουγγαρία, η Μαλαισία, η Νιγηρία, η Ρουμανία, η Τυνησία, η Ουκρανία, το Ομάν, η Ιορδανία και η Ιαπωνία θα συμμετάσχουν επίσης ως παρατηρητές.
Μία συνεκπαίδευση κάθε κάποια χρόνια στην οποία συμμετέχει μικρός (μονοψήφιος) αριθμός χειριστών, που την επόμενη χρόνια μπορεί να μην ξέρουν καν αν θα είναι ακόμα σε υπηρεσία ή στην φυλακή (αν δεν είναι τυχεροί) ή ιδιωτικοί υπάλληλοι σε κάποια αεροπορική εταιρεία (αν είναι) δεν συνεπάγεται ότι οι χειριστές αυτοί «έμαθαν» το αεροσκάφος ενάντια στο οποίο πέταξαν.
Για να μπορούν να το πουν αυτό, θα πρέπει να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σ’ αυτό, στα όπλα του, στο σύστημα ελέγχου πυρός του, στο σύστημα αυτοπροστασίας του και επομένως πλήρη γνώση του τι μπορεί και δεν μπορεί να κάνει, καθώς και υπό ποιες συνθήκες έχει τις όποιες δυνατότητές του.