Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογος του Σι Τζιπίνγκ, προωθώντας την συνεργασία των χωρών τους στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, εγκαινίασαν την έναρξη της κατασκευής των εγκαταστάσεων για τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες, σε δύο πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία Ρωσίας- Κίνας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας είναι στρατηγική προτεραιότητα.
Οι δύο ηγέτες εγκαινίασαν κατά την διάρκεια τελετής που έγινε μέσω βιντεοδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής της κινεζικής China National Nuclear Corporation, CNNC και της ρωσικής Rosatom, τα έργα κατασκευής των εγκαταστάσεων του όγδοου και ένατου αντιδραστήρα στο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας “Τανβάν” και των εγκαταστάσεων του τρίτου και τέταρτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού «Σιουντάπου» στην Κίνα.
Ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ, ο οποίος συμμετείχε στην τελετή ευρισκόμενος στο εργοστάσιο «Atommash» στην πόλη Βολγκοντόνσκ όπου παράγονται οι μονάδες για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που προορίζονται για την Κίνα, δήλωσε ότι αυτό λειτουργεί για πρώτη φορά στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. «Εδώ κατασκευάζονται ταυτόχρονα έξι σώματα αντιδραστήρων και 24 γεννήτριες ατμού. Συνολικά στην Ρωσία και σε εννέα ξένες χώρες κατασκευάζουμε 27 αντιδραστήρες για πυρηνικούς σταθμούς», δήλωσε επισημαίνοντας ότι ο εξοπλισμός αυτός που προορίζεται για τους σταθμούς της Κίνας κατασκευάζεται πιο γρήγορα από το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από τα συμβόλαια, παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας και τον φόρτο που υπάρχει στο «Atommash».
O αντιδραστήρας Νο 7 του σταθμού “Τανβάν” προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026 και o Νο 8 το 2027. Στον σταθμό «Σιουντάπου» οι δύο αντιδραστήρες Νο3 και Νο4 προγραμματίζεται να τεθούν αντίστοιχα σε λειτουργία το 2027 και 2028.
Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας “Τανβάν” (στην επαρχία Τσιανκσού, στην ανατολική Κίνα) είναι η μεγαλύτερη μονάδα στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Επίσης, η Rosatom πριν τρία χρόνια υπέγραψε με την κινεζική πλευρά συμφωνία πλαίσιο για την κατασκευή των αντιδραστήρων στον σταθμό «Σιουπάντου» που βρίσκεται στην επαρχία Λιαονίνγκ στην βόρειοανατολική Κίνα.