Η Άγκυρα μπορεί να επιδιώξει να διατηρήσει τη στρατιωτική της παρουσία στο Αφγανιστάν μετά την αναχώρηση των ΗΠΑ, αναφέρει το Asia Times.
Μια ειρηνευτική διάσκεψη που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο μήνα, ωστόσο αναβλήθηκε. Η Τουρκία μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε συνομιλίες που ενδέχεται να ξαναρχίσουν μετά το Ραμαζάνι.
Η Τουρκία «Θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αδελφική μας αφγανική κυβέρνηση και τον λαό της», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου στις 23 Απριλίου, μετά την αναβολή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία βρίσκεται σε μια μοναδική θέση ανάμεσα στις ξένες δυνάμεις που εμπλέκονται το Αφγανιστάν. Τα τουρκικά στρατεύματα ήταν μεταξύ των πρώτων που προσχώρησαν στον αμερικανικό συνασπισμό το 2001, αν και σε μη μάχιμο ρόλο.
Ένας Τούρκος στρατηγός ανέλαβε τη διοίκηση της ISAF τον Ιούνιο του 2002, με Τούρκους στρατιωτικούς εκπαιδευτές να εργάζονται με τις Αφγανικές Ένοπλες Δυνάμεις (AAF) και την αστυνομία.
Τουρκικοί οργανισμοί ίδρυσαν επίσης σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα γύρω από το Αφγανιστάν, με τουρκικά προξενεία σε αφγανικές πόλεις όπως η Χεράτ και η Κανταχάρ.
Οι μειονότητες του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν του Αφγανιστάν μιλούν επίσης τουρκικές γλώσσες και μοιράζονται μια εθνική ταυτότητα με την Τουρκία.
Η πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης μετά την αμερικανική αποχώρηση, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα κύματα Αφγανών προσφύγων, κάτι που φαίνεται να απασχολεί την Άγκυρα.
Έχει επίσης προταθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη διάσκεψη – και την επιθυμία των ΗΠΑ να εξέλθουν από το Αφγανιστάν – ως μέσο για να αποκτήσει ένα πλεονέκτημα έναντι της Ουάσιγκτον, σε μια εποχή τεταμένων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας